Október a Trafóban: Adrian Belew, Random Dance, Nagy József

Már csak egy hétre van tőlünk október, a hulló falevelek és gesztenyék hónapja... amikor is a Trafóba olyan nagyágyúk érkeznek, mint Adrian Belew, a King Crimson frontembere, a világhírű londoni Random Dance, vagy éppen Nagy József, aki legújabb fizikai színházi előadását mutatja be a Kortárs Művészetek Házában. Az előadásokra jegyek kaphatóak országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható, sőt: belépőnket akár mobiltelefonunkra is kérhetjük.

A hónap elején kerül sor a Trafó Galéria kiállítására, mely a Forradalom, szeretlek címet viseli, és az 1968-as események képzőművészeti lenyomatait mutatja be. Ehhez kapcsolódik a Trafó Szabadegyeteme, ahol szóba kerülnek 68-as történelmi és társadalmi folyamatok, de a beatzene és a feminizmus második hulláma is. Szeptember 29.- október 1. között minden nap délután 5 órától ingyenes előadások, hétfőn este kerekasztal beszélgetés a Lettre és a 2000 folyóiratok 68-as számai alapján.

A Random Dance Wayne McGregor legújabb koreográfiáját, az Entitást mutatja be október első hétvégéjén a Trafóban. (okt. 3-4.) A koreográfus a londoni Royal Opera állandó koreográfusa, emellett saját társulata számára készít előadásokat, amelyek a tudomány és a tánc határán mozognak. A pénteki előadás után Lőrinc Katalin táncos, táncszakíró beszélget a társulat tagjaival.

Ezeken túl októberben vár még ránk a 20. század jelentős orosz zeneszerzőinek ritkán hallható művei Csalog Gábor (zongora) és Varga István (cselló) tolmácsolásában, majd a TÁP Színház Minden rossz varietéje...

Ezt követően pedig érkezik a BŐF: az Őszi Fesztivál keretében elsőként a Franciaországban élő művész, Nagy József fizikai színháza, a Felvonásköz lesz látható, Magyarországon most először! A darabban a tánc és színház mellett a zene kiemelt szerephez jut: Szelevényi Ákos zeneszerző a koreográfiával szoros kölcsönhatásban alakítja az élőzenét minden este.

Ezután a Svájcból érkező flamand művész, Cindy van Acker mutatja be szólóját, amely apró, kidolgozott mozgáselemekből épül fel: a táncos szó szerint részecskéire bontja a mozdulatot, széttördeli a ritmust. Október 15-én egy valódi világsztárt, a King Crimson frontemberét, Adrian Belew-t látják vendégül. Őt Frank Zappa, David Bowie és Paul Simon zenekaraiból is ismerhetjük, de játszott többek között a Nine Inch Nails, Tori Amos, Mike Oldfield és Laurie Anderson lemezein is. Ezúttal szólókarrierjébe nyújt bepillantást az Adrian Belew Power Trióval. Aki felfrissítené tudását, nézzen bele Belew zenei karrierjébe: http://www.adrianbelew.net. A koncerten előzenekarként Szesztay Dávid formációját, a Dav-ot hallhatjuk.

Ami még nem volt: most először rendeznek Beavató Konferenciát annak örömére, hogy már 5 éve zajlik a Trafó középiskolásoknak szóló oktatási programja, amelynek során a diákok személyesen találkoznak a kortárs művészet képviselőivel. A konferencia célja a hasonló programmal rendelkező intézmények közötti tapasztalatcsere, és újabb ötletek gyűjtése.

Az Őszi Fesztivált a Trafóban a genti Holland Színház és Sanne van Rijn belga művész színházi előadása, az Über zárja, amelynek külön érdekessége, hogy a neves német rendező, Christoph Marthaler 1992-es Faust előadásának díszletét használja.

A hónap végén Kanada egyik legújítóbb koreográfusa, Crystal Pite és társulata egy erőteljes, mozgalmas előadással érkezik (Lost Action), majd a Circo Aereo finom, elvarázsolt világában merülhetünk el Jani Nuutinen finn cirkuszművész segítségével, végül a további elmélyülés pillanatai következnek Gergye Krisztiánnal és a Melankóliával.

Ami a hónap végén azonban mindannyiunkat felráz majd, az egy repülőút Joanna Rajkowska vezetésével: Magyarország kisebbségeivel emelkedhetünk ugyanis a levegőbe. Október 29-én nyílik az a kiállítás, amely a Magyarországot most különösen érzékenyen érintő kérdésekkel foglalkozik...

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.trafo.hu

Top