Tavaszébredés: jegyek az Operettszínház új produkciójára

Minden fiatalnak, minden szülőnek látnia kell! - így szól a Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum új sikermusicaljének szlogenje. A Tavaszébredésre jegyünket megvásárolhatjuk ezen a weboldalon, valamint országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben. Iratkozzon fel a Ticketportal inygenes RSS szolgáltatására, így elsők között értesülhet a legújabb előadásidőpontokról! 

Hatalmas sikert aratott a február 7-ei premieren Steven Sater-Duncan Sheik Tavaszébredés című musicalje. A mű - mely Frank Wedekind darabjából készült - az utóbbi idők legtöbb Tony-díját, többek között a legjobb musicalnek járót érdemelte ki. A művet először egy New York-i művészeti iskolában mutatták be, innen került az Off-Broadway-re, majd a hatalmas sikernek köszönhetően a Broadway-re, ahol a 2006-os premier után 888 alkalommal játszották a darabot. A musical a londoni West End premierrel egy időben érkezett a magyar fővárosba, a Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum közös premierje olyan világvárosi előadásokat előzött meg, mint Bécs, Szöul, Manila, Rio de Janeiro, Tokió, Toronto, Tel Aviv, Düsseldorf, Buenos Aires, Madrid, Párizs, Amszterdam, Koppenhága és Sydney. Ráadásul a magyar kreatív csapat kapta meg elsőként a jogot, hogy a musicalt úgynevezett non-replika változatban mutassa be!

Wedekind eredeti darabjával, a "gyermektragédiával" szenvedélyes támadást intézett a II. Vilmos császár nevével fémjelzett kor, a XIX. század vége álszent polgári erkölcsei ellen. A szerző szerint a nevelés nem más, mint erőszaktétel a természeten, a gyermeki ösztönök elfojtása vagy szublimálása, ami szükségképpen brutalitásba és cinizmusba, vagy tragédiába torkollik. A darab radikalizmusára jellemző, hogy a serdülőkori szexualitást leplezetlen nyíltsággal ábrázolja - nem csoda, hogy a művet évtizedekre betiltották. A Duncan Sheik énekes-zeneszerző és Steven Sater szövegíró által jegyzett, egyszerre lírai és felkavaró rock musical is az első szerelem, az elfojtott érzelmek, a maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja.

A musical középpontjában a kitűnően tanuló, bátor, ám kissé radikális Melchior, nyugtalan barátja, Moritz és a nővé érés határán álló fiatal lány, Wendla áll. Társaikkal együtt ők is most kezdik felfedezni a szerelmet, a test titkait, ám ezzel kapcsolatos kérdéseikre maximum egymástól, s nem a felnőttektől, szüleiktől kapnak választ. Nem csoda hát, ha tudatlanságuk tragédiát okoz: Moritz kibukik az iskolából, s öngyilkos lesz, Wendla az édesanyja unszolására elkövetett abortuszba hal bele, míg Melchiort nevelőintézetbe küldik szülei. Duncan Sheik és Steven Sater dalai nagyszerűen világítanak rá a kamaszkori problémákra, az illékony ifjúságra, a heves fiatalkori szerelmekre, s a lázongó, megalkuvást nem tűrő kapcsolatra a felnőttek kegyetlen, zaklató világával. Mindazonáltal a sok tragédia ellenére a darab végkicsengése reményt keltő: a szereplők közösen bíznak abban, létezik egy jobb világ.

Somogyi Szilárd rendező már a produkció sajtótájékoztatóján elmondta, az előadással őszinte párbeszédet szeretne kezdeményezni ezekről a ma is aktuális társadalmi kérdésekről, melyek egyben kényes témák is: például a fiatalkorúak öngyilkosságáról, a családon belüli erőszakról. A rendező hozzátette, a súlyos problémákat a színpadon úgy mutatják be, hogy azok senki érzékenységét ne sértsék.

Kapcsolódó weboldalak:
Tavaszébredés jegyek vásárlása az interneten, akár otthoni jegynyomtatással is
Jegyek a Budapesti Operettszínház további előadásaira
Tavaszébredés jegyek a Ticketportal jegyirodáiban
A Budapesti Operettszínház weboldala

Top