FORTE fesztivál a MERLiNben - Belépők a Ticketportalnál!

A Forte most fedezi egy 1 heti színházszükségleted! Nézd meg 2010. január 15. és 21. között a Forte Feszt keretén belül a Csak a felhők, az Isteni vidékek, és a Kalevala című előadásokat. Az előadásokra szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon.

Isteni vidékekForte Társulat: Isteni vidékek

A Kalevala északi tájai után Horváth Csaba koreográfus-rendezőt ez alkalommal a platóni dialógusok inspirálták. Platón írásai rejtett igazságtartalmukkal és elgondolkodtató mondanivalójukkal kitűnő dramatikus alapanyagot jelentenek egy fizikai színházi előadás számára. Hiszen ezeknek a műveknek a kiindulási alapja az, hogy nem két ellentétes álláspont ütközik, hanem a kérdésfeltevő és a válaszadó hosszas, közös gondolkodása után egyesül. Ha a kommunikáció sikeres, a végső igazság akkor sem hangzik el, mert kimondhatatlan. Ezt az ideális állapotot még feszesebbé teszik azok a hétköznapi élethelyzetek, amelyekben gyakran másképp és máshogy halljuk meg azt, amit a kérdésfeltevő vagy a válaszadó mond. Az ilyen szituációkban a komikum és a tragikum egyszerre van jelen. A zene, a vizualitás, a nyelvi absztrakció és a mozgás azonos hangsúlyt kapnak, az előadás fő dramaturgiai mozgatóelemeivé válnak. Az Isteni vidékek centrumában a test és lélek dualizmusa, az individuum létezése és az emberiség legkedvesebb játéka, a nyelv állnak.

Szereplők:
Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Bora Gábor, Földeáki Nóra, Gantner István, Kádas József, Krisztik Csaba, Lőrinc Katalin, Sipos Vera/Simkó Katalin, Vati Tamás, Zarnóczai Gizella

Dramaturg: Garai Judit
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Payer Ferenc
Hang: Kondás Zoltán
Koreográfus-rendező: Horváth Csaba

KalevalaForte Társulat: Kalevala

A Horváth Csaba koreográfus és Szálinger Balázs fiatal költő által újraírt ősi finn eposz „fizikai színházi formában” kísérli meg a mű mitikus múltját a jelen technokrata világával ütköztetni. Nemcsak Vejnemöjnen megpróbáltatásai, de a hótakarók olvadása miatt veszélyeztetett állatok viszontagságai is felszínre kerülnek a sajátosan átdolgozott történetben. A darab zenéjét Nils Petter Molvaer trombitás-zeneszerző, a kortárs zenei élet egyik kiválósága szerezte.
Az ősi szerepek, hősök és az általuk megtestesített eszmék átalakulása vetette fel az újraértelmezés igényét. Szellem és anyag, művész és iparos klasszikus ellentéte az előadás világán belül a zene, a mozgás, és a színészek, táncosok kifejezőerejének köszönhetően kozmikussá tágul. A Kalevala ősképei, az elemi emberi gesztusok, a mítoszt megjelenítő testek- hangok az időből kilépve/ az időnek alárendelve kapnak kifejezési formát.

Ezer tavon beállott
Ezer jégtükör és tarolt fehérség.
Rókák és szomorú szemű hiúzok
Élnek itt nyomorultul – ím: a Semmi.
Mintha isteni fegyverek közismert
Gyakorlótere lenne: itt varázsolt
Gyerekként Zeusz, itt dobált Thor isten
Műanyag kalapácsot, itt tanult meg
A Természet erőt mutatni – végül
Belehíztak a rombolás övébe,
S Délre mentek, ahol nemes borokkal
Koccintottak az elhagyott vidékre
.”
(Szálinger Balázs)

Nils Petter Molvaer norvég kortárs hangművész, jazz zenész, komponista. Különleges atmoszférájú, az északi népekre jellemző, kristálytiszta lelkiségből ihletett kompozíciói, hallatlan érzékenysége és improvizációs intelligenciája keltette fel a koreográfus figyelmét. A Fortedanse legutóbbi koreográfiájának záróképében már hallhattak egy művet tőle a Trafóba látogatók.

„A Horváth Csabával első ízben dolgozó Mucsi Zoltán (Vejnemöjnen) és A tavasz ébredésében már feledhetetlent alakított Horváth Lajos Ottó (Csapos, Sör) játéka egyenesen mérföldkőnek tűnik. A szálkás, inas testű Mucsi, és a nagyerejű, korpulens Horváth Lajos Ottó olyan kihívásoknak felel meg, olyan mértékben tud partnere lenni a mozgásszínészként magasan képzett játékosoknak és az előadásban szereplő táncosoknak, hogy az ember szinte a szemének sem hisz.” (Halász Tamás)

Szereplők:
Vejnemöjnen - Mucsi Zoltán
Ilmarinen - Andrássy Máté
Louhi - Földeáki Nóra
Louhi férje, Jegesmedve - Zarnóczai Gizella
Louhi lánya - Sipos Vera
Szauna - Kádas József
Lemminkejnen, Fejsze - Krisztik Csaba
Kullervó, Kés - Kovács Lehel
Csapos, Sör - Horváth Virgil
Nap - Vati Tamás
valamint: Barta Dóra, Blaskó Borbála, Bora Gábor

Írta: Szálinger Balázs
Zene: Nils Petter Molvaer
Dramaturg: Gyulay Eszter
Díszlet: Antal Csaba
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Payer Ferenc
Hang: Kondás Zoltán
Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

Kapcsolódó weboldalak:
Belépők országszerte a Ticketportal irodáiban 
Jegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.fortedanse.hu/ 
http://www.merlinszinhaz.hu/ 

Top