Rhoda Scott a Szegedi Blues Fesztivál sztárvendége

Március 19-20-án harmadik alkalommal jelentkezik a Szegedi Blues és Jazz Fesztivál, mely idén a Hammond orgona királynőjét, Rhoda Scottot látja vendégül. A szegedi Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos termében ill. a Casablanca kávézóban az amerikai művésznő mellett Ferenczi György szájharmonika művész is szerepel majd a Rackajam nevű zenekarral, Senkifalva című lemezét mutatja be a Hobo Blues Band, de két szegedi formációt, a Tóth Bagi Bandet és a Blues Bellt is megismerhetjük. Jegyek még kaphatók!

Rhoda Scottot a Hammond orgona "királynőjeként", a Mezítlábas Hölgyként ismerte meg a világ. A kitűnő orgonista többször járt már Magyarországon, a hetvenes években egy ideig itt is tanult, úgyhogy neve igazán nem ismeretlen a hazai közönség előtt.
Rhoda Scott New Jerseyben született egy metodista lelkész legidősebb lányaként, és az afroamerikai keresztény miliő, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt rá. Elkötelezte magát az orgona mellett és amerikai, illetve franciaországi tanulmányok után – Nina Simonéhoz vagy Dee Dee Bridgewaterhez hasonlóan – Franciaországban telepedett le. A klasszikus dzsessz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül blues-okig terjed széles repertoárja, s zenéje így energikus fúziója a különböző stílusoknak, a jazznek és a gospelnek, a néger spirituáléknak, a bluesnak és a klasszikus zenének, melyek egyaránt tükrözik gyermekkora tapasztalatait és a későbbi komolyzenei képzését.
Több mint ötven lemezzel büszkélkedhet. A Szegedi Blues fesztiválra egy sajátos felállású trió tagjaként érkezik március 20-án a kiváló pozanossal, Sarah Morrow-val: az orgona-pozan-dob hangszerelés különleges dzsesszélményt ígér.

Szintén ezen a napon szerepel a Tóth Bagi Band. Tóth Bagi Csaba tizenöt évesen kezdett gitározni Gary Moore "As the Years Go Passing By" című dalának hatására. Első CD-jét tizenhét éves korában jelentette meg, azóta folyamatosan különböző stílusú zenéket hallgat és játszik, valamint Al Di Meola személyes gitártechnikusaként is dolgozik. Zenekara, a Tóth bagi Band 1996-ban alakult Szegeden. Nemrég az Another Blues World lemez felvételeit fejezték be, amin blues feldolgozások találhatóak.

A két koncert után a Blues Bell játszik a mozi kévázójában: ezt a zenekart 1993-ban hívta életre Hrabovszky Tamás és Török Péter, elsősorban az improvizatív örömzenélés közös szeretete okán. Repertoárjukban a blues kereteit kitágítva funky-s, rock'n'rollos, jazzes színek is megjelennek.

A fesztivál első napján, 19-én két magyar együttes szerepel: hallhatjuk Ferenczi Györgyöt, aki szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros és életművész egyben. 1993-ban a trossingeni szájharmonika VB-n a legjobb minősítést kapta. 1985 óta professzionális zenész, fúziós zenét játszik és az utóbbi négy évben egyre inkább a népzene felé fordult. Zenei érdeklődése és saját zenéjének stílusa a Jimi Hendrix-től a Muzsikásig terjed. 2001 -ben eMeRTon, 2004-ben ARTISJUS díjat nyert, majd 2006-ban újfent eMeRTon-díjat kapott az év hangszeres szólistája kategóriában. Szegedre a Rackajam zenekarral érkezik, Petőfi című lemezük anyagát felhasználva különleges produkciót ígérnek.

Tavaly decemberben jelent meg szintén 19-én fellépő a Hobo Blues Band legújabb, Senkifalva című albuma. Az idén 30 éves zenekar legújabb anyaga és mondanivalója hét év alatt érett be, de megérte várni. Az új lemez szigorúan a máról szól, a cím pedig sejtetni engedi a mondandót, de stílusát tekintve a zene megmaradt a nyers és költői bluesnál.

A Szegedi Blues és Jazz Fesztiválra napijegyek és bérlet egyaránt kapható, utóbbi 7500 forintért, míg a hétfői napijegy elővételben 2800, a keddi 4200 forintba kerül. A jegyek megválthatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben - Csongrád megye kilenc pontján - valamint ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

Szegedi Blues és Jazz Fesztivál
2008. március 19-20., hétfő-kedd 18.00 órától
Szeged, Belvárosi Mozi
Belépő: kétnapos bérlet elővételben 7500 Ft. Napijegy március 19-re elővételben 2800, a a koncert napján 3500 Ft, március 20-ra elővételben 4200, a koncert napján 5000 Ft.

Program fellépési sorrendben:
március 19.: Ferenczi György és a Rackajam, Hobo Blues Band
március 20.: Tóth Bagi Band, Rhoda Scott & Sarah Morrow trió, Blues Bell

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.belvarosimozi.hu
http://www.rhodascott.com/

http://www.hobo.hu/

http://www.rackajam.hu/

http://www.tbcsaba.hu/

http://bluesbell.extra.hu/

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.youtube.com/watch?v=ToRyZNWGH6o

Top