II. Újszentiváni Rétesfesztivál – váltsa meg jegyét elővételben!

„A lángtól félrevonva egy háromszög vaslábakon, azon egy lapos cserépedény, az betakarva pléhfedövel; a háromszög alja s a pléhfedö teteje megrakva parázzsal, abban a cserépedényben bizonyosan a társa sül annak a rétesnek, amit ott a nagy, kihúzott asztalon most nyújtanak vékonyra; két leány kétfelül egy ökölnyi tésztát olyan szélesre elnyújtva, mint maga az abrosz, hogy azt egy római Messalina, mint tunika vitreát, lepelnek fölvehetné; Lapponiában pedig ablakokat csinálhatnának belole. Azt pedig Magyarországon meghintik tejfellel, mandulával, mazsolaszölövel, aztán összecsavargatják, spanyol inkvizítori rafinériával lassú tözön megpirítják, s szánakoznak a barbár népeken, akik ezt nem ismerik.” - (Jókai Mór: Mindenváró Ádám)

„Nem csak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!” (Jókai Mór: A barátfalvi levita)

Vajon a nagy író közöttünk járt és a tavalyi rétes-fesztiválon szerzett élményei ihlették sorait... Persze ez nem valószínű, de az bizonyos, hogy majd 150 év távlatából az Újszentiváni Rétesfesztiválon viszontláthatóak azok a hagyományos módszerek, technikák amit már a nagy mesemondó is méltónak tartott az utókor figyelmére.

Mit ismerhetünk meg itt a magyar kulináris örökségből? Szinte minden csínját-bínját a rétes titkainak: A rétes-készítési versenyen induló 20 csapat a Magyarországon fellelhető technikák mindegyikét bemutatja. A látogatók megcsodálhatják a hajszálvékony tésztát bravúrosan kihúzó rétes-mesterek mutatványait, részt vehetnek kóstolókon, izgulhatnak kedvenc csapatuk győzelméért, és eközben átélhetik egy különleges gasztronómiai utazás minden varázslatát.

Az autentikus vidéki ételek élvezete közben persze figyelmet érdemes fordítani a színpadokon és a piactéren folyó nyüzsgő életre is. Hol a vásári mutatványos vonja magára tekintetünket, hol a táncra hívogató pattogós muzsikára kapjuk föl fejünket. Indulhatunk is gyorsan, hogy egy jó táncházi mozgással csináljunk helyet gyomrunkban az ellenállhatatlanul illatozó ételeknek-italoknak.

Az időjárás viszontagságai elől a szekérszínbe, vagy a rendezvénysátrakba húzódhatunk, de szilaj paripák röpítette kocsin versenyre kelhetünk az alföldi szelekkel. A vendégek hamisítatlan falusi környezetben élvezhetik kultúránk kincseit: muzsika, tánc, kézműves remekek és ízek, illatok kavalkádja. Egész hétvégi kikapcsolódását a közeli szegedi fürdők meglátogatásával, vagy csupán egy kellemes Tisza-parti sétával is még teljesebbé teheti.

2. Újszentiváni Réteszfesztivál és réteskészítési verseny
2009. április 3-5.
Újszentiván - Lovas pálya

A Rendezvény pontos időtartama:
2009. április 03. 12:00 óra - 24:00-ig
2009. április 04. 09:00 óra - 24:00-ig
2009. április 05. 09:00 óra - 21:00-ig

Ide kattintva vásárolhatunk jegyet a Rétesfesztiválra.
Belépődíjak:
április 3-án ingyenes
április 4-én felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak 640 Ft.
április 5-én felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak 640 Ft.
14 éven aluliaknak, nyugdíjasoknak és újszentiváni lakosoknak a belépés a Fesztivál teljes ideje alatt ingyenes.A Rendezvény területén a fizetőeszköz a Rétes Tallér. 1 Rétes Tallér = 80,-Ft. A felnőtt jegy ára magában foglalja 5 db Rétes Tallér (400 Ft), a diákjegy pedig 3db Rétes Tallér (340 Ft) árát, mely a helyszínen levásárolható.

Programok:Réteskészítési Verseny (Jelentkezés március 31-ig!), óriásrétes készítés (ingyenesen kostólható), csúzli, forgó, szekrény játékok, íjászat, pónilovaglás, lovashintó, gyermekfoglalkoztató, néptánc-tanítás és táncház, máglya.
Fellépők: Csík Zenekar, Bognár Szilvia és Zenkara (vendég:Szalóki Ági), Maros Táncegyüttes, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Hóra Táncszínház, Bánát Táncegyüttes, EtnoRom Együttes, Újszentiváni Hagyományőrzők Egyesülete, Újszentiváni Majorettek, Újszentiváni Társastánc csoport

Kapcsolódó weboldalak:
KFT koncertjegyek a Ticketportal jegyirodákban
A Rétesfesztivál weboldala

Top