Obituary - floridai death metal az A38-on

Még tavaly augusztusban jelentkezett be a floridai death metal legenda, az Obituary az idei esztendőre, hogy bepótolja a 2005-ben elmaradt koncertjét. A 2007. augusztusában megjelent Xecutioner's Return címet viselő lemez turnéján az ugyancsak nagy múltra tekintő német Holy Moses, és egy fiatal svéd banda, az Avatar kíséri el az Obituary-t. Budapesten az A38 hajón szerepelnek, január 29-én.

Bármennyire is undergound műfaj a death metal, az Obituary új albuma igazán nagy port ver fel: "Az új anyag Xecutioner (hóhér - a zenekar eredeti neve) újbóli eljövetelét hirdeti, amiből már sejteni lehet, hogy a lemez éppúgy nem fogja megreformálni sem a death metal-t, sem a banda stílusát, ahogyan nem tette az újjáalakulás utáni Frozen in Time sem. És ez így van jól." A floridai Tampából - azaz a rövidgatyás-tornacsukás metálarcok és a műfaj egyik őshazájából származó zenekar a halálmetál igazi úttörője: az elsők között alakult meg 1985-ben, és több százerzres eladási adataival mai napig a legjobbak közt van.

Éppen a sikerek és a masszív turnézás vezetett a zenekar lassú elemésztődéséhez, majd feloszlásához, de talán mondani sem kell: a torzonborz fiatalemberek ezt követően sem váltak jólfésült mintapolgárokká. A különböző utód- és mellékzenekarok közül talán a gitáros Allen West '95-ben alakult Six Feet Under nevű bandája vált a legismertebbé (igaz West már '98-ban kiszállt a bandából). Aztán ahogy az lenni szokott, a régi zenésztársak elkezdtek hiányozni egymásnak, úgyhogy 2004-ben már híre ment, hogy az Obituary új albumon dolgozik... a 2005-re elkészült Frozen In Time pedig legalább akkora sikert aratott, mint aktuális albumuk, az együttes eredeti nevére utaló Xecutioner's Return, melyet az egész világot bejáró turnén mutatnak be az amerikaik. Élőben Ralph Santolla (Deicide, Sebastian Bach, Iced Earth) erősíti majd a zenekart a szólógitárosi poszton.

Egy hozzájuk hasonlóan veterén thrash gárda, a Holy Moses is szerepel a budapesti koncerten. Annak ellenére, hogy e német csapat alapító tagjai mára már egytől egyig kiléptek, a Holy Moses mégis emblematikus zenekarnak számít, ugyanis - a már az első lemezen is közreműködő - énekesnőjük, Sabine Classen súlyos, sötét, igazi trash-hörgése valóságos védjeggyé vált a szinte kizárólag férfiak által uralt extrém metal színtéren.

A január 29-ei est harmadik fellépője szintén nehézfémben utazik: a fiatal svéd Avatar együttes a műfaj egyik legnagyobb reménysége, s korábban a Stone Sour és az In Flames oldalán is bizonyíthattak már. A január 29-ei koncertre kedvezményes árú elővételes jegyek még kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatást is választhatunk.

Xecutioner's Retourn Tour 2008
2008. január 29., kedd 19.00 óra
Budapest, A38 hajó
Obituary, Holy Moses, Avatar koncertek
Belépő: elővételben 4500 Ft, a helyszínen 5000 Ft.

Kapcsolodó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.obituary.cc/

http://www.avatar.net/

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/obituary
http://www.myspace.com/holymosesgermany

http://www.myspace.com/avataronline

Top