200 % TÁNC és Sex Mob koncert a Trafóban

Szeretni valamit, rajongani valamiért igazi közösség-formáló élmény. Nézni, lelkesedni, érteni, megbeszélni, kielemezni egy darabot - együtt - egész egyszerűen jó. A Trafó szervezői azt szeretnék, ha a lelkesedés és figyelem középpontjában újra a kortárs tánc állna. Pillanatnyilag azt érzik ugyanis, hogy a táncos közönség egyre kisebb, sokan távolodnak a műfajtól - a cél most az, hogy újra felépítsenek egy közönséget, egy közösséget a tánc köré.

Hiszen minden új forma, új ötlet csak akkor működik, ha van egy biztos, nyitott és elkötelezett közeg, aki kíváncsi rá. Ehhez pedig arra van szükség, hogy - a kísérleti, műfaji határokat átlépő produkciók mellett(!) és nem helyett - időről-időre jöjjön egy-egy nagyszabású, nemzetközi viszonylatban is ismert és elismert táncprodukció. Ami élvezetes, rendkívül magas színvonalú és maradandó élményt nyújt.

A 200% tánc névvel fémjelzett sorozatban világhírű koreográfusok táncelőadásait hozzák el: olyan darabokat, amelyekben nem a kísérletezés, hanem a szépség dominál. A jó kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, a zene atmoszférateremtő ereje, az érthető, átgondolt forma. Olyan produkciók ezek, amiket tátott szájjal, ámulva nézhetünk, ami élmény azoknak is, akik még sosem láttak kortárs koreográfiát és élmény a szakmabelieknek is.

Valljuk be, kevés az ilyen darab, így kivételes öröm, ha egy évad során néhány alkalommal sikerül Budapestre csábítani egy-egy fontos társulatot és előadást. Hofesh Shechter két darabja, Emanuel Gat két koreográfiája, vagy Akram Khan és a Kínai Nemzet Balett táncosainak közös produkciója tényleg ilyen: színtiszta, valódi, azaz 200% tánc. Nem egy táncesemény a sok közül, hanem Tánc és Esemény, nagybetűvel!

További programok:
2009. március 6-7. (P-Szo) 20h
Emanuel Gat Dance (IL, F): Téli utazás, Tavaszi áldozat / tánc
Ki gondolná, hogy Stravinsky kopogó ritmusaihoz remekül illik a salsa érzéki mozdulatvilága? Vagy hogy bizony még mindig Schubert dalai a legalkalmasabbak arra, hogy két ember kapcsolatának minden apró árnyalatát életre keltsék a színpadon? A Franciaországban élő izraeli táncművész, Emanuel Gat két koreográfiájában vonzások és választások tökéletes rendszere rajzolódik ki a lépések és formációk szakadatlan, hipnotikus füzéréből.

2009. április 3-4. (P-Szo) 20h
Hofesh Shechter Company (UK): Uprising, In your rooms / tánc
A Londonban élő izraeli Hofesh Shechter az angol táncélet fiatal csillaga, a világhírű Batsheva és a Jasmon Vardimon Dance Company ex-táncosa. Nem véletlenül bűvölte el a brit és nemzetközi közönséget: minden munkája erőteljes, tele megnyerő ötletekkel. Nevét már most olyan brit koreográfus-nagyságok mellett emlegetik, mint Russell Maliphant vagy Wayne McGregor. Ez alkalommal két dinamikus, sodró lendületű koreográfiával érkezik Budapestre. Az Uprising 25 percnyi elszabadult macsó férfienergia - bandaháborút, kocsmai verekedést idéző koreográfia. Az In your rooms-ban a sajátosan finom, ugyanakkor rendkívül energikus mozgásvilágból születő rétegek a csoporton belüli automatizmusok és nyájszellem rejtett, szövevényes képleteit villantják fel.

JÖN!
2009. április 25. 20h
Sex Mob (USA) koncert
A Sex Mob öt évvel ezelőtti teltházas koncertje óta folyamatos az érdeklődés a zenekar kapcsán. A szervezők egyszerűen nem várhattak tovább! Ritkán hívnak vissza külföldi zenekarokat a Trafóba, de ez esetben muszáj volt engedni a csábításnak. Április huszonötödikén újra őrült tempót diktál a nagyteremben Steven Bernstein csapata.

2009. szeptember 16-17. (Sze-Cs)
Akram Khan Company/National Ballet of China: bahok / tánc
A Londonban élő és alkotó világhírű koreográfus, Akram Khan 2006-os nagysikerű vendégjéka után egy különleges produkcióval tér vissza hozzánk. A Kínai Nemzeti Balett kiváló táncosaival Khan most az élet váróterem-hangulatát mutatja meg. A bahok érzékenyen kidolgozott, lenyűgöző „tranzit-koreográfia” - kultúrák és táncnyelvek izgalmas találkozása.

Kapcsolódó weboldalak:
Trafó Kortárs Művészetek Háza: koncertjegyek, színházjegyek vásárlása online, akát otthomni jegynyomtatással
Trafó KMH jegyek a Ticketportal irodáiban
A Trafó KMH hivatalos oldala

Top