Május a Trafóban - Váltsa meg belépőjét a Ticketportalnál!

Néhány napsütéses hét és már itt is a május. Az évad utolsó hónapja: ami a Trafóban az ifjúságé (is). Fiatal táncosok, képzőművészek, rendezők mutatják meg, hogy mit gondolnak a világról, a tánc- színház- és képzőművészetről, önmagukról. De lesz ezen kívül brazil hip-hop tánc, holland-magyar időutazás a jövőbe, Pintér Béla Gyévuskája újra, TÁP Színház premier, pénteki locsi-fecsi és ötletbörze,  színházak vetélkedője és  konferencia a koreográfiáról. Az előadásokra, koncertekre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon.

Trafó Kortárs Művészetek Háza - 2010. Május

Trafó Galéria
Falakról és hidakról / kiállítás
2010. április 17. – május 30.
„Európa 21. évszázadában számos kisebbség még mindig nem élhet emberi jogaival. Marginalizálódnak, üldözetés és szándékos, nyílt veszélyeztetés jut ki nekik – a jobb jövőhöz vezető utat számos akadály nehezíti.
A legnagyobb lélekszámú kisebbség, akik európaszerte nap mint nap a kirekesztés számos formájával találkoznak, a romák. Lehet-e közösen tenni valamit, ami nem sérti a másik ember méltóságát? Miként lehet küzdelmeiknek úgy teret nyitni, hogy ezzel magunk is segíthessünk? Ilyen, és hasonló kérdések között el jutottunk oda, hogy a dolgok láthatóvá tétele, a kommunikáció és az együttműködés  -  mindaz, ami a társadalmi kérdésekre érzékeny művészet eszköztárához tartozik – képes hasznos energiákat felszabadítani. A kiállítás az érintettek és a támogatók, művészek és aktivisták, romák és nem romák közös elkötelezettségeit mutatja be.
A kiállítás a hatalmi viszonyokkal és az elnyomással, az önreprezentációval és az együttéléssel foglalkozó műveket kapcsol össze.” (Margarethe Makovec és Anton Lederer, a kiállítás kurátorai)

Lakmusz Csoport: Amőba akció
színház
2010. május. 4. 19:00
Fontos beszélni arról, ami körülöttünk van. Nem mantrázni, nem szónokolni, nem kiabálni, nem esszéket gyártani a fióknak… és nem is pusztán esztétikus, önmegvalósító színházi előadásokat létrehozni, hanem beszélni, beszélgetni.
A Lakmusz Csoport 2009 tavaszán alakult meg fiatal, pályájukat éppen elkezdő rendezők, dramaturgok és szociológusok részvételével. Céljuk, hogy itt és most, a 21. századba átlépni nehezen tudó, európai integrációs zavarokkal küzdő Magyarországon előadásaikban, akcióikban, programjaikban megkeressék, megfogalmazzák a társadalmi – nemes értelemben vett politikai – színház szerepét.
Az Amőba Akció a Lakmusz Csoport első, egyéves ifjúsági programja 9 bázisiskola, a tatabányai Jászai Mari Színház, a MU Színház és a Trafó bevonásával és együttműködésével. Az akció keretében pályázatot hirdettek középiskolás fiataloknak: fogalmazzák meg, mit jelent számukra ma, itt Magyarországon élni. A Csoport alapításában résztvevő négy fiatal rendező az Amőba Akció egész éves működését, a pályázatra beküldött alkotásokat alapul véve kísérletet tesz arra, hogy a tartalom felől közelítve a különböző műfajú anyagokból koherens, komplex színházi estét hozzon létre. Az előadás tartalmi egységei: múlt – jelen – közeljövő – utópia.
A Lakmusz Csoport tagjai:
Laboda Kornél – rendező
Kárpáti István – rendező
Molnár-Keresztyén Gabriella – rendező
Tóth András – rendező
Végh Ildikó – dramaturg, projektvezető
Bíbor Klára – szociológus
Pataki Teréz – szociológus
Sőregi Melinda – dramaturg

Space SzínházA SPACE Színház (NL/H) bemutatja:
- Peace NO. 28. Érkezésed izgatottan várva
- A felhő
színház
tárlatvezetés a jövő panoptikumában
2010. május 7-8. 18:00 és 20:30
Docufiction, (ál)dokumentarista krízis-színház. Megemlékezés, kitchen sink soap, köztéri hangjáték, közös, nagy beszélgetés étellel itallal - a világ dolgairól. Élő zenével és rengeteg statisztával.
2060-ban vagyunk, ötven évvel a nagy változás után, amely az emberiség történetében végre boldogító fordulatot hozott. Az évforduló alkalmából világszerte múzeumok nyílnak, ahol a fordulat évére emlékeznek meg. 2060-ban az emberek jól élnek, boldogan, mindenük megvan. Annyira jó az élet, hogy nem is tudják már értékelni. Elfelejtették a történelmüket. A történeti múzeumba ellátogatók a 2010-es évet szinte tökéletesen szimuláló installációba léphetnek be, megtekinhetik a kor jellegezetes tárgyait, környezetét, és a múzeum korhű ruhákba öltözött alkalmazottai bemutatják nekik, milyen volt a világ, hogyan éltek az emberek abban a már-már teljesen elfeledett korban, 2010-ben, amikor az emberiség a legjobb úton volt a katasztrófa felé. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy honnan jöttünk.
A holland-magyar alkotópáros, Ardai Petra és Luc van Loo alapította Space Színház a valóság színházi leképezését keresi, (ál)dokumentarista előadásaikon párbeszédet folytatnak a közönséggel, a társadalmi és politikai kérdéseket személyes közelségbe hozva. Ötödik alkalommal láthatjuk őket Magyarországon (Emlékmű a jelennek 2007, Holland Cunami 2008, WorldwideHeroShow 2009, A hely, ahová tartozunk 2009, A felhő 2010).
Koncepció: Ardai Petra, Luc van Loo, Veress Anna
Szereplők: Yang Li, Ardai Petra, Luc van Loo
A Felhő hangja: Lázár Kati
Rendező: Ardai Petra
Dramaturg: Veress Anna
Szöveg: Babarczy Eszter, Ardai Petra, Veress Anna
Zene, hang: Gryllus Samu, Luc van Loo, kínai nép-  és popzene
Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Schopp Ildikó
Kutatás: Anneke Jansen

Pintér Béla és Társulata: GyévuskaPintér Béla és Társulata: Gyévuska
színház
2010. május 11-12. (K-Sze) 20:30
2010. május 13. (Cs) 21:00
Magyar nyelven, angol felirattal.
Mikor? A második világháború idején. Hol? Laktanyában, bálteremben, távoli orosz rónán. Kik? Főtisztek, tisztek, honvédek és hozzátartozóik, munkaszolgálatosok. Hogyan? Pucciniba oltott slágerekkel, magyar nótákkal és katonaindulókkal.
A Pintér Béla Társulat 2003-ban bemutatott, azóta díjak sorát besöprő előadása újra látható a Trafóban!
„Művészi igényű kompozíció, önálló zenés színpadi mű a Gyévuska. Bővelkedik zenei viccekben, ritmikai meglepetésekben, prozódiai tréfákban. Az énekes színészek (jó: éneklő színészek) előkelő komolysággal képviselik a darabot. Nem igyekeznek tréfásak lenni. (…) Pintér Béla együttese nem humorizál. Nekik humoruk van. Ez azt jelenti, hogy a világot másként szemlélik, mint az átlag többsége. Nem keresik a viccet: a szent dolgokban is megtalálják a nevetséges ellentmondást. Fontos hangsúlyozni ezt. Kényes kegyeleti tájakon kalandoznak. Világháború. Orosz front. Elszakított területek. Kassa, Kolozsvár. Horthy Miklós, Karády Katalin. Munkaszolgálat. Zsidóüldözés.” (Molnár Gál Péter)
Szereplők: Thuróczy Szabolcs, Szalontay Tünde, Bencze Sándor, Deák Tamás, Quitt László, Friedenthal Zoltán, Csatári Éva, Enyedi Éva, Nagy-Abonyi Sarolta, Tóth József, Pintér Béla
Zenészek: Kéménczy Antal, Veér Bertalan, Pelva Gábor, Nyíri László, Kerti István, Román Géza, Kelemen Lajos, Póta György
Karmester: Bencsik Pál
Írta és rendezte: Pintér Béla
Zeneszerző: Darvas Benedek
Hangszerelte: Darvas Ferenc
Jelmez: Benedek Mari
Díszlet: Horgas Péter

A Pecha Kucha, a Kortárs Építészeti Központ és a Trafó bemutatja:
Pecha Kucha Night (Locsi-fecsi est) Budapest, vol. 18.
előadás-buli
2010. május 14. (P) 20:20
Mire elég hat perc negyven másodperc? Egy prezentációra pont ennyi jut a sorrendben 18. budapesti Pecha Kuchán (is). A fergeteges építész-designer előadóest ismét a Trafóban. Mellébeszélésnek helye nincs!
A Pecha Kucha olyan nyílt fórum, amelyen fiatal tervezők, alkotók, művészek találkozhatnak és mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek. Az ötlet Tokióból indult világhódító útjára és ma már több mint kétszázhatvan városban tartanak - a finn Rovaniemitől egészen Kansas City-ig - locsi-fecsi esteket.
És hogy most miről lesz szó? Terítékre kerülhet építészeti, képző- vagy előadóművészeti projekt, fesztivál, kiállítás, installáció, kreatív ötlet, világjobbító szándék, vagy olyan kezdeményezés, amely egy kicsivel jobbá, élhetőbbé teszi környezetünket.
A Pecha Kucha sikerének titka az este egyetlen szabályában rejlik: minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20 másodpercig. Egyszerű és nagyszerű: pörgős, lényegre törő előadásokat hallhatunk és láthatunk, amelyek után kérdésekre is jut idő.

A koreográfia vége?
nemzetközi konferencia
Helyszín: Trafó - Stúdió

2010. május 15. 10:00-17:00
A nemzetközi konferencia a közép- és kelet-európai régió kortárs tánc életének közelmúltját és jelenét állítja a középpontba. A konferencia során a rendezők elsősorban arra a kérdésre keresik a válaszokat, hogy az eltérő művészeti tradíciók, struktúrák és közízlés ellenére vajon hasonló művészeti kérdések állnak-e a kortárs alkotók érdeklődésének középpontjában. Ugyancsak fontos célja a találkozónak, hogy lehetővé tegye a régió kortárs tánc irányzatainak áttekintését, a legjellegzetesebb alkotói felfogások elemzó megismertetését.
Az eszmecserére, néhány nyugat-európai résztvevő mellett, elsősorban azoknak az országoknak - többek között Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Oroszország és Szlovénia - a képviselői kaptak meghívást, amelyekben csupán az utóbbi évtizedekben jelentek meg a független alkotói műhelyek, kortárs tánc társulatok és iskolák.
A konferencia munkanyelve angol, magyar szinkrontomácsolással.
A részvétel ingyenes!

Honfoglaló bajnokságHonfoglaló bajnokság – Színházak csatái
Játsszuk élőben!
5 csatanap, 15 csata, 27 csapat a Trafóban
középdöntő
2010. május 16. 15:00
Honfoglaló játéksorozat Magyarország térképén, teljesen új kérdésekkel, valamint neves színészekkel, rendezőkkel, dramaturgokkal.
A világszerte népszerű online kvízjáték most életre kel színházi társulati-tagok játékával és Scherer Péter műsorvezetésével. A játékba nevezett 27 vidéki és budapesti színház azért méri össze tudását, hogy a következő évad költségvetését több millió forint értékű média-megjelenéssel gyarapíthassa.
Az elődöntőket három nap alatt bonyolítjuk. Ezek során minden egyes alkalommal kilenc-kilenc színházból delegált 2-3 fős csapat mérheti össze tudását. A versenyző csapatokat sorsolással választjuk ki egymáshoz. Minden elődöntőből a három legsikeresebben csatázó csoport jut tovább: ők mérkőznek meg egymással a középdöntőben.
Döntő júniusban!

A  Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói önkormányzata bemutatja: Debut Performance III.
tánc
2010. május 17.  20:30
Tavaly talált első ízben otthonra a Trafóban a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói önkormányzatának koreográfus-versenye, a Debut Performance, mely lehetőséget ad az iskola hallgatóinak, hogy kiszakadjanak a mindennapokból és saját gondolataikat és érzéseiket a tánc nyelvén fejezzék ki. 
Az eseményen a koreográfus, táncpedagógus és táncművész szak is képviselteti magát. A növendékek sokoldalúságának nagyszerű példájaként megjelennek a táncművészet legkülönbözőbb árnyalatai a klasszikus balettől, a modern-és néptáncon át, egészen a divat- és társastáncig. A hallgatói kezdeményezés célja, hogy a növendékek lehetőséget kapjanak koreográfusi ihletük kibontakoztatására, és hogy a különböző szakirányokon tanulók bemutatkozhassanak egymásnak. Az iskolai forduló legjobbjai ezen a gálaesten lépnek színpadra.
A produkciókat Magyarországon és külföldön is elismert táncművészek, koreográfusok, kritikusok és társulatvezetők értékelik. Nem csupán a jelenlegi hallgatók munkáiból ad ízelítőt ez az este: néhányan a főiskolán végzett, ma már nemzetközileg elismert táncművészek közül is visszatérnek, hogy fellépjenek a gálaesten.

Membros Company: FebreMembros Company (Brazília): Láz (Febre)
hip-hop tánc
2010. május 19-20. (sze-cs) 20:30
Febre, vagyis láz. Az erőszak – ahogyan a betegség is - lehet rejtett, fojtott, láthatatlan. A láz figyelmeztetés. A láz a szervezet erőfeszítése önmaga meggyógyítására. A láz olyan zűrzavar, ami a normális állapothoz vezet vissza.
Az üres fehér tér és a fehér fal a dél-amerikai városokon eluralkodó szociális apartheid brutalitását, a kirekesztettséget idézik. A társulat hat fiatal táncosa a társadalmi viszonyok erőszakra építő, felszín alatti, rejtett dinamikájával szembesíti a nézőt. Minden elképesztő fizikalitású, néhol szinte brutális, máskor rendkívül kifejező és finom mozdulat lázadás az emberi erőszak elkerülhetetlenségét hirdető tétel ellen. A táncosok feszes teste keményen csapódik a táncszőnyegre; dulakodás, egymáson taposó lábak, lendületes és kifejező szólók,  tökéletes szinkronban végrehajtott mozdulatsorok. Az előadást nézve szinte mi is érezzük az ütéseket és átérezzük a kétségbeesést.
A klasszikus balettől a capoeira, majd a hip-hop felé forduló Taís Vieira koreográfus és Paulo Azevedo politológus egy évtizede maga köré gyűjtött tíz, különböző társadalmi hátterű fiatalt és alapított velük, belőlük professzionális társulatot, majd iskolát: ez a Membros.
A Febre erősen politikai, szociológiai ihletettségű munka, látlelet a mai Brazíliáról.
Rendezés: Paulo Azevedo & Taís Vieira
Koreográfia: Taís Vieira
Táncosok: Amilton Vilarindo, João Carlos Silva, Mirila Greicy, Luiz Henrique, Jean Gomes, Zanzibar Vicentino
Hang: Paulo Azevedo
Zene: Bach, Chico Buarque, Faccai Central, Jorge Aragao, Funky
Fény, technikai vezető: José Martins
Színpad: Delphine Lancelle

A Budapest Tánciskola estje: FelEmiL – TimeStretcheR – RecepTánC
tánc
2010. május 24-25. 20:30
Egy iskola, három darab, fiatal táncosok – a Budapesti Tánciskola immár hagyományos évadzáró bemutatkozása.
FelEmiL
Móricz Tamás William Forsythe Frankfurti Balett Együttes-ében töltötte táncos pályájának javát, de táncolt többek között Jan Fabre, Saburo Teshigawara, Jonathan Burrows, Amanda Miller együtteseiben. Tanít Európa legkiemelkedőbb együtteseinél (Cullberg, NDT) és iskoláiban (P.A.R.T.S.) immár rendszeres improvizáció és balett tanár a Budapest Tánciskolában.
A FelEmiL részben improvizált, részben komponált, virtuóz darab. Idehaza viszonylag ritkán látható „tiszta tánc”. A táncosok által létrehozott alapanyagokra, azok kombinációira épül. Kifinomult, játékos nyelvezetét így a szereplők karaktere, és a mozgásminőségek koreográfus által történő pontos meghatározása kidolgozása alakította egységgé.
Koreográfia:Móricz Tamás
Tánc: Bordás Emil, Busa Balázs, Csák Beatrix, Emődi Lilla, Kelemen Patrik, Petrovics Sándor
TimeStretcheR
Eléonore Valère a P.A.R.T.S. elvégzése után rövid ideig az Ultima Vezzel, dolgozott majd hamarosan saját útjára lépett. Külföldön szabadúszó táncos, Magyarországon határozott arcélű koreográfus. A TimeStretcheR – akár a 2008-as On Friskin és a 2009-es Skonifrin – néhány markáns koreográfiai gondolatra épülő nagyon fizikális, nagyon kemény, nagyon lendületes darab.
Koreográfia: Eléonore Valére
Tánc: Arany Virág, Bódi Alexandra, Bordás Emil, Busa Balázs, Csák Beatrix, Csuzi Márton, Dolinszky Fanni, Furulyás Dóra, Fülöp László, Hadi Juli, Kaprinyák Renáta, Kelemen Patrik, Petrovics Sándor
RecepTánC
A RecepTánC ott és akkor készül, a néző és a táncosok szeme láttára, aktív részvételükkel. A színpad fölé vetítve egyszerre látják meg az instrukciókat: a táncpillanat plasztikai, ritmikai és dinamikai karakterére vonatkozó szabályokat. Leleplezzük, hogy a tánc boszorkánykonyhájában hogyan forrnak, alakulnak találkozássá a pillanatok. Nem csak új táncdarab, hanem - a színpad és nézőtér, kompozíció és improvizáció, műalkotás és játék határvonalait feszegető, megkérdőjelező - kicsit új műfaj is.
Rendező:Angelus Iván
Táncolják: A Budapest Tánciskola jelenlegi és régi táncosai, valamint aki csatlakozni akar hozzájuk.

A TÁP Varieté és Performance Színház bemutatja:
Vinnai András: Roló
színház
Premier!
2010. május 28. 22:30
”Üdvözlöm Önöket! A nevem Dr. Pumánszky Miklós. Fogász vagyok, de előszeretettel foglalkozom az agy többi részével is. Lajost öt évvel ezelőtt ismertem meg egy gyökérkezelés alkalmával, ám a fiatalemberről kiderült, hogy sokkal komplexebb segítségnyújtásra szorul. A szájában egy megrágatlan falatra bukkantam, melyről aztán megállapítottuk, hogy valószínűsíthetően az előző napi vacsorájából maradt. Elfeledkezett róla. Az emberi agyat, gyakran ábrázolják, mint edényt, melyet életünk során egyre több információval töltünk meg. Lajos agya nem edény. Inkább egy cső. Közös kísérleteinkre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt…”
A színdarab a szerző Nagyon rossz a memóriám című rádiójátéka alapján készült, amelyet a Magyar Rádió mutatott be.
Szereplők: Gosztonyi Csaba, Janklovics Péter, Kovács Ádám, Stork Natasa és mások
Rendező: Vajdai Vilmos
Író: Vinnai András
Dramaturg: Sebők Bori
Produkciós asszisztens: Kálmán Eszter
Video: Juhász András

Közért 2.1 / kiállítás
Helyszín: Trafó Galéria - Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula
2010. június 8 – 18.
Új konceptuális művek a szabadság különös, de szerethető fikciójáról; a demokráciáról mint kegytárgyról és kínzószerről; az egyenlőségről mint aszimmetrikus létformáról; a konszenzusról mint útvonalak nélküli labirintusról; kizárásról és bezárásról; evés általi alkotmányozásról; a sokszínűség hatalmas olvasztótégelyeiről, valamint zajos tüntetésekről, amelyek csendet követelnek.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Trafó Galéria együttműködésében létrejövő kiállítás Bessenyei Kati, Bordás Boglárka, Csüllög András, Horváth László, Liszka Tamás, Lukács Orsolya, Pályi Nikolett, Rohánszky Bence, Surányi Nóra, Tésy Dániel, Tillmann Hanna és barátaik munkáit mutatja be. A csoport videoművei és interaktív installációi párhuzamosan készülnek, így egyedi alkotásként és egymásra reflektáló művek soraként is érvényesek.
A két helyszín, a Képző és a Trafó élő, zárt láncú kapcsolata révén az egymástól távol eső termek olyan közös térré válnak, amelyben a látogatók egyszerre lesznek szemlélők és szemléltek. A demokrácia mint lelkiállapot a művekben, azok létrejöttének mikéntjében és kiállításuk módjában egyaránt tetten érhető.

Kapcsolódó weboldalak:
Belépők országszerte a Ticketportal irodáiban 
Jegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.trafo.hu/ 

Top