Wayne Hussey ismét Budapesten

Egy üveg vörösbor, egy doboz cigaretta, és egy akusztikus gitár a bárszéknek támasztva: mindössze ennyiből állt Wayne Hussey legutóbbi színpadi díszlete szóló akusztikus turnéjának budapesti koncertjén, 2006. augusztusában. Mindezt elképzelve akár egy lagymatag akusztikus estre is gondolhatnánk... persze csak akkor, ha nem voltunk ott a két évvel ezelőtti, könnyekig megható, igazi együtténeklős esten, vagy ha nem tudjuk, ki is az a Wayne Hussey: a Sisters of Mercy és a Mission kulcsfigurája, a brit dark-goth rock kultikus alakja. November 18-án ismét Budapestre érkezik, ezúttal egy csellós kíséretében, és a megújult, nemrég újra megnyílt Ráday Klubban mutatja be első szólóalbumát, amely éppen a fent lefestett hangulat megzenésített változata.

A dolog bizony így kerek: egy örökifjú, befutott előadót láthatunk novemberben egy nemrég megújult, évtizedes múltra tekinthető rock klubban, Budapest egyik legfrekventáltabb környékén. A helyszínválasztásnak természetesen a kifogástalan technikai felszereltség is feltétele volt, és a miliő mellett a műszaki szempontból is megújult RádayMusic Pubbal biztosan nem lesz probléma.

A Mission és Wayne Hussey eddigi magyarországi fellépéseit látva egy dolgot leszögezhetünk: Öreg gót nem vén gót. A Mission először majd két évtizede, 1990-ben járt Budapesten, ahol - az épp akkor kiteljesedő taxisblokád ellenére - ezrek voltak rájuk kiváncsiak az egykori Budapest Sportcsarnokban, 2002-ben pedig a Sziget Nagyszínpadának sztárjaként jártak nálunk ismét. Wayne 2006-os önálló estje is remek hangulatban telt, az azt követő 2008-as Mission koncertből pedig igazi népünnepély kerekedett: a csordultig megtelt A38 hajó, a számos hazai és külföldi vendégzenekar és az extra hosszúsági koncertprogram mind hozzájárult ahhoz, hogy az estéből igazi búcsúbuliként emlékezhessünk: az előzetes bejelentések alapján ugyanis ez volt a Mission zenekar utolsó turnéja. A tagok tudták mikor kell abahagyni: egy jól sikerült új lemez, és a régi időket idéző, forró hangulatú turné után.

Mint láthatjuk, ez koránt sem jelenti azt, hogy Wayne is szögre akasztja a gitárt, éppen ellenkezőleg: mostantól még több ideje marad saját, személyes elképzeléseinek megvalósítására. Ennek első megtestesülése az év elején megjelent első szólóalbum, mely a Bare címet kapta. Hogy az Wayne mennyire jól érzi magát bőrében, és hogy mennyire hiteles az új korong világa, az rögtön egyértelművé válik, ha elolvassuk, hogyan nyilatkozik róla az alkotó maga: "ez a lemez kiváló aláfestő zene késő éjszakára, amikor már fejünkbe szállt néhány üveg vörösbor, elbódultunk a sorra elszívott cigarettáktól és a gyertyák andalító fényétől, és vergődünk egy régi szerelem elvesztése miatt érzett keserűségben... vagy éppen egy új szerelem kölcsönözte boldogság hullámain ejtőzünk.

Wayne tehát éppen azt a vörösboros-cigarettás hangulatot oltotta bele saját lemezébe, melyet legutóbbi szólóestjén személyesen is átélhettünk - és ugyanezt kapjuk majd november 18-án a Ráday Klubban, ahol azért néhány Mission sláger is felcsendül majd. Az európai turnén egy csellós, méghozzá a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra művésze, az Anathemával is rendszeresen együttműködő Dave Wesling kíséri majd el Wayne-t. A koncertre jegyek elővételben is válthatóak, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol otthonii jegynyomtatás is választható. Sőt az igazi fanatikusok bérletet is vásárolhatnak a Negative Art őszi rendezvényeire: 9000 forintért, azaz akár 4000 forint megtakarításával szerezhetünk belépőt az Anathema október 29-ei, az Antimatter november 4-ei és Wayne Hussey koncertjére, és ráadásul a Negative Art által tervezett exkluzív pólókból is választhatunk egyet - minderről bővebb információ a www.negativeart.hu oldalon.

a Negative Art Prod. bemutatja: Wayne Hussey & Dave Wesling - akusztikus koncert
2008. november 18., kedd 19 óra
Budapest, Ráday Music Pub (IX. ker., Ráday utca 43-45.)
Belépő: elővételben 3000 Ft, a helyszínen 3500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.negativeart.hu
http://www.waynehussey.de

http://www.radaymusicpub.hu

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/waynehussey101

Top