LiveSound bemutatja: Laibach - Jegyek már kaphatók!

Újra Magyarországon lép fel az "ipari zene" és a techno egyik alapvetése, a szlovén Laibach; a pop-rock számos fontos előadójára hatást gyakorolt, jövőre 30 éves együttes korábban nálunk tartott koncertjei - Sziget, A38, Volt fesztivál - után december 14-én a Petőfi Csarnokban dübörög, közös estén a brit Juno Reactorral. A koncertre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, és az alábbi weboldalon.

LaibachA Laibach jóval több mint zene: az 1980-as években a csapat performanszai, látványos akciói, totalitárius jelképeket gazdagon használó provokációi kiváltották a jugoszláv kommunista rezsim ellenszenvét, művészeti-ideológiai elképzelései pedig egy virtuális állam, a Neue Slowenische Kunst (NSK) kikiáltásába torkollottak.
A történet egy kis szlovén ipari városban, Trbovljéban kezdődött 1980-ban; már névválasztásuk is több volt, mint merész, hiszen Ljubljanát a második világháborús német megszállás idején hívták Laibachnak. Tagjai bátrak voltak és újítók, nem féltek a rendőröktől és nem lankadt lelkesedésük akkor sem, amikor sorra tiltották be furcsa koncertjeiket.
Lemezük sokáig nem lehetett, 1985-ben csak név nélkül jelenhetett meg első - nyers "ipari zenét" tartalmazó - albumuk, Nyugat-Európában azonban gyorsan népszerűvé váltak, és ott kiadták az anyagaikat. 1987-től - az első az Opus Dei volt - a Depeche Mode és Nick Cave révén ismertté vált londoni Mute Recordsnál jelennek meg a Laibach-korongok.
Zenéjük idővel fogyaszthatóbbá, leginkább a technóba hajlóvá vált, amelyben a militáns ritmusok, a wagneri ihletésű pillanatok állandó szereplők voltak. (Idén áprilisban Ljubljanában a szlovén rádió és televízió szimfonikus zenekarával együttműködve Wagner-feldolgozásokból álló műsort adtak.)
No meg a feldolgozások, amelyeket mesteri szintre fejlesztettek ki: elkészítették a Beatles Let It Be-jének Laibach-változatát (hogy McCartney se ismert rá), kiforgatták az Opus Life Is Life című slágerét, lepaktáltak az ördöggel (átírták a Rolling Stones Sympathy For The Devil című dalát) és a Queen sem úszhatta meg.
A Sziget fesztiválon2003-ban a zúzós, minimalista WAT-ot népszerűsítették, három évre rá meg (Volk címmel) elkészítették 13 európai himnusz ipari techno feldolgozását. Köztük volt saját államuk, az NSK himnusza is; náluk egyébként bárki lehet állampolgár, aki az interneten kifizeti az útlevél 50 eurós vételárát...
A Laibach jelenlegi felállása: Milan Fras (vokál), Ivan Novak (fény- és vetítéstechnika), Mina Spiler (vokál, szintetizátor), Janez Gabric (dob), Luka Jamnik (szintetizátor), Primoz Hladnik (szintetizátor), Eva Breznikar (vokál, dob), Natasa Regovec (vokál, dob) és Damjan Bizilj (szintetizátor).
A december 14-ei Petőfi csarnokbeli este másik fellépője, a Juno Reactor egy brit produkció, amely zenei, film és szépművészeti performansz együttvéve, és Ben Watkins találta ki 1990-ben. Az állandóan változó összetételű csapatban a világ legkülönbözőbb tájairól érkező zenészek játszanak együtt egy elektronikus alapokra épülő goa trance zenét.
Ismertségre a Mátrix-trilógia kultfilmmel váltak; a történet második és harmadik részének kísérőzenéjét Don Davis zeneszerzővel együtt készítették el. Volt közük a Mortal Kombat című filmhez is; az ebben szereplő Control című szám - amelyet Tracy Lords pornódíva énekelt - remixét csinálták meg.
A Laibach és a Juno Reactor decemberben közösen koncertezik Európában; a turné Budapest mellett érinti többek között Párizst, Frankfurtot, Berlint, Prágát, Varsót, Zágrábot, Belgrádot, Aaraut, Antwerpent és Londont.


További LiveSound Productions bemutatja:
Glenn Miller Orchestra 2009.11.28. 21:00h Millenáris Teátrum 
Richie Kotzen 2009.12.01. 20:00h A38
Winger 2009.12.09. 20:00h A38
Laibach + Juno Reactor 2009.12.14. 20:00h Petőfi Csarnok
Ten Years After 2010.02.10. 20:00h A38


Kapcsolódó weboldalak:
Koncertjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Laibach + Juno Reactor koncertjegyek akár otthoni jegynyomtatással 
Winger koncertjegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
Richie Kotzen koncertjegyek akár otthoni jegynyomtatással
Ten Years After koncertjegyek akár otthoni jegynyomtatással
Glenn Miller Orchestra koncertjegyek akár otthoni jegynyomtatással
http://www.laibach.nsk.si/
http://www.livesound.hu/ 

Top