Határtalan Színházi Szemle a Tháliában - Jegyek kaphatók!

Új, bár nem előzmények nélküli bemutatkozási lehetőséget kínál a Thália Színház a határon túli magyar társulatoknak: 2010 januárjában első ízben rendezi meg a Határtalan Színházi Szemlét, amelyre a Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválján, 2009 júniusában sikert aratott előadások közül hármat hívott meg. Ezek mind olyan produkciók, amelyek a Szemle előtt még nem vendégszerepeltek Budapesten – ez ugyanis a meghívás egyik feltétele.Az előadásokra szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon.

Cyrano de BergeracA Thália mint befogadószínház fontos küldetésének tekinti a Szemle megrendezését, hiszen a magyar nyelven játszó kőszínházak több mint egyharmada határainkon kívül működik, és ezek a teátrumok még mindig nem kapnak kellő figyelmet az anyaországban, különösen Budapesten. Az egyelőre háromnapos, de a tervek szerint a későbbiekben hat egymást követő estére bővítendő programsorozat koncentrált formában kívánja bemutatni a határon túli színházak munkáját. A néhány napos eseménysorozat lehetővé teszi kísérőprogramok – konferenciák, közönségtalálkozók, könyvbemutatók, kiállítások – szervezését, amelyek árnyalhatják, kiegészíthetik az előadásokból kibontakozó képet.

A Szemle első napján, január 6-án a budapesti Thália a Kassai Thália Színházat látja vendégül, amely Rostand Cyrano de Bergeracját hozza el a fővárosi közönségnek. Az előadás a kisvárdai fesztiválon elnyerte A legjobb szórakoztató előadásért járó díjat, és megkapta a közönségdíjat is. A nagy orrú lovag történetét a kassai társulat Korognai Károly rendezésében játssza, aki egyúttal az előadás díszlet- és jelmeztervezői feladatait is ellátta.

A következő napon, január 7-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház különleges, Amor omnia című előadására kerül sor, amelyet a kisvárdai fesztiválon a szakmai zsűri a Thália Színház különdíjával jutalmazott. Az árnyjátékokban és mozgásban gazdag, etűdszerűen építkező, varázslatos képi világú előadás két, nemzetközi szinten is elismert bolgár rendező, Peter Pashov és Zheni Pashova csodálatos víziója, mely a szerelem különböző formáit jeleníti meg.

Stop the tempoA harmadik előadás, a Stop the tempo szerzője, Gianina Cărbunariu a fiatal román drámaíró- és rendezőnemzedék egyik legismertebb és legfontosabb személyisége. A darab ősbemutatóját maga a szerző rendezte 2003-ban, egy bukaresti színházban, ám most, január 9-én a marosvásárhelyi Yorick Stúdió változatát nézhetjük meg, Sebestyén Aba rendezésében. Három fiatalt – két lányt és egy fiút – egy diszkóban hoz össze a sors, s a véletlenszerű találkozásból véletlenszerűen születik meg a lázadás ötlete, hogy megállítsák a ritmust, a sebességet, hogy verjék ki a biztosítékot. Szó szerint és átvitt értelemben is…

Aki kíváncsi arra, hol tart a mai magyar színjátszás, annak érdemes kitekintenie a fővároson, sőt az országhatárokon is túlra. Ehhez azonban nem kell feltétlenül elutaznia: a Határtalan Színházi Szemle helybe hozza a legizgalmasabb előadásokat.

Kapcsolódó weboldalak:
Belépőjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Jegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.thalia.hu/ 

Top