Ektomorf, Stuck Mojo - közös koncert az A38-on!

Még szép, hogy hazánk legsikeresebb metalzenekara, az Ektomorf aktuális turnéján is útba ejti Magyarországot: március 1-én legutóbbi, teltházas koncertjük helyszínén, az A38 hajón szerepelnek ismét. Az Ambushing Europe Tour ráadásul egy igazán különleges amerikai gárdát is magában foglal, így Budapesten köszönthetjük a legendás rap-metál etalonzenekart, a Stuck Mojo-t is. A két további külföldi bandát felvonultató estére jegyek még kaphatók!

"Sunto Dél Mulo", vagyis: Halott az Isten - énekli roma nyelven Farkas Zoltán az Ektomorf 2000-ben megjelent Kalyi Jag, vagyis Fekete Tűz című albumán. Persze ebben az esetben nem valamiféle okkult tartalmat kell keresni a sorok között, hiszen egészen más energiák fűtik a Viharsarokból származó fiatalok 1994-ben alakított zenekarának gyors és dühös thrash metalját. A keserűség és fájdalom e tüze sokszor a dalszövegekben is megjelenik, hiszen Zotya - részben saját tapasztalataiból gyökerező - dalszövegei sokszor foglalkoznak a hazai cigányság problémás helyzetével - a legjobb példa erre legutóbbi, sokkoló videóklipjük, az Outcast.

Az együttes agresszív hangzását a cigányzenéből vett motívumok teszik igazán különlegessé, és ez talán abban is szerepet játszott, hogy az Ektomorf - a magyar zenekarok között egyedülálló módon - egy igazi nagyágyúnak számító kiadóhoz volt képes leszerződni: a 2003 óta velük dolgozó Nuclear Blast a metalkiadók között valóságos multinak tekinthető, s így az Ektomorf mára komoly nemzetközi rajongóbázist tudhat magáénak, fellép a legnagyobb metalfesztiválokon, és a műfaj leghíresebb csapataival játszhat együtt, mint például Fear Factory és a Kreator.

A magyar metalzenekarok közül így minden bizonnyal az Ektomorf örvend a legnagyobb ismertségnek a világon, hiszen az eredetileg Mezőkovácsházáról származó thrash metal gárda a világ egyik legnagyobb metalkiadójánál alkot. Az 1989-ben létrejött Stuck Mojo szintén az egyik nagyágyúnál töltötte el legszebb éveit, és az újjáalakulásuk után kiadott Southern Born Killers lemeznek köszönhetően most ismét fénykorukat élik.

Az atlantai zenekar tagjai sem éppen burokban nőttek fel, így a provokatív, politikai mondandóval is bíró szövegeik révén sokban hasonlíthatók az Ektomorfhoz is. Az új énekessel, Lord Nelsonnal történő visszatérés után részben emiatt is került reflektorfénybe a Stuck Mojo, hiszen Open Season című számukat a YouTube szerkesztői - állítólagos iszlámellenessége miatt - időlegesen levették az oldalról. Végül a zenekar érvelése (nem az iszlám, hanem annak militáns és szélsőséges irányzata ellen tiltakoznak) meggyőzte a kétkedőket, így immár politikai vitáktól mentesen élvezhetjük a masszív hangzást, a kitűnő szövegeket, és az alapító Rich Ward remek gitárjátékát - egyszóval mindazt, amitől a Stuck Mojo igazán nagy.

Az est folyamán szintén fellépő Vengince szintén műfajok kereszteződésében alkot, hiszen az önmagát Bay Area Metalcore gárdaként definiáló kaliforniai ötösfogat három énekhangot felvonultató zenéjében a thrash mellett a modernebb irányzatok is fedlfedezhetők. A turné "'zöldfölűi" a Tenside tagjai lesznek: a fiatal német zenekar számára nagy lehetőséget kínál, hogy az Ambushing Europe turné keretében végre szűkebb hazájukon kívül is bemutatkozhatnak. A március 1-ei, budapesti állomásra elővételes jegyek még kaphatók az A38 hajón, valamint országszterte a Ticketportal partnerüzeletiben és ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

Ambushing Europe Tour
2008. március 1., szombat 19.00 óra
Budapest, A38 hajó
Ektomorf, Stuck Mojo, Vengince, Tenside koncertek
Belépő: elővételben 3500 Ft, a rendezvény napján 4000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.ektomorf.com
http://www.stuckmojo.us

http://www.vengince.com

http://www.tenside-music.de

http://www.a38.hu

Top