Ismét Dimmu Borgir a Petőfi Csarnokban

Kevés az olyan black metal zenekar létezik, amelynél a "kultikus" státusz igazi, tömegek által éltetett kultuszra, nem pedig a nagyobb nyilvánosságtól való távolságtartásra utal. Az október 17-én Budapestre látogató Dimmu Borgir egyike a műfaj legnépszerűbb képviselőinek, így nem is csoda, hogy új albumukat a Petőfi Csarnokban mutatják be, a szintén nagy rajongótáborral rendelkező Amon Amarth, valamint az Engel zenekarok kíséretében.

Már maga a szó - Dimmu Borgir - is rosszat sejtet: az 1993-ban alakult norvég zenekar neve "sötét kastélyt" jelent, méghozzá Izland ősi lakóinak nyelvén. Ebből már azt is ki lehet találni, hogy nem éppen ájtatos muzsikáról van itt szó: a zenekar gonosz, dallamos black metalt komponál, melyből már az első lemezek is sikert arattak. A debütáló For All Tid és a Stormblast albumok ma már a műfaj meghatározó darabjainak számítanak, és a zenekar is kultikus státusszal bír. Igaz, nem a megszokott értelemben, hiszen amíg a legtöbb kultikus black metal zenekar párszáz darabos limitált példányszámmal, és kompromisszumokat elutasító, agresszív zenével tartja távol magát a nagyobb nyilvánosságtól, addig a Dimmu Borgirnak nagy rajongótábora van minden országban, és rendszeresen a világ legnagyobb rock- és metalfesztiváljainak színpadain lép fel.

A norvégoknak tehát sikerült áttörést elérni, csakúgy mint például a Cradle Of Filth-nek: az 1997-es Enthrone Darkness Triumphant már a világszerte ismert Nuclear Blast kiadónál jelent meg, és hatalmas sikert aratott. A zenében ekkor már nagy hangsúlyt kaptak a szimfonikus elemek, ami a mai napig jellemzi a Dimmut: a 2003-as Death Cult Armageddon lemezen például a Prágai Filharmónikusok közreműködése biztosította a monumentális hangzást. Az együttes tehát sajátosan kombinálja szélvészgyors extrém fémzenéjét fogós dallamokkal és polgárpukkasztó képi- és gondolatvilággal.. a sikert a lemezeladások mellett az is jelzi, hogy klipjeiket - mégha kicsit cenzúrázva is - az MTV is rendszeresen játssza.

A legújabb, In Sorte Diaboli albumban minden ott van, ami a Dimmu Borgir sajátja: vad és gonosz gyorsulások, extrém vokálok, összegyúrva atmoszferikus komolyzenei betétekkel és kóruskísérettel. Az együttes természetesen Budapesten is bemutatja a lemezt: csakúgy mint legutóbb, ezúttal is a Petőfi Csarnokban szerepelnek, méghozzá egy szintén nagynevű vendég, az Amon Amarth társaságában. Ez a svéd zenekar szintén nem tegnap alakult, és a dallamos viking death metal legjobb képviselőinek számítanak. Erről már személyesen is meggyőződhetünk, hiszen a zenekar legutoljára tavaly dorbézolt Budapesten, a Wigwam Rock Clubban.

A nyitózenekar ezúttal az In Flames-ből ismert gitáros, Niclas Engelin új csapata, az Engel lesz. A koncertre jegyek még kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol akár otthon is kinyomtathatjuk belépőnket.

The Invaluable Darkness Tour 2007
2007. október 17., szerda 19.00 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
Dimmu Borgir, Amon Amarth, Engel koncertek
Belépő: 6500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.dimmu-borgir.com/

http://www.amonamarth.com/

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/dimmuborgir
http://www.myspace.com/amonamarth

http://www.myspace.com/engelmusic

Top