Budapesti Tavaszi Fesztivál: Vengerov helyett Nigel Kennedy

Maxim Vengerov, a Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő vendégművésze tavaly magas láza miatt csak budapesti koncertjét kényszerült lemondani, idén viszont Londontól - Rotterdamig hiába várták rajongói, mert sérülése miatt nyár kezdetéig sajnos valamennyi koncertjét lemondta. Mivel a Tavaszi Fesztivál munkatársai úgy gondolják, hogy az idei kínálatból sem hiányozhat egy világhírű hegedűs fellépése, felvették a kapcsolatot Nigel Kennedyvel, aki örömmel mondott igent.

A művész szívesen emlékezett vissza a legutóbbi Tavaszi Fesztiválon adott hangversenyére, amikor lengyel dzsesszmuzsikusok társaságában Blue Note Sessions című albumáról játszott. A budapesti publikum meggyőződhetett arról, amit egy német kritikus írt erről a zenei anyagról: "Nagyon kevesen vannak azok, akik mindkettőt tudják: klasszikus zenét és dzsesszt. Nigel Kennedy ehhez a ritka típushoz tartozik." Kennedy ezúttal klasszikus programot fog játszani, az Óbudai Danubia Zenekar társaságában egy-egy Mozart- (K 218) és Beethoven hegedűversenyt (op. 61).

Beethoven remekével évek óta nagy sikereket arat, egyéni felfogása (a művet szívesen játssza például saját, Jimi Hendrix inspirációjáról árulkodó cadenzával) talán vitára ingerlő, ám azt mindenki elismeri, hogy Kennedy valóban maivá, élővé, újszerűvé varázsolja a régmúlt értékeit, s eközben milliókkal ismerteti és szeretteti meg a klasszikus muzsikát.

Talán kevesen tudják róla, hogy sokáig nem játszotta Mozart darabjait. Csak az utóbbi időben kezdett el foglalkozni a zeneszerző műveivel. A maga keresetlen módján így fogalmazott: "Mozart tök új dolog számomra, korábban utáltam. Azt gondoltam róla, hogy a zenéje olyan, mint valami (...) kávéházi klimpírozás. A fiamnak pont azért lett Amadeus a harmadik neve, mert nagyon reméltem, hogy majd egyszer én is elkezdem élvezni, amit mindenki más annyira élvez rajtam kívül, és hogy egyszer csak megértem ennek a zenének a lényegét. Iszonyú jó érzés volt, amikor végre valahára elkezdtem szeretni valamit, amit a környezetem mindig is nagyra értékelt. Azt gondoltam: basszuskulcs, végre leesett a tantusz."

Hogy mi esett le pontosan, s hogy miként fedezte fel magának Kennedy Mozartot? Nos, erre a kalandra invitál a Tavaszi Fesztivál. Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban, valamint ezen a weboldalon.

A Vengerov-koncertre megváltott jegyek nem érvényesek, de március 1-ig becserélhetők a Budapesti Fesztiválközpont Kht. Közönségszolgálatán. A jegyek visszaváltására a koncert napjáig, a fesztivál Közönségszolgálatán (1052 Budapest, Szervita tér 5., telefon: 486-3311, minden hétköznap 10-18 óráig, szombatonként 10-14 óráig), illetve a Zeneakadémia jegypénztárában van lehetőség.

Top