30 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál - Jegyek a Ticketportalnál!

2010 márciusában ismét fesztivállal búcsúztatjuk a telet, immár harmincadik alkalommal. Szolid ünneplésre készülünk, nem szeretnénk nosztalgikus hangulatba esni, és nem kívánjuk megvonni az elmúlt három évtized mérlegét sem. A Győri Balett Sztravinszkij-estje azért részben fesztiválunk hajnalára is emlékeztet, de elsősorban mégis a klasszicitás és a modernitás kölcsönös inspiráltságára, mely akár a fesztivál mottója is lehetne. Az előadásokra szóló jegyeiket megválthatják országszerte a Ticketportal jegyirodáiban és az alábbi weboldalon.

A klasszikus értékek magas színvonalú közvetítése mellett mindig is fontosnak tartottuk, hogy teret biztosítsunk az új impulzusoknak. A budapesti tavaszünnepnek három évtizede stabil pillére a Budapesti Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Előbbi Beethoven-esttel, utóbbi – Bartók születésnapján immár hagyomány – Bartók-koncerttel szerepel a műsorban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott volt a kezdeteknél, most a fesztivál zárókoncertjén lépnek fel két világhírű fiatallal, az orosz zongoraművésszel, Gyenyisz Macujevvel és Boldoczki Gábor trombitaművésszel.
Budapesti Tavaszi Fesztivál plakátVendégünk lesz Dánia. A színes kultúrájú északi országból az egyik legrégebbi balett-társulat, a Dán Királyi Balett, és egy műfajhatárokat átlépő, rendkívül eredeti formáció, a Hotel Pro Forma érkezik hozzánk, hogy klasszikus és felkavaróan szép produkcióikkal szó szerint elkápráztassanak. A régi és az új, az archaikus és a modern kölcsönhatására épít a világhírű Ars Nova Copenhagen kórus. A dán zene modern klasszikusát, Carl Nielsent a Dán Nemzeti Kamarazenekar koncertjén ismerhetjük meg, a nyelvi akadályok leküzdésében kiváló „tolmács”, Fischer Ádám lesz a segítségünkre. A kamarazene kedvelőinek a Trio con Brio Copenhagen játszik, a programban Bent Sørensen, az új dán zene kimagasló egyéniségének egyik műve is helyet kapott. Idei vendégországunk – a hagyományoknak megfelelően – nemcsak zenei és táncművészeti programokkal, hanem kiállításokkal is bemutatkozik. A fesztivál ünnepélyes nyitóeseményére a Ludwig Múzeumban kerül sor, ahol dán művészek és művészcsoportok munkáival találkozhatnak az érdeklődők. A Hatalmi játszmák című kiállítás aktuális társadalmi és politikai problémákat, valamint a kortárs művészet szerepét vizsgálja.
Közönségünk már megszokta, hogy a Tavaszi Fesztiválon világsztárok sora lép fel. „Világok találkozása” címen gyűjtöttük csokorba a nemzetközi művészeti élet legkiválóbbjainak műsorát. Újra eljön a koncertvilág legkeresettebb brácsaművésze, Jurij Basmet, aki a Moszkvai Szólisták élén ad hangversenyt. Az uruguayi származású Erwin Schrott romantikus áriaestjén egy üstökösszerű énekest ismerhetünk meg, korunk eszményi Don Giovanniját.
Nemcsak az ínyencek szeretik az olasz Il Giardino Armonico játékát. Budapestre egy nagyszerű fiatalkori Händel-oratóriumot, A feltámadást hozzák el. A ifjú énekes szólisták nemzetközi csapatában csupa olyan névvel találkozhatunk majd, akik a jövő nagy egyéniségeivé válhatnak. Már most is nagy egyéniség a virtuóz ütőhangszeres zenész, Evelyn Glennie. A testét rezonátornak tekintő művésznő általában mezítláb lép fel, mert a mély hangokat a talpán keresztül érzékeli. Angliából érkezik Emma Kirkby, Michael Chance és a Florilegium historikus együttes is. Műsorukon Vivaldi- és Pergolesi-ritkaságok szerepelnek.
Nigel KennedyA szórakoztatás magasiskoláját képviseli Nigel Kennedy (képünkön) és Paco de Lucía. Kennedy legújabb műsorában barokkot és jazzt, Bachot és Duke Ellingtont játszik. A vérpezsdítő flamencoritmusok és -dallamok mesterével, Paco de Lucíával a Művészetek Palotájában találkozhatunk. A spanyol temperamentum csodálóinak a Ballet Flamenco de Andalucía Lorca-estjét is feltétlenül meg kell tekinteniük, a modern tánc szerelmeseinek pedig a Bill T. Jones / Arnie Zane Dance Company estjét, Bill T. Jones koreográfiáit kínáljuk.
A 2010-es esztendő számos zenetörténeti évfordulót is tartogat, s hagyományaihoz híven a Tavaszi Fesztivál gazdag programmal emlékezik meg a múlt nagy teljesítményeiről. Fesztiválunk nagy vállalkozása a 200 éve született Erkel Ferenc életművének minél teljesebb bemutatása. Hat operát tűzünk műsorra, a közkedvelt Hunyadi László és a Bánk bán mellett olyan ritkaságokat is, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Báthory Mária és a Brankovics György. Az előadások előtti beavató beszélgetések hangvételéért Fábry Sándor, Falusi Mariann, Fáy Miklós, Hajós András és Kentaur felelnek.
A társadalmi felelősségvállalás ösztönzése a mai kulturális élet egyik legfontosabb missziója. Roma vagyok – magyar vagyok címmel roma származású alkotók művészetével ismerkedhetünk meg. A Thália Színház Arizóna Stúdiójába tervezzük Balogh Rodrigó fiatal roma színész-rendező új bemutatóját, a Tollfosztást, mely az elmúlt időszak romagyilkosságait dolgozza fel roma fiatalok szemszögéből. A Roma Virtuózok Kamarazenekar műsorán népszerű barokk concertók szerepelnek. Ugyanehhez a tematikához kapcsolódik majd a Karinthy Szalon Roma élet-képek című kiállítása, amelynek keretében egy kortárs roma festő, Oláh Mara műveit tekinthetik meg az érdeklődők.
Hiánypótlásként indult a tavaly életre keltett Nemzetközi Színházi Fesztivál. A Nemzeti Színházzal összefogva kísérletező társulatokat, nemzetközileg elismert előadásokat hívtunk meg. A dán Hotel Pro Forma különleges produkciója (Operation : Orfeo)  fények, hangok, mozdulatok és szavak játékának együtteséből tevődik össze. A hamburgi Thalia Theater az egyik legnevesebb rendező, Luk Perceval szeptemberben bemutatott darabjával érkezik. A The truth about THE KENNEDYS című előadás korabeli dokumentumok alapján, kortárs „királydrámaként” eleveníti meg a Kennedy-család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait. A német kritikusok által az év színházának választott Münchner Kammerspiele fantasztikus színészi és rendezői teljesítményt ötvöző előadással (HIOB) érkezik. A rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház szokatlan darabja (Turbo Folk) megdöbbentő és kifinomult módon mutatja be a jugoszláv örökség sötét maradványait. Az Inbal Pinto & Avshalom Pollak Dance Company vendégjátékát egy japán mese ihlette – a Hydra a tánc, a pantomim és az akrobatika ötvözete. A magyar bemutató Gothár Péter Lear király-rendezése lesz a Nemzeti Színházban, Varró Dániel új fordításában.

Kapcsolódó weboldalak:
Budapesti Tavaszi Fesztivál jegyek a Ticketportal jegyirodáiban országszerte 
Belépőjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással is, kezelési költség nélkül
http://www.btf.hu/btf2010/ 

Top