Nile - ismét Budapesten a death metal egyiptológusai

A kaliforniai Nile együttes death metal gépezete legalább olyan magabiztosan, és tekintélyt parancsolóan hömpölyög megalakulása óta, mint a több ezer kilométer hosszú folyó, melynek nevét viselik. Legutóbbi, Ithyphallic című albumukon sem távolodnak el a kezdetek óta meglévő témaválasztástól, az ókori piramisok és fáraók Egyiptomjától - ez kétséget kizárólag kiderül az olyan dalcímekből is, mint például a "Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks From He Who Is in the Water". Szeptember 3-án a szemünk láttára is megidézik az egykor volt monumentális birodalom félelmetes szellemét: az A38 hajón a Belphegor és a Grave társáságban lépnek fel.

A 1993-ban alakult Nile különlegessége a szövegek témaválasztásában mutatkozik meg: az együttes albumai az ókori egyiptomi kultúra köré szerveződnek. A zenekar minden tagja - de különösen a központi embernek számító Karl Sanders - nagy rajongója ezen ősi, misztikus világnak, így szövegeikben a piramisok, a templomok és a papirusztekercsek hieroglifái által elmesélt régi történeteket mondják el újra, melyek istenek küzdelméről, fáraókról, sorsdöntő csatákról és titokzatos rituálékról szólnak. A szövegvilághoz egyedi, és rendkívül technikás zene társul, így a Nile már az 1996-os debütáló albumával kirobbanó sikert aratatott a stílus kedvelőinek körében, és 18 hónapon át járta a világot első turnéja során.

Az együttes dalszerző zsenije, Karl Sanders munkássága tehát már a debütalbumon klasszikus rangra emelte a Nile-t, és a tavaly megjelent, Ithyphallic című új koronggal is azt bizonyítja a nagydarab szőke úriember, hogy nem tud hibázni. Ráadásul a Nile lassan korunk legjobb death metal gárdájává lép elő, hiszen skarabeuszok ide, hieroglifák oda, ez a zene mégis csak az emberfeletti gyorsasággal és pontossággal előadott dobtémáktól, a szélvészgyorsaságtól a baljós belassulásokig váltakozó gitároktól, és persze Sanders és Toler-Wade kriptamély hörgéseitől lesz az, ami: kőkemény extrém metal. Zsenialitásukat és koncepciójuk életképességét a legjobban az bizonyítja, hogy a mainstream előadók között is képesek előkelő helyet szerezni a slágerlistákon.. Finnországban például a 13. helyig jutott az új lemez.

Piramisok ugyan nincsenek Budapesten, de a Nile egyiptológusgárdájának minden bizonnyal a mi Dunánk is tetszik, így nem is csoda, hogy európai turnéjuk keretében Budapestre is ellátogatnak. Az 1993-ban alakult zenekar eddig amúgy mindössze egyszer járt Magyarországon, alig két évvel ezelőtt. Ezúttal is az A38 hajón lépnek fel, méghozzá a hozzánk már szinte hazajáró osztrák death metal gárda, a Belphegor és az oldschool death metalt játszó svéd Grave társaságában. Jegyek elővételben kaphatók, országszerte a a Ticketportal partnerüzleteiben, és a www.ticketportal.hu oldalon, ahol a mobilunkra is kérhetjük a belépőt, vagy kinyomtathatjuk otthon.

Ithyphallic Europe Tour 2008
2008. szeptember 3., szerda 18.30
Budapest, A38 Hajó
Nile, Belphegor, Grave koncertek
Belépő: augusztus 20-ig 4800, utána 5200 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.planetnoir.com
http://www.nile-catacombs.net/

http://www.belphegor.at/

http://www.grave.se/

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/nilecatacombs
http://www.nuclearblast.de/events/nile/index.html

http://www.myspace.com/belphegor

http://www.myspace.com/gravespace

Top