ACTUS: A Mandala esszenciája ...

ACTUS: A Mandala esszenciája

 

„Az ACTUS az avantgárd Európa szellemisége.”

 

Az ACTUS kilenc esztendő elteltével lép újra magyar színpadra, méghozzá egy erre az alkalomra komponált audiovizuális előadással. Actus. E mozaikszó jelentése: Archaic Cultic Tradition United in a Society, azaz: Ősi Kultikus Hagyomány egyesítése egy Társaságban. Ez az alapvetően zenei project – mely létrejötte óta társművészetek, főként vizuális művészetek bevonásával alkot – 1987 óta létezik. Olyan szándék hívta életre, melyet a krízisből történő kilábalás spirituális igénye motivált, s motivál ma is. Tevékenysége során lényegében akusztikai alkímiát folytat, s az idők során olyan sajátos zenei formanyelvet teremtett, mely a klasszikus-, folk- és kortárs zenei hangzásokat ötvözi korunk technológiájával.

 

A Mandala esszenciája című több, mint két órás műsorban bemutatásra kerül a lipcsei Wave Gothic Treffen fesztivál programjának kiemelt fellépőjeként előadott, májusban megjelent „Mandala” című album, továbbá a csoport korábbi lemezeinek jó néhány - mindeddig ebben a formában még nem publikált - dala.

 

Az eddig megjelent öt hanghordozón éppúgy találunk ipari jellegű hangkollázsokat, mint szimfonikus hatásokat is. Sok más akusztikus instrumentum mellett számottevő szerepet kap az akusztikus gitár, a tárogató, s más népi fafúvósok, de olykor liturgikus kórust, koloratúr szoprán női éneket is hallhatunk, miközben az esetenként a korai ’70-es éveket idéző elektronikus hangzás, sőt alkalmanként metálos riffek teszik teljessé azt az élményt, mely csak e formáció sajátja… ahogy azt egy kritkus találóan megfogalmazta: „Az ACTUS az avantgárd Európa szellemisége”. A zenekar munkásságából rövid ízelítőt is kaphatunk a www.actus.hu weboldalon elérhető három mp3 segítségével.

 

Az ACTUS valós időben kevert videovetítéssel színpadra állított multimédia előadásainak elkészítésében jelenleg hét ember vesz részt, közülük négy muzsikus – egy operaénekesnő, egy billentyűs, énekes, egy énekes, gitáros, valamint egy ütőhangszeres – látható a színpadon, a színfalak mögött két vizuális szakember dolgozik, a keverőpultnál pedig egy hangmérnök segít a tökéletes hangzás megteremtésében.

 

ACTUS: A Mandala esszenciája – tudnivalók

2006. március 24., péntek 19.00 óra

Budapest, Artus Színház (XI. kerület, Sztregova utca 9., A Fonó mögött)
Top