Backpackers

Az elmúlt hét év sikeres fesztiváljai után idén is megrendezésre kerül az immáron hagyományosnak tekinthető tavaszi zeneáradat, vagyis a Bakcpapckers' Spring Festival. Természetesen ebben az évben sem feledkezünk meg a budapesti ifjúsági szálláshelyek lakóiról, s most is szeretnénk kellemesebbé tenni a külföldi és belföldi fiatalok, turisták, "a hátizsákosok" itt tartózkodását, ezért az igazolt szállóvendégek idén is 1 Ft-os jelképes árú jeggyel látogathatják a rendezvényt. A háromnapos könnyűzenei koncertsorozat helyszíne ismét a főváros legkedveltebb kulturális szórakozóhelye, a Gödör Klub lesz. A könnyűzenei programok két színpadon zajlanak mindhárom napon. A húsvéti fesztivál három napja különböző stílusokban vonultatja fel hazánk legismertebb, közkedvelt zenekarait, és a legújabb felfedezetteket.

Az első napon, március 21-én, pénteken tácszínházzal indul az este, az XX Társulat: "Vörös-Vér-Test" című darabja arra keresi a választ, hogy mennyire szabad ösztöneink által vezérelve-vagy ahogyan tőlünk elvárják-tudatosan élnünk?
A Sonar zenekar kellemesen elektronikus-pszichedelikus koncertjével indul a koncertáradat, majd a Suhancos koncertje következik. FankaDeli Feri és Szabó Balázs közös zenei egyvelege napjaink talán legeredetibb görcsmentes örömzenéje. A lassan 10 éve tartó rap életéről ismert FankaDeli, a fekete zenei világ dobalapjainak árnyékában, Szabó Balázs pedig, mint jobb helyeken ismert prímás és gitáros, szlengekkel tüzdelve regélik el, hogy mit is látnak ők, mikor szembejönnek velünk az utcán.
A Suhancos zenekar tavaly tavasszal megjelent albuma Üzenetrögzítő címmel csak idén tavaszra vált országosan is jegyzett muzsikává. Mint a tavasz önmagában egy új ébredést hordoz, de még a téli álom melankólikus darabkái is kiviláglanak a számok mélyéről, így lehetne talán jellemezni a 2008-as Suhancos turné látni és hallgatni valóját. A számok a lemeztől néhol eltérő hangszerelése már a soron következő Suhancos lemezt vetítik elő, de sokan talán még csak most fogják hallani először ezt a zenekart amely a hiphop, a jazz és a magyar népzene sávjain keresztül próbál napsütést csempészni a fesztivállátogatók hallójárataiba. Utánuk magyarország legkorszerűbb népzenei bandája, a Zuboly következik. Ágoston Béla különleges hangszeres tudása, Busa Pista beatbox-sza és rap betétjei garantálják a sikert minden alkalommal.
Az első nap utolsó koncertjét a Másfél zenekar adja, akiket ma már nem kell bemutatni egy valamirevaló koncertlátogatónak sem. A hazai underground első számú elektrojazz zenekara, amely 1989-ben alakult sok változáson ment kersztül ,de progresszivitásából mit sem vesztett az évek során. Akinek még ez sem volt elég, hogy kitáncolja magát, azt még Dj Onoff táncoltatja reggelig.

A második napon, március 22-én, szombaton a punk-rock zenéjé a főszerep. Elsőként a The Grenma zenekar veszi birtokba a színpadot. Zenéjüket olyan kaliforniai (pop-) punk zenekarok inspirálták, mint a Blink 182, a Green Day vagy a NOFX. Ezek mellett hatással volt rájuk a ska, a hardcore és néhány régi punk zenekar is, de stílusukra leginkább a 'softcore punk' kifejezés illik. Utánuk az Ankou következik. 1995-ben alakult ez a punk rock és grunge közeli stílust játszó, Vecsésen állomásozó zenekar. Repertoárjukban saját dalok mellett feldolgozások is szerepelnek a Nirvanatól kezdve a Green Day-ig.
A Kelet-Nyugat együttes kissé lágyabb vizekre evezteti a fesztivállátogatókat, kizárólag saját dalokat játszanak, néha andalítóan, máskor húrokat szaggató energiákkal. Az este fő fellépője a Junkies, akik most készülő új nagylemezük dalaiba is betekintést engednek a koncerten, de természetesen régebbi slágerek is terítékre kerülnek. Utánuk a Subscribe zenekar következik, Rage Againts the Machine tribute műsorával. A koncertek után Dj Zero szolgáltatja a talpalávalót.

A fesztivál zárónapján, március 23-án, vasárnap a legjobb hazai underground zenekarok lesznek terítéken. Elsőként a régen nem hallott Vidámpark együttes csap a húrokba, hogy Őz Zsolt egyedi dalaival varázsolja el a Húsvétoló közönséget. Utánuk a Pál Utcai Fiúk lép a nagyérdemű elé. Budapesten már jó ideje nem játszott a 24 esztendős PUF, ennek oka, hogy áprilisban jelenik meg új nagylemezük, melyet az elmúlt hónapokban rögzítettek. Ezen a koncerten a régi nagy PUF slágerek mellett jónéhány vadonat új dal is elhangzik majd. A koncert sok meglepetést ígér, fiatal lányoknak és ősrajongóknak egyaránt kötelező program!
Ám ezzel még koránt sem ér véget a VIII. Backpackers' Spring Fesztivál, hiszen utánuk az Üllői Úti  Fuck jön, akik  megújult műsorral készülnek, de természetesen olyan slágerek, mint az Esküvő, vagy a Bocikám is elhangzanak majd. Korai Örömmel zárul a fesztivál koncert része, a banda már hagyományosan minden Backpckers' Spring Festiválon fellépett, a siker sosem maradt el, ez most sem lesz másként! A Korai Öröm különleges vizuállal kiegészülő koncertje után még a Korai's Banditos zenéjére táncolhat, aki reggel nem megy locsolkodni!
 
A programok minden nap 19.30-kor kezdődnek, és reggel 05.00-ig tartanak. A fesztiválra napijegyek elővételben 1900 Ft-os áron válthatók országszerte a Ticketportal eladóhelyein, valamint ezen a weboldalon.

Backpackers' Spring Festival
2008. március 21-22-23., péntek vasárnap 19-05 óra
Budapest, Gödör Klub
Fellépők: Sonar, Suhancos, Zuboly, MásFél, The Grenma, Ankou, Kelet-Nyugat, Junkies, Subscribe, Vidámpark, Pál Utcai Fiúk, Üllői Úti Fuck, Korai Öröm
Belépő: napijegy elővételben 1900 Ft, a helyszínen  2200 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.vilagveleje.hu
http://www.godorklub.hu

Top