Iced Earth, Rasmus, Saxon, Black Dahlia Murder, Ringworm koncertek

2009. első felében is bőséges koncertkínálattal vár minket a BPRNR iroda, s ezúttal a heavy metal rajongóknak is igazi nagyágyúkat tartogat, hiszen február 19-én az idei Szigeten nagy sikerű és fergeteges koncertet adó Iced Earth (képünkön) tér vissza a Pecsába nemrégiben megjelent "The Crucible of Man" című nagylemezével, méghozzá a Saxon társaságában, mely szintén új lemezét hozza. Szintén itt lesz a fiatalabb közönség kedvencének számító, a Sziget Fesztivál Nagyszínpadát is megjárt finn Rasmus. s számos további underground csapat, így a Ringworm, a Black Dahlia Murder, a Cephalic Carnage vagy a Psycroptic is. A koncertekre elővételben kedvezményes áron válthatunk belépőt, országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, valamint az alábbi linkeken. Az internetes fizetés után belépőnket otthon is kinyomtathatjuk, sőt, akár a mobiltelefonunkra is kérhetjük azt.

Ringworm, Karras, Bandanas, My Own Mind
A Ringworm tagjaiból elsőre valami sludge-doom-metal zenét lehetne kinézni, de a látszat némileg csal. Inkább amolyan metálos beütésű hardcore-t nyomnak a clevelandi rosszarcúak. Talán a Hatebreedhez állnak a legközelebb, de sokszor az Exploited thrash-punk korszaka is eszébe juthat az embernek. 1991-ben alakultak, azóta csak öt lemezük jelent meg, úgyhogy sokat pihentek. Itt nálunk viszont nem fognak, és hiába 2007-es az utolsó nagylemezük, mi még ezt nem hallhattuk élőben, úgyhogy hajrá!
A Karras egy elég érdekes felállású zenekar. Ugye az szokott lenni, hogy férfi zenészek keresnek egy női frontembert. Na, most ez pont fordítva van. A hangszeresek a női nemet erősítik, és egy férfi ordibál előttük. Ráadásul izom-metalcore-t nyomnak a német lányok (és fiú), ami ugye nem egy feminim műfaj. Lehet, hogy a nagy nyomulásban majd a nyál is csorog? Magyar részről a műfajilag teljesen ideillő, nemrég új lemezzel jelentkező Bandanas, és a My Own Mind nyitja majd az estét.
Tudnivalók:
2009. január 28., szerda 20 óra
Budapest, Dürer Kert
A belépő elővételben 2000, a helyszínen 2500 Ft
Jegyrendelés itt.

The Black Dahlia Murder, Cepahalic Carnage, Psycroptic, Sylosis

Különösebb oka nincs annak, hogy a The Black Dahlia Murder útra kel, de ettől függetlenül nem valószínű, hogy bárki is szomorkodna emiatt. Legutóbb a Kultiplexben adott egy teltházas koncertet a csapat, és most is kizárt, hogy pangani fog a Dürer-Kertben a nézőtér. A detroiti zenekar hardcore alapokkal rendelkezik, de ma már semmi ilyesmi nincs bennük, színtiszta death-thrash, amit játszanak. Ráadásul a komolyságukról sem híresek a mindig jókedvű srácok, tehát a felhőtlen szórakozás garantált a bulijukon.
Az 1992-ben alakult Cephalic Carnage ma már elég nagy hírnévnek örvend, a Relapse kiadó egyik legjobban nyomott csapata ők. És, ha ugye Relapse, akkor valami zajt kapunk az biztos. Náluk ez ilyen poszt-death-thrash-ben nyilvánul meg, szanaszét tördelt ütemekkel, technikás gitártémákkal, és persze hörgéssel. Ők Denverből jöttek, és nekik sincs új lemezük, csak úgy turnézgatnak egyet mindenki nagy örömére.
Nem játszik könnyebb zenét az ausztrál Psycroptic sem. Nem is igazán ausztrálok ők, hiszen Hobart a székhelyük, ami Tasmania fővárosa, és ez ugye a fő szigettől délre fekszik, szinte külön kis államként funkcionál. Biztos nem sok ilyen csapat szaladgál arra. Na, nekik már van bemutatásra váró anyaguk Ob (Servant) címmel, és ezt nem kisebb kiadó, mint a Nuclear Blast gondozza.
A nyitó zenekar a Sylosis lesz, akik Angliából jöttek, és talán a legkönnyedebbek az egész felhozatalból. Epic thrash metalként aposztrofálják magukat, legyen igazuk. Neki is van új lemezük, és ők is a német metal-multinál vannak. Ők fognak már dallamosan, amolyan killswitch-esen is énekelni, csak hogy ne kezdjük már az egész estét valami eszement darálással, inkább szépen szokjuk a keménységet.
Tudnivalók:
2009. február 1., vasárnap
Budapest, Dürer-kert
Belépő: elővételben 4000 Ft, a helyszínen 4500 Ft.
Jegyrendelés itt.

The Rasmus
A Rasmus nevének emlegetésekor ki gondolná, hogy tulajdonképpen egy 14 éves zenekarról beszélünk. A hazánkban a köztudatba csak 2003-ba kerülő finn csapatnak a nemrég megjelent Black Rose már a hetedik nagylemeze. Pár éve óriási sikernek örvendtek sok európai országban, olyannyira, hogy még a Sziget nagyszínpadának a főzenekara is voltak. A hisztéria szép lassan elült körülöttük, de őket ez nem zavarja, ma is ugyanolyan lekesen alkotnak, koncerteznek, mint mikor indultak.
Pár éve minden tini a fura hajú Lauri Ylönen énekesbe volt szerelmes, és mindenki arról beszél mekkora madármániás a srác, pláne miután megnézték az akkor a csapból is folyó In the Shadows varjakkal teli klipjét. Rendesen az image-üköz is ragadt ez az állat, na meg a zene hangulatát is nagyban befolyásolja az abszolút nem vidám szárnyas. Ha ma kezdték volna, akkor indie-sek lennének, de így marad az „egyéni Rasmus hangulat” meghatározás.
Legújabb lemezük szeptemberben került a boltokban, és az írásakor nem bíztak semmit a véletlenre, ugyanis a producer az a Desmond Child volt, aki olyan dalokat tett le az asztalra, mint mondjuk a Kiss I Was Made For Loving You-ja. Persze attól nem kell félni, hogy most valami napsütéses hangulat árasztotta el őket, de lehet pár slágert biztos össze tudtak hozni a vén róka segítségével, és ez ugye sosem árt.
Ezt a lemezt mutatják be a hazai rajongóknak 2009. február 18-án a Dürer-Kertben, ami ugyan nem a Sziget nagyszínpada, de legalább megtudjuk klubkörülmények között milyen is a csapat.
Tudnivalók:
2009. febuár 18. 19:30
Budapest, Dürer-kert
Belépő: elővételben 4200 Ft, a helyszínen 4800 Ft.
Jegyrendelés itt.

Iced Earth, Saxon
Nem is olyan rég az Iced Earth amolyan szappanoperába illő történéseken ment keresztül. Ott kezdődött a sztori, hogy a Matthew Barlow énekes nem akart többet színpadra állni, pedig az 1998-as Something Wicked This Way Comes album óta rendkívül sikeres volt metálos körökben a csapat. Ő ebbe beleunt, 2003-ban levágatta a seggig érő haját, és rendőrnek állt, mivel úgy gondolta, ott sokkal hasznosabb lehet a társadalom számára, mint a színpadon pózolva. Jon Schaffer főnök ekkor pánikba esett, és nagy hirtelenjében meghívta a zenekarba a mindig, mindenhol bevethető, örök helyettesítő embert, Tim ”Ripper” Owenst.Ő sikoltozott a színpad előterében egészen addig, amíg Schaffer vissza nem csábította a rendszolgálatban kissé csalódott Barlow-t, és ezzel a volt Judas Priest-énekes hálátlanul repült is messzire.
Nagyjából itt tartunk most, van is már egy új lemez The Crucible of Man: Something Wicked Part 2 címmel, aminek többnyire örülnek a rajongók, sőt a Szigeten is sikerrel mutatta ezt be a zenekar. Most viszont nyugodtabb, klubkörülmények között ismételhetik meg mindezt, és minden valószínűség szerint ez jobban is fog állni nekik.
Szintén fellép még a turnén egyenrangú partnerként (szép szakszóval: co-headlinerként) a brit Saxon. Ők 1977-ben alakultak, és eddig tizenhét nagylemezük jelent meg, szóval nem éppen mai gyerekek. Az egyik első New Wave of British Heavy Metal banda voltak az Iron Maidennel egyetemben. Ma már csak Biff Byford énekes, és Paul Quinn gitáros van benne az eredeti tagságból, de ez, az azóta eltelt harminc évet figyelembe véve nem is csoda. Januárban jön az Into the Labyrinth című tizennyolcadik nagylemez, és ez a fő oka a turnénak is. Azért a régi klasszikusok is biztos elhangzanak majd, nem kell aggódni!
Tudnivalók:
2009. február 19., 19 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
Belépő: elővételben 5800 Ft, a helyszínen 6500 Ft.
Jegyrendelés itt.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.bprnr.com

Top