Ulver az A38-on - Jegyek a Ticketportalnál!

Örömmel jelenthetjük első hivatalos forrásként, hogy 2010. február 20-án nem más játszik az A38-on mint az ULVER, Garm legendás zenekara. Külön érdekesség, hogy ez lesz a csapat első és egyben utolsó turnéja! A környező országokban sem lesz túl sok állomás, így akit érdekel a produkció, mindenképpen készüljön fel időben, ugyanis 500 darabra van limitálva a jegyek száma. A koncertre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon.

UlverAz Ulver neve a norvég "farkasok" szóból ered, maga a zenekar pedig 1994-ben indult, erősen formabontó black metal formációként. Első három lemezük (Bergtatt - 1994, Kveldssanger - 1995, Nattens madrigal - Aatte hymne til ulven i manden - 1996) "Black Metal Trilógiája" már az első pillanattól kezdve felkeltette a műértő közönség figyelmét, hiszen már itt is egyértelműen kiütközött a kísérletező szándék, a zenei-stílusbeli elemek direkt feszegetése. Bármennyire is szokatlan módon közeledtek ehhez a szélsőséges stílushoz, amelynek egészen konkrét sémái vannak, azt senki sem sejthette előre, hogy az ezt követő albumok mennyire szöges ellentétben fognak állni a kezdeti iránnyal. Az első meglepetés az 1998-as Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell volt, ami a méltán híres Blake-művet dolgozza fel, a szöveg teljes felhasználásával; hullámzó, történettel együtt váltakozó zenei körítéssel. Itt a black metal hatások már egyátalán nem hangsúlyosak, stílus szerint besorolni lehetetlen feladat lenne, hiszen tényleg olyan, mint egy hangos színdarab. Megjelennek benne éteri-pokoli ambient elemek, de ezek mellett a sötét elektronika (sic!) is helyet kap, sőt. Az egész dupla korongra jellemző a bőven használt elektronikus háttér, konkrétan drum and bass hangulatú tört ütem és industrialt idéző alapok, de a teljességet Garm páratlan hangja adja, ami abszolút Ulver-fémjelzés.
A 2000-ben kiadott Perdition City igazi unikum az igényes zene kedvelőinek, a rajongók számára pedig az első olyan csemege volt, ami tökéletesen elrugaszkodott minden addigi, nagyjából gitárközpontú elődtől. Első hallgatásra is feltűnő a sok ambient, trip-hop és dark jazz hatás, ettől pedig kategóriákkal nyugodtabb, kifinomultabb lett az összhatás. Sokak szerint ez az az album, amely valamiféle esszenciát mutat az Ulver munkásságából. A következő, 2006-os Blood Inside már jóval nehezebben emészthető darab, kaotikus, kísérleti elektronikákkal és tetemes mennyiségű experimentalizmussal
Az eddigi utolsó, 2007-es Shadows of the Sun album végtelenül finom, visszafogott vehemenciája nem volt meglepő lépés, viszont nagyon is kedvezett az emészthetőbb ambient zenék rajongóinak. Szürke, ködös, párás hajnalok hangulata köszön vissza a számokból, meditációs szőnyegekkel és mély, Garm-féle baritonnal. Így lett a gyűjtemény eddigi legnyugodtabb darabja, amivel gyakorlatilag tökéletesen lezárult a nagy kör, az indító "Black Metal Trilógia" ellenpontjaként.
A soralbumok között megjelenő több mint 10 kislemez és 2 filmzene szinte kivétel nélkül más és más irányból közelítik meg az Ulver saját hangját. Többnyire merészen kísérletező, monumentális alkotások ezek, újabb és újabb szokatlan perspektívából, újszerű hangzással és hozzáállással magához a zenéhez, ami erősen kihat a koncertezésre is. Ahogy Garm is mondta egy interjúban, számára a zenélés olyan, mint a festőnek a festészet: a művész rengeteget dolgozik a művén, de miután kész van, nem akar többé hozzányúlni, mert úgy jó, ahogy van. Ez eredményezte azt is, hogy hiába a 15 éves háttér, az Ulver-koncertek ritkaságszámba mennek, a banda életművét egyátalán nem kísérték végig hatalmas turnék és gigakoncertek. Ez a mostani lesz az első és egyben utolsó turné, így hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy mi is vendégül láthatjuk az északi legendát.

ULVER-tagok:
- Kristoffer Rygg
- Daniel O'Sullivan 
- Jørn H. Sværen
- Tore Ylwizaker

Albumok
- Bergtatt - Et eeventyr i 5 capitler (1994) 
- Kveldssanger (1995) 
- Nattens madrigal - Aatte hymne til ulven i manden (1996) 
- Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell (1998) 
- Perdition City (2000) 
- Blood Inside (2005) 
- Shadows of the Sun (2007)

Kapcsolódó weboldalak:
Koncertjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Jegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.jester-records.com/ulver/ulver.html
http://www.myspace.com/ulver1
http://a38.hu/
https://www.ticketportal.hu/ 

Top