Pécsi Tavaszi Fesztivál: Trey McIntyre, Habib Koité és Nemzetközi Jazz hétvége

Tavasz. Kiengedő, felpezsdítő és újraalkotó jelzők helyett egy szó: mosoly. A közönség és a színpadon állók arcán egyaránt... 2009-ben is, Pécsett. Az első fesztivál az újévben! AZ idei év sztárvendégei a Trey McIntyre Project, a Jean-Luc Ponty Project, Habib Koité, A Doni Kozákok Művészegyüttes (képünkön), a Jazz Pistols és még sokan mások. A Pécsi Tavaszi Fesztivál rendezvényeire jegyek kaphatók, és akár otthon is kinyomtathatók ezen a weboldalon, valamint országszerte a Ticketportal jegyirodáiban (Pécsett: Csemege Kultbolt (Ferencesek u. 18.), Fókusz Könyváruház
(Jókai u. 25.))

MÁRCIUS 30. 19.00 PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ
TREY McINTYRE PROJECT (USA) - Kortárs balettest
Az együttest Trey McIntyre koreográfus alapította. A társulat művészi tisztaságától, elhivatottságától, technikai változatosságától, valamint erőteljes és szenvedélyes előadásmódjától vált híressé.
Trey McIntyre: Napjaink egyik legsikeresebb koreográfusa, Wichitában, Kansas államban született. Tanulmányait a North Carolina School of the Arts-ban kezdte és a Houston Ballet Academy-n folytatta. Több mint 70 koreográfiát készített, többek között a Stuttgart Ballet, az American Ballet Theatre, a Hubbard Street Dance Chicago, a New York City Ballet és a Ballet de Santiago (Chile) számára. Koreográfusként dolgozott az Oregon Ballet Theatre-ben, a Ballet Memphis-ben és a Washington Ballet-ben. Számtalan elismert díjat kapott, mint például a National Endowment for the Arts és a Choo-San Goh Award for Choreography.

Műsor:
I. Ephemeral Composition
Zene: Violent Femmes
II. (serious)
Zene: Henry Cowell
Jelmeztervező: Sandra Woodall
Világítás: Travis Richardson
III. A Day in the Life
Zene: The Beatles
Jelmeztervező: The Bisou Consortium
Világítás: Nicholas Phillips

Belépő: 2400, 1800 és 1200 Ft


MÁRCIUS 20-21. URÁNIA MOZI: III. NEMZETKÖZI JAZZ HÉTVÉGE
MÁRCIUS 20. 20.00 JAZZ PISTOLS (D)
Három virtuóz német, akik nem igazán tűrik a műfaji korlátokat. Stílusukat energy jazzként aposztrofálják. A hozzávalók: fúziós témák, technikás funky-basszusgitározás, kíméletlen energiájú dobolás (legyenek páratlan témák vagy drumandbass), jól, izgalmasan és indokoltan használt effekt-hangszínek. Ráadásul a kifejezetten ötletes saját dalok mellett olyan klasszikusokat emelnek be az „energiamezőjükbe”, mint a Weather Report „Birdland”-je vagy „Palladium”-ja.

MÁRCIUS 20. 21.30 RICHARD GALLIANO ÉS A TANGARIA QUARTET (FR)
Richard Gallianót a jazz felé Clifford Brown lemezei irányították, de a döntő lökést Astor Piazzolától kapta pályáján. Igazi világzenész, aki kontinensek zenéiből összetéveszthetetlen, saját keveréket állít elő. Tehetségét többek között Juliette Greco és Charles Aznavour, továbbá Chet Baker, Martial Solal, Trilok Gurtu, Jan Garbarek, Michel Petrucciani és Toots Thielemans mellett bontakoztathatta ki. A Tangaria Quartet szenvedélyes, mégis fegyelmezett előadásában Párizst, Nápolyt és Latin-Amerika városait járhatjuk be.
A Tangaria Quartet tagjai:
Alexis Cardenas,
Hamilton De Hollanda,
Raphael Mejias,
Philippe Aerts
Belépők:
napijegy: 2000 Ft
kétnapos bérlet: 3500 Ft

MÁRCIUS 21. 20.00 TRIÓ YENGIBARJAN (ARM-HU)
Igazi különlegességének ígérkezik az a David Yengibarjan, Dresch Mihály és Lukács Miklós alkotta formáció, amelynek tagjai a kortárs magyar jazz nemzetközi téren is meghatározó képviselői. A három, önmagában is erőteljes zenei karakter találkozása összetéveszthetetlenül egyedi hangzásviláguk párbeszédére is módot ad. Művészetük az autentikus népzenei hagyomány, a jazz progresszív irányzatai és a kortárs komolyzene ötvözetéből született meg.

MÁRCIUS 21. 21.30 JEAN-LUC PONTY PROJECT (FR)
A világhírű jazz-hegedűs amellett, hogy mesteri hegedűjátékos a jazz és a jazz-rock műfajának egyik megújítója is. Zenéjébe beépítette egyedi látásmódját, sajátos képzeletvilágát. Energikus stílusával kivívta a kritikusok elismerését, akik szerint ő az első jazz-hegedűs, aki van olyan izgalmas, mint egy szaxofonos.
Közös lemezt készített Elton Johnnal és Frank Zappával. 1995-ben akusztikus albumot rögzített Al Di Meolával és Stanley Clarkkal. A sztártrió ezután hat hónapot turnézott Észak- és Dél-Amerikában, majd Európában, amely turné egyik állomása akkor Pécs volt.
Az együttes tagjai:
Jean-Luc Ponty (Franciaország) – hegedű
William Lecomte (Franciaország) – billentyűs hangszerek
Guy Akwa Nsangué (Kamerun) – basszusgitár
Damien Schmitt (Franciaország) – dobok

Belépők:
napijegy: 2000 Ft
kétnapos bérlet: 3500 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyvásárlás a Pécsi Tavaszi Fesztivál rendezvényeire - akár otthoni jegynyomtatással is
Jegyvásárlás a Pécsi Tavaszi Fesztivál rendezvényeire a Ticketportal jegyirodáiban
A Pécsi Kulturális Központ weboldala

Top