Trafó február: Camp a Hotel Modern társulattól

2008 első hónapjaiban is igen sokszínű programot kínál a Trafó: egymást váltják a magyar és külföldi előadók, és sokszínű, izgalmas élményeket ígérnek, így mindenféle érdeklődésű néző találhat neki való előadást, melyekre országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint az alábbi oldalon válthatjuk meg belépőnket. HOMEticket szolgáltatásunknak köszönhetően akár otthoni jegynyomtatást is választhatunk.

Január végén érkezik következő részéhez a Trafó szerzői sorozata: Dukay Barnabás zeneszerző és Gadó Gábor jazzmuzsikus darabjait hallgathatjuk meg. Az estét a klasszikus és a jazz határvonalán mozgó közös improvizáció zárja (Dukay - zongora, Gadó - gitár). Január 25-én nyílik a lengyel Artur Żmijewski egyéni kiállítása. A nemzetközi kortárs képzőművészeti szcéna elismert képviselőjének videómunkái az emberi élet sérülékenységével foglalkoznak. Január 26-án, szombaton 17h-tól beszélgetésre kerül sor a művésszel.

Február elején a Műhely Alapítvány szervezésében az Inspiráció esteken fiatal koreográfusok darabjait láthatjuk (febr. 1-2.), amelyek mind nemzetközi együttműködések eredményeként születtek meg. Ezután a nagynevű brüsszeli képzési központban, a P.A.R.T.S-ban végzett koreográfus, Andy Deneys darabja, a Mudar érkezik hozzánk (febr. 8-9.), amely rendkívüli fizikai erőnlétet és technikai virtuozitást követel meg előadóitól. A magyar társulatok közül Szabó Réka és társulata, a Tünet Együttes friss bemutatóra készül február közepén (Nincs ott semmi - avagy alszanak-e nappal az álmok)! A hónap végén (febr. 27-29.) pedig a Frenák Pál Társulat legújabb darabja, azInstinct lesz látható.

A zenei programokat februárban egy igazi kuriózum indítja: az indiai klasszikus zene mestereit bemutató sorozat következő állomásaként egy 27 éves énekesnő, Kaushiki Chakrabarty érkezik a Trafóba – egyenesen a párizsi Theatre de la Ville-ből! A Hindusztán legnépszerűbb klasszikus éneklési stílusát (khyal) képviselő művésznő 7 éves kora óta koncertezik, ám most először jár Magyarországon. Kaushiki Chakrabarty, Hindusztán legnépszerűbb klasszikus éneklési stílusa, a kifinomult díszítéseiről és virtuóz előadási rendszeréről ismert khyal mestere, aki egyéb díjai mellett 2005-ben elnyerte a BBC World Music Award-ot is.

Néhány nappal később a Budapest Bár régi magyar slágerek felújításával lép fel (Egy kis édes félhomályban, Halálos tavasz stb). A jól ismert dallamokat olyan énekesek előadásában hallgathatjuk meg, mint Szalóki Ági, Rutkai Bori, Németh Juci, Lovasi András, Kiss Tibor, Keleti András, Frenk, Szücs Krisztián és Kollár-Klemencz László.
A hónap közepén azután a kísérletezőké a terep: a Hallható fény koncert fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy kipróbálják a „lézerfényhangszert”, és megtudjanak egyet s mást a számítógépes zene új eszközeiről.

A LOW Kulturfeszt keretében pedig valami egészen különlegesre készülhetünk: a holland Hotel Moderntársulat Camp című előadására (febr. 22-23.), aminek műfaja "terepasztalra animált történelem". A társulat kézzel készített apró bábokkal játssza el a történelem ismert eseményeit, és mindezt minikamerákkal filmezik - így a közönség kivetítőn követheti nyomon a történéseket. Néhány évvel ezelőtt az első világháború eseményeit hívták életre így a Trafóban (The Great War), most Auschwitz történéseit elevenítik fel hasonló módon.

Február 12-én, kedden 11 órakor a Tranzit Art Caféban (XI. Bukarest u. - volt buszpályaudvar a Kosztolányi Dezső térnél) kerül sor a Lábán Rudolf-díj átadására, amit a kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére alapított a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház 2005 őszén. A szakmai zsűri a 2007-es év teljes hazai kortárs tánc kínálata alapján ítéli oda díjakat: a jelöltek közül ketten jelentős pénzjutalomra számíthatnak - a fél- és másfélmillió forintos összeget a művészek következő előadásuk elkészítéséhez használhatják fel.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.trafo.hu

Top