Katona József Színház: belépőjegyek kaphatók!

2009-től a Katona József Színház előadásaira is megvásárolhatjuk belépőnket országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint az alábbi weboldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható. A színház rövid bemutatóját olvashatjuk az alábbiakban, és egy rövid ízelítőt a repertoárból.

A Katona József Színház realista színház, de nem a szűken felfogott stílusrealizmus értelmében. Időről időre olyan műveket is bemutatnak, amelyek az avantgard irányzatok által gazdagított modern színházi nyelven beszélnek. Erre a célra Kamra néven 1991-ben stúdiószínházat nyitottak.
A Katona József Színház 1951-től a Nemzeti Színház Kamaraszínháza volt. 1978-ban a legendás kaposvári és szolnoki társulat legjelesebb művészei a Nemzeti Színházhoz szerződtették. De mivel törekvéseik más irányba mutattak, mint ahogy azt az akkori Nemzeti Színház szerepe megkövetelte és meghatározta, a művészek lehetőséget kaptak egy önálló színház létrehozására. A Katona József Színház 1982-ben ebből a lehetőségből született meg, kijelölve azt a szakmai irányt és stílust, melyet ma is követ. A társulat másik fő sajátossága, hogy a tagok önként választották egymást.

A Katona József Színház repertoárjából:
Gorkij: Barbárok

A Barbárok egy Isten háta mögötti orosz kisvárosban játszódik, ahol még vonat sem jár – éppen azt tervezni érkezik ide két mérnök, egyikük feleségével és személyzettel. A látszólagos kisvárosi idillt bonyolult hatalmi, érdek- és érzelmi viszonyok hálózata tartja fönn úgy-ahogy, ám az "orosz nagyvilágból" érkező két markáns egyéniség – az idősebb, inkább régi vágású, cinikus életélvező és a fiatalabb, lentről, önmaga erejéből fölemelkedő, szenvedéseiért az élettől elégtételt követelő figura – gátlástalanul összekuszálja és szétszaggatja az életviszonyok hálóját. Úgy érzik, hogy vadak földjére érkeztek – de ők a barbárok..
Szereplők: Nagy Ervin, Tenki Réka, Máté Gábor, Szirtes Ági, Jordán Adél, Ujlaki Dénes, Elek Ferenc, Tarr Renáta e.h., Takátsy Péter, Pelsőczy Réka, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Bán János, Kovács Lehel, Kocsis Gergely, Pálmai Anna, Szacsvay László, Dankó István, Tóth Anita, Rajkai Zoltán, Kovács Ádám e.h., Szabó Győző m.v.
Rendező: Ascher Tamás

Johann Nepomuk Nestroy: A talizmán
Előítélet, ellenszenv, undor. Ki tudná megmondani, hányfélék és honnan erednek? Nestroy bohózatának főhőse is egy homályos gyökerű előítélet áldozata. Egyetlen bűne, hogy vörös hajúnak született. Ám egy szerencsés véletlen olyan talizmánhoz juttatja, amely megváltoztatja egész addigi életét. Számára is meglepő gyorsasággal óráról órára emelkedik a társadalmi ranglétrán, de a gyors karriert még gyorsabb bukás követi. A szatirikus tanmese azonban nem zárulhat hősünk megcsúfolásával, így az utolsó pillanatban megjelenő dúsgazdag nagybácsi is részese lesz egy „világtörténelmi" csalásnak. A fináléban helyére zökken a természet rendje és a vörös hajúak is „boldogan élnek, amíg meg nem halnak". A bécsi szerző művét Eörsi István fordításában, Darvas Ferenc zenéjével 2000 nyarán a Szentendrei Teátrum nyitóelőadásaként játszotta nagy sikerrel a Katona társulata, amelyet most kőszínházi környezetben újítanak fel.
Szereplők: Nagy Ervin, Fullajtár Andrea, Rezes Judit, Pelsőczy Réka..
Rendező: Máté Gábor

Biljana Srbljanović :Sáskák
A Sáskák "szomorú bohózat". Témája az öregedés és a halál, amit két generáció viszonyán, a koravén fiatalokén és a szokatlanul életerős öregekén keresztül mutat be. "A sáskák igazán elragadó rovarok, békések, - de néha, kiismerhetetlen okokból, elhatározzák, hogy csoportot alkotnak, és elképesztő károkat okoznak. Egy fél óra alatt képesek egy hatalmas földterületet tönkretenni. Ez volt számomra a darabomban szereplő emberek metaforája. Egyenként szeretetreméltóak, de jaj, ha csoportként lépnek föl. A cselekmény két részben játszódik, egy nyár elején és végén. Minden szereplő nagyon öreg, kiváltképp a legfiatalabbak. Mindenki folyamatosan eszik, és mindig, mindenütt esik az eső." Biljana Srbljanović
Szereplők: Pelsőczy Réka, Elekes Ferenc, Haumann Péter, Kun Vilmos, Ujlaki Dénes..
Rendező: Máté Gábor

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.katonajozsefszinhaz.hu

Top