LOW holland–flamand Kultfeszt

A LOW holland-flamand Kultfeszt keretében február 15-től március 12-ig egyhónapos rendezvénysorozattal mutatkozik be hazánkban a holland–flamand kortárs képzőművészet, komoly-, jazz- és könnyűzene, formatervezés, színház, tánc, irodalom és film. A fesztivál elnevezése Németalföldre (Low Countries), vagyis Hollandiára és Flandriára utal. Az egyes programokra jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, valamint ezen a weboldalon.

A rendezvénysorozat célja a holland–flamand kortárs művészet bemutatása, művészeti együttműködések létrehozása, támogatása. A programok szervezője és lebonyolítója a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége és a budapesti Flamand Képviselet.
A fesztivál programjai az ismert és népszerű kulturális helyszínek – A38 Hajó, Ernst Múzeum, Gödör, Kiscelli Múzeum, Ludwig Múzeum, Merlin, Millenáris, MU Színház, Művészetek Palotája, Műcsarnok, Rudas Fürdő, Trafó - mellett hangulatos galériákban, kultmozikban, múzeumokban és templomokban zajlanak.

A táncművészeti és színházi programok között lesz Anouk van Dijk kortárstánc-előadása, Greenaway és Boddeke színdarabja Rembrandt életéről, a Hotel Modern által rendezett, Auschwitz borzalmáról szóló Camp, a Le Bal Moderne interaktív táncszínháza, vagy a tolerancia kényes kérdését feszegető Holland cunami. Ennek alaptörténetében Hollandiát elárasztja a szökőár, és a 16 millió holland menekültet a tragédiára egyedüliként érzékenyen reagáló Magyarországra evakuálják. Irodalmi események is szerepelnek a programon: a Merlinben holland és flamand írók vitaestjein vehetnek részt az érdeklődők.

A komolyzene rajongói a világhírű Amszterdami Barokk Zenekar előadását élvezhetik, de fellép a XV–XVI. századi többszólamú zene különleges hangzásvilágát képviselő flamand Capilla Flamenca, az ASKO-i együttes és a magyar UMZE is, akik Louis Andriessen szerzeményeit játsszák majd. Jazz együttesek is érkeznek, itt lesz például a flamand Flat Earth Society és Amszterdam egyik legavantgárdabb, virtuóz improvizációiról híres zenekara, a Tetzepi

Holland–flamand képzőművészeti kiállítások lesznek például a Kiscelli Múzeumban, ahol címmel többek között Krijn de Koning, Bik van der Pol és az Atelier van Lieshout műveit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Ernst Múzeumban a kortárs flamand képzőművészet fenegyerekének tartott Wim Delvoye provokatív, gyakran bizarr alkotásaival találkozhatunk. Fotókban sem lesz hiány: a harmadosztálybeli focimeccseket megörökítő Hans van der Meer és a családi fényképalbumok sokatmondó, bensőséges képeit gyűjtő Bertien van Manen is kiállít a LOW holland-flamand Kultfeszt keretében. A WAMP – Wasárnapi Művész Piac pedig háromnapos holland–magyar design fesztivált rendez neves holland formatervezők részvételével.

Könnyűzenében is bőséges lesz a kínálat. Lehet készíteni a fürdőruhákat a Cinetrip sorozat holland–flamand bulijára a Rudasban, aki pedig „szárazon szereti”, az látogasson el az A38 Hajón tartandó különböző zenei stílusú koncertekre. A Merlinben VJ Torna ígérkezik vonzó éjjeli kultúreseménynek.

A fesztivál egyik összetett programja a My City: Amsterdam fesztivál, amelynek együttműködő partnerei az A38 Hajó, a Millenáris és az amszterdami Melkweg. A rendhagyó programsorozat célja, hogy Amszterdam városának kultúráját sajátos szemszögből megvilágítva ismertesse. A fesztivál fővédnöke a jeles filmrendező, Eddy Terstall lesz, akinek 2004-es Simon című filmjét Oscar-díjra jelölték a legjobb külföldi film kategóriájában. A holland főváros az A38 Hajó mellett a Millenárison, illetve a Natwerk utcaművész-csoport jóvoltából Budapest jelentősebb közterein mutatkozik be.

A My City fesztiválsorozat csereprogram. 2008 májusában Budapest mutatkozik be az amszterdami Melkwegben, Európa egyik patinás klubjában, illetve a Sugar Factoryben.

A LOW holland-flamand Kultfeszt keretében holland–flamand filmfesztivál is lesz az Örökmozgó Filmmúzeumban, az Urániában és a Merlinben. A holland–flamand filmművészet legújabb irányzatát bemutató filmfesztiválon díjnyertes, és hazai rekord nézőszámot elért holland és flamand játék- és dokumentumfilmek láthatók. A programban 13 játékfilm és 6 dokumentumfilm szerepel: Jos Stelling Duska című, Oscar-díjra jelölt alkotása, Alex van Warmerdam, Nanouk Leopold filmjei, Peter Brosens és Jessica Woodworth filmje, a velencei filmfesztivál legjobb első filmnek járó díját nyert Koen Mortier provokatív Ex-drummer című alkotása, valamint nemzetközi hírű dokumentumfilmek, esetenként az alkotók részvételével. Részletes programleírások és eseménynaptár a www.lowfesztival.hu

oldalon
Top