Pécsi Jazzhétvége: Erik Truffaz, Perico Sambeat

Második alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Nemzetközi Jazz Hétvége az idei Tavaszi Fesztivál keretében. A tavalyi program sikere a Pécsi Kulturális Központ szervezőit arra ösztönözte, hogy 2008-ban még nagyobb sztárokkal lepjék meg a jazzkedvelő közönséget. Ennek jegyében koncertezik a két világhírű jazz-fúvós, a svájci Erik Truffaz és a spanyol Perico Sambeat is az Uránia Mozi színpadán. Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal partnerirodáiban (Pécsen a Csemege Kultboltban és a Fókusz Könyváruházban), valamint ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

A külföldi zenekarok sorát és magát a Jazz Hétvégét is egy horvátországi csapat, az Argus szereplése nyitja, március 28-án. A hazájában elismert gárda a szvingtől indult, majd egyre inkább a bebop és a modern jazz felé fordult. Műsoruk elsősorban ismert jazz-standardekre épül. A sztárvendégek közül a rendezvény első napján a nujazz legnagyobb európai sztárcsapata, az Erik Truffaz 4tet mutatkozik be. A zenekart vezető svájci francia trombitás azon kevés muzsikusok egyike, akit meghatározó alakként fogad el a jazz és az elektronikus tánczene világa is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy jazz-fesztiváloktól kezdve hip-hop és drum and bass partikig egyaránt megtalálhatjuk nevét a fellépők között. Truffaz ifjúkori párhuzamos jazz- és rockzene-rajongása páratlan nyitottságot eredményezett: lemezein rengeteg stílus jegyeit egyesíti. A domináns elemek az acid jazz, a funk és az elektronikus zenékre jellemző ritmusképletek.

A nemzetközi gárdából a Perico Sambeat Group szerepel a 29-i, szombat esti koncert programjában. A valenciai születésű zenész klasszikus fuvolistaként kezdte, majd a szaxofon és a jazz felé fordult. New York-ba kerülve kiváló muzsikusokkal játszott együtt (Lee Konitz, Pat Metheny, Bob Mintzer vagy Michael Brecker), s legendássá vált jazzlemezeken szerepelt. A világ egyik legjobb jazz-szaxofonosának nevét tucatnyinál több első díj, többek között a "Satchmo" Jazz Magazine és a hollandiai North Sea Jazz Festival díja fémjelzi.

A nagy sztárok mellett természetesen a hazai jazzélet szereplői is lehetőséghez jutnak a kétnapos koncertsorozaton. Saját szerzeményekkel áll színpadra Harcsa Veronika, a Zeneakadémia végzős jazzista hallgatója, a 2007-es Budapest Fringe Fesztivál "legjobb hangja", aki kvartettjével már a nemzetközi porondra is alaposan "beénekelte" magát. Nemrég Japánban jelent meg albumuk, melyet idén egy újabb lemez követ majd. Még nagyobb hírnévre tett szert Bódy Magdi, aki már a nyolcvanas években tengerentúli koncerteken kápráztatta el közönségét három és fél oktávos hangterjedelmével. A "The biggest voice in the smallest body" titulus birtokosának műsorában világhírű evergreen dalok, valamint kárpát-medencei és csángóföldi népballada-feldolgozások is felcsendülnek. A hazai bandák sorát záró Kaltenecker Trió a fúziós jazz egyik legkiválóbb képviselője Magyarországon. A funkytól a népdalig, Pastoriustól Bartókig minden békésen megfér a zenekar lenyűgözően dinamikus repertoárjában.

Jazzhétvége sztármuzsikusokka
2008. március 28-29. péntek-szombat 19.30
Pécs, Uránia mozi
Belépő: 28-án 2800 Ft, 29-én 2200 Ft, 2 napra 4000 Ft

PROGRAM:
március 28. 19.30
Argus
Harcsa Veronika Quartet
Erik Truffaz 4tet

március 29. 19.30
Bódy Magdi & Barátai
Kaltenecker Trió
Perico Sambeat

Kapcsolódó weboldalak:
www.pecsitavaszifesztival.hu

Top