Budapesti Őszi Fesztivál - jegyek már kaphatók!

Ezúton értesítjük kedves vásárlóikat, hogy partnerünk, a Budapesti Fesztiválközpont őszi rendezvényére, a Budapesti Őszi Fesztivál rendezvényeire szóló belépőjegyek már elérhetőek országszerte a Tickletportal jegyirodáiban, valamint az alábbi weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatást is választhatunk. Az alábbiakban Kovalik Balázsnak, a BØF 2008 művészeti vezetőjének köszöntőjét olvashatják.

Ha a tizenhetes szám két jegyét összeadom, akkor az éppen nyolc. Viszont ha a nyolchoz hozzáadok kilencet, az meg újra tizenhét. Milyen érdekes! És éppen így van ez a Budapesti Őszi Fesztivállal is. Idén épp a tizenhetedik alkalommal rendezzük meg, és minden bizonnyal megint nagyon érdekes lesz.

Bár Magyarországon még mindig nem érzik úgy a jól menő cégek és magánemberek, hogy a kortárs művészetet agyon kellene szponzorálni, azért idén is akadtak támogatóink, akik Budapest, mit Budapest: az ország, – mit az ország: az egész térség, a földgolyó, az egész világ majdnem legizgalmasabb kortárs összművészeti fesztiválja mellé álltak, hogy az ősz beálltával kulturálisan ne kelljen fáznunk.

Fekete – fehér, igen – nem, férfi és nő, kint és bent... oh, hányszor olvassa az ember e közhelyeket megannyi projekt-terv, tánckoncepció és színházi vállalkozás tartalmi leírásában. Ide jutottunk volna tán mi is? Nem kedves barátunk, szó sincs erről, csak azt szeretnénk demonstrálni, mennyivel jobb is, ha színes a világ, és mily szürkén sápatag lenne minden, ha a kultúrára szánt festék a színes televíziók színes műsorát tarkítaná pusztán. De szerencsére elmondhatjuk, mindez minálunk nem így lesz a jövőben. Mivel az emberek életében egyre fontosabb szerepet tölt majd be az igényes kultúra, a politikusok számára is jelentős hangsúlyt fog kapni szeretett polgáraik ezen igényének kielégítése. A holnap napilapjaiból egyre jobban kiszorulnak majd a bulvár katasztrófahírek, az ilyen-olyan sárdobálás, a tőzsde állásának grafikonjai, és egyre több cikk jelenik majd meg színházi előadásokról, koncertekről, kiállításmegnyitókról. A multik belátják: az újabbnál újabb légfrissítőket és öblítőszereket csakis kulturális események farvizén tudják eladni, és épp ezért nem restellkednek mélyen zsebükbe nyúlva támogatni a legfrissebb, legidőszerűbb, legújabb művek kibontakozását és bemutatását.

És az emberek. Az aranyos emberek! Már nem fogják azt vallani, hogy amiben gondolat van, az modern és dekadens, s épp ezért emészthetetlen és veszélyes, hanem epekednek majd, hogy többet fizethessenek egy kortárs táncelőadás megtekintéséért, mint egy feliratos márkás pólóért. És akkor vér szökik az emberek arcába, kipirulnak mint a kínai propaganda plakátokon egykoron, ahol a szivárványon keresztül ragyogta be a nap szikrázó sugara a rétek tarka virágait és állatkáit. És a magyar nép megint szép lesz! [A név is, de a külső egyelőre mégis fontosabb.]

Hát szerettük volna minderre felhívni a figyelmet. És természetesen azokra a fantasztikus művészekre és izgalmas előadásokra, amelyek az idei fesztivált teszik színessé. Mert ezek a munkák és alkotók nem ismerve a mellébeszélést és színezgetést oly radikálisan beszélnek a világ dolgairól, mint amennyire fekete és fehér a BØF 2008.

Kapcsolódó weboldalak:
http://ww.bof.hu

Top