Trafó Kortárs Művészetek Háza: áprilisi programok

A tavaszi időjárásnak megfelelően változatos programmal várja az érdeklődőket áprilisban a Trafó Kortárs Művészetek Háza. A lényeget leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy egy kétnemzetiségű hónapnak nézünk elébe: belga és magyar programok váltakoznak majd. Jegyek már kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol HOMEticket szolgáltatásunknak köszönhetően otthoni jegynyomtatás is választható.

A hónapot egy "kortárs klasszikus" táncelőadás nyitja: Belgium egyik legelismertebb koreográfusa, Wim Vandekeybus és társulata, az Ultima Vez érkezik egy visszatekintő, összefoglaló koreográfiával. A Spiegel egy olyan best-of előadás, amely a koreográfus munkásságának elmúlt 20 évéből válogat, és nemcsak extrém, veszélyes helyzetekből, de kirobbanó energiából és a táncosok lenyűgöző fizikai erejéből is ízelítőt ad... (április 4-5.)

A másik belga csapat az Abattoir Fermé színházi formáció, akik egyedi formanyelvükről és az érzékszervekre ható, lebilincselő előadásaikról ismertek Európa-szerte. A sejtelmesen hangzó Moe maar op en dolend (valaki, aki teljes kimerültségben bolyong) hangulatát David Lynch, Cronenberg és Hitchkock filmjeihez szokták hasonlítani. A darabot szürreális, kiszámíthatatlan helyzetek és a költőiséget sem nélkülöző, borzongató jelenetek jellemzik. (április 11-12.)

És akkor lássuk a magyarokat! Kalevala címmel premierre készül Horváth Csaba és a Fortedanse. Az előadást - melynek zenéjét a világhírű jazz-zenész, Nils Petter Molvaer jegyzi, és amelyben a szöveg, a zene és a tánc egyformán szerephez jut - a tavalyi Lábán Rudolf-díj által elnyert pénzösszegből valósítja meg a koreográfus. (ápr. 18-20.)

A zenei felhozatalban egy hazai nagyágyú, a Žagar lesz ismét hallható nálunk, mégpedig a legújabb, sikert sikerre halmozó Cannot Walk Fly Instead című album anyagával, amelyről a Wings of love című szám 15 000 jelölt közül bekerült az Iternational Songwriting Competition döntőjébe dance/electronic kategóriában. (ápr. 9.)

Emellett áprilisban - hosszú évek után - visszatér a Trafóba a TÁP Színház Vajdai Vilmossal és a Minden Rossz Varietével (ápr. 7.)! A hónap végén pedig a Krétakör Színház látható ismét a Mundruczó Kornél által rendezett Jéggel.

Ami pedig a Galéria programját illeti: április 13-ig tart nyitva az Europa Vostra című kiállítás, amely a brüsszeli székhelyű Établissement d'en Face - egy művészek által vezetett galéria - projektje, és amelynek témája az Európai Unió. Ezen belül is az egységesedés, valamint az országok önállósága, a helyi hagyományok megőrzése között feszülő ellentét.

Ezután április 22-én nyílik az a kiállítás, amely az Impex - A Könyv címet viseli. A West Balkán bezárásával otthontalanná lett Impex galéria egy kísérleti periódusra a Trafó Galériába költözik, ahol egy térbeli könyvet mutat be: egy komplex installációt, gondolatok térbeli és vizuális kiterjesztését. Mindehhez nyilvános beszélgetések, viták, és előadások kapcsolódnak majd (június 1-ig).

Néhány szó a májusról: visszatér a TÁP Színház, a Tünet Együttes és Péterfy Bori, majd két amerikai zenei csemege következik: a Dave Binney Group (olyan zenészekkel, mint Chris Potter és Brian Blade), és a CocoRosie lány(testvér)duó. Végül a táncé lesz a főszerep: a Budapest Tánciskola bemutatja idei termését, aztán három magyar táncpremiernek adunk helyet! Kun Attila, Gergye Krisztián és Kovács Gerzson Péter készül új darabbal a Trafóba... a programokra jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.trafo.hu

Top