"Bono testközelben": U2 koncertfilmmel nyit a 3D-s szegedi filmszínház

2009. január 16-án végre a szegediek számára is testközelbe kerülhet a U2 frontembere, Bono, sőt a teljes zenekar. Téved azonban, aki arra gondol, hogy a sztárcsapat turnéjának legújabb állomása Szeged. Bár ez is egy turné, de az együttes 3D-s koncertfilmjének bemutatójáról van szó, melyet a Tisza-parti város Belvárosi mozija nagytermének 3 dimenzióssá válása alkalmából mutatnak be - a budapesti premier után - vidéken először Szegeden.

Immár 3D-s filmek vetítésére is alkalmas a szegedi Belvárosi Mozi nagyterme, ami a U2 koncertfilmével debütál januárban. Boros Gyula, a Szegedi Ifjúsági Ház igazgatója elmondta, az 539 fő befogadására alkalmas Zsigmond Vilmos terem szinte teljesen átalakul. A munkálatok december 15-én kezdődtek, mechanikai és szoftverbeállítások, illetve egy új vetítő-rendszer installálása is lezajlott azóta. A gépház a legmodernebb technológiával lesz felszerelve, így a 3D-s filmek mellett lehetőség lesz digitális és hagyományos filmek lejátszására is. A színpadot fekete vászonnal veszik körül, hogy a visszaverődő fényeket elnyelje, így a képhatárok élesebbek lesznek. Az új, nagy nyereségű mikroperforált vászon szintén hozzájárul a tökéletesebb képminőséghez.

A Belvárosi mozi közvetlenül a filmet készítő és forgalmazó amerikai National Geographic-kal kötött szerződést a játszási jog megvásárlására. Érdekesség, hogy a világ első, élőben felvett koncertfilmjéről van szó, amelyet az együttes 2006. február-márciusi dél-amerikai koncertturnéja során, 7 koncerten rögzítettek, így mintegy 100 órányi nyersanyagból dolgoztak a film készítői a vágás során. A közeli felvételekhez 10 dalt üres helyszínen, csak a kameráknak játszottak. A teljes anyag 9 kamera és 140 fős stáb segítségével válhatott filmmé, melynek világpremierje 2008. januárjában volt a Sundance fesztiválon s most, egy évvel később megérkezik Szegedre is.

A Szegedi Belvárosi Mozi vetítéseire elővételben is lehet jegyet vásárolni, Szeged több pontján és országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, valamint az interneten az alábbi oldalon, ahol a HOMEticket szolgáltatás segítségével otthon is kinyomtathatjuk, a MOBILticket segítségével pedig akár telefonunkra is kérhetjük belépőnket!

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.belvarosimozi.hu

Top