Budapesti Tavaszi Fesztivál - jegyek kaphatók!

A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivált szimbolizáló székhez kapcsolódó szlogen: „Ez itt az Ön helye!” – Kérjük, foglalja el! A Fesztivál a 2009. évi programját kiemelkedő személyiségek, nemes tradíciók és avantgárd áramlatok bemutatásának szenteli. Az idei év jubilánsai közül a zenei világ elsősorban azt a komponistát ünnepli, aki az európaisággal járó multikulturális hátteret háromnyelvű szülőfalujából hozta magával. Belépőnket idén is országszerte a Ticketportal partnerüzeletiben, valamint az alábbi weboldalon szerezhetjük be, ahol otthoni jegynyomtatás is választható. AZ OTP bankkártyával rendelkezők január 31-ig ráadásul 10 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak.

Joseph Haydn halálának 200. évfordulóján a fesztivál az életmű keresztmetszetét felvázoló koncert- és operaprogrammal hódol a zseni emléke előtt. A sorozat iniciáléja a világhírű Perényi Miklós és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Haydn-estje. Az Ensemble Matheus és karmestere, Jean-Christophe Spinosi a g-moll szimfóniával mutatkozik be Budapesten, a Kodály és a Bartók Vonósnégyes egy-egy kvartettet visz közönség elé. A jubiláns egyházzenei terméséből különösen gazdag válogatást kínálunk: Peskó Zoltán a Nelson-misét vezényli a Zeneakadémián, a Mátyás-templomban „Napoleon ante portas” mottóval a St. Nikolaus- és a Paukenmesse, majd „Virágvasárnap előtt” címmel a Te Deum és a Theresienmesse hangzik el. Az Évszakok oratóriumot pedig Vashegyi György dirigálja saját együttesei élén. Fesztiválszenzációt ígér a Maestro két operájának színrevitele is: a Philemon és Baucist a görög Konstantia Gourzi zenei irányítása és Kovalik Balázs rendezése kelti új életre, míg az Orfeusz és Euridiké hősnőjeként Rost Andreát köszönthetjük, a karmesteri pulpituson Fischer Ádám áll, a produkció rendezője Zsótér Sándor lesz.

A fesztivál idei sztárlistája ragyogó neveket tartalmaz. Mindjárt a nyitókoncerten találkozhatunk a Camerata Salzburggal és a varázslatos tónusáról ismert Joshua Bell hegedűművésszel; a Kremerata Baltica estjén Oleg Maisenberggel; a Mahler Kamarazenekar és Daniel Harding karmester partnere a török pianistafenomén, Fazil Say lesz. A zongora virtuózainak ugyanezen nemzedékéhez tartozik a Skót Kamarazenekarral fellépő Piotr Anderszewski, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar által meghívott Arkagyij Volodosz is. Az ínyencek igazi különlegességek között válogathatnak, hisz végre itt lesz a húszas és korai harmincas évek slágereit zseniálisan előadó Max Raabe & Palast Orchester, eljön a vonó mágusaként és egyben showmanként elhíresült Nigel Kennedy és bemutatkozik az orosz Addams Family, a Teatr Licedei előadásában. Tartogatunk csemegét a vokális irodalom szerelmeseinek is: a csodálatos Susan Graham Mozart-áriákkal debütál a Zeneakadémián, Philippe Jaroussky kontratenorját ugyanitt ritkaságszámba menő francia dalesten élvezheti a közönség. A fesztivál egyik ékköve a Bécsi Állami Opera hangversenyszerű Don Giovanni-előadása.

A bőséges zenei étlap után következzék most néhány fogás a színművészet kedvelői számára. A Nemzeti Színházzal közösen életre hívott Nemzetközi Színházi Fesztivál parádés választékot nyújt napjaink legizgalmasabb produkcióiból. Bemutatkozik a Düsseldorfer Schauspielhaus, a Szentpétervári Nemzeti Színház, és a Malij Tyeatr, valamint a varsói Teatr Narodowy. Alföldi Róbert Botho Strauss-darabot (A Park) visz színre, Ascher Tamás felolvasószínházat (The Black Rider) rendez, Anger Zsolt a Csákányi Eszternek írt Parti Nagy-művet (A hét asszonya) jegyzi.

Hagyományaink szellemében ezúttal is reflektorfénybe állítjuk egy kiválasztott ország kulturális értékeit – idei díszvendégünk Csehország. Meghívásunkat elfogadta a Prágai Rádiózenekar. A Szépművészeti Múzeumban a cseh szecesszió vezéralakja, Alfons Mucha gyönyörködteti szépséges alkotásaival a látogatókat, míg a Fesztivál Színházban két estén a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesének műsorát kínáljuk.

Jó hír, hogy a kisiskolások és tizenévesek szórakoztatására idén külön ciklust ajánlhatunk: Gyermekszemmel címszó alatt a Vásáry Tamás–Tunyogi Henriett előadásában a Zene-Tánc-Ábécé, Méhes Csaba és a Brass Cirkusz frenetikus előadása, az értelmükben akadályozott gyerekekből és felnőttekből álló, Parafónia Zenekar koncertje, a Szitakötő zenés irodalmi műsora és a Vasúttörténeti Parkban bemutatásra kerülő Philemon és Baucisról mesélő Kovalik Balázs számít az ifjú korosztály érdeklődésére.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.btf.hu

Top