Pat Metheny és Jacques Loussier a Margitszigeten - Jegyek kaphatók!

Pat Metheny az elmúlt években többször és több formációban járt Magyarországon, de most igazán nagy szenzációnak számít, hogy a legendás Pat Metheny Grouppal lép színpadra, amely 1977 óta létezik több felállásban és tizenhárom album, valamint hét Grammy Díj fémjelzi a történetét. Ezúttal három olyan zenésszel – szerzőtársával, a zongorista Lyle Mays-al, a nagybőgős Steve Rodbyval és a dobos Antonio Sanchezzel - hallhatjuk Methenyt, akik több évtizede muzsikálnak vele. A koncertre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáiban.

Pat MethenyPat Metheny Group
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2010. Június 30.

Pat Metheny 1954. augusztus 12-én született Kansasban. Nyolc éves korában trombitált, 12 éves korától gitározott, 15 éves korára Kansas legjobb jazz zenekaraival lépett fel, és már fiatalon nagy tapasztalatra tett szert a színpadi szereplés terén.
A zenészt 1974-től ismerte meg a világ. Tizennyolc évesen egy fesztiválon lehetősége nyílt néhány dalt eljátszani Gary Burtonnel, a kiváló vibrafonossal. Röviddel ezután csatlakozott a zenekarához, és innentől kezdve egy csapásra híressé vált. A mesterrel eltöltött három év alatt már hallani lehetett a játékán egyedi stílusát és zenei felfogását, amely fontosnak tartja a harmóniákat és a ritmust, de az ehhez igazodó improvizációk a klasszikus jazz, a swing, és a blues elemeiből építkeznek. Első albumával, az 1975-ben megjelent Bright Size Life-fal újraértelmezte a tradicionális dzsesszgitár hangzást a zenészek új generációja számára, és ez az állandó megújulásra való törekvés az elmúlt évtizedek alatt sem csitult benne.
Metheny olyan művészekkel zenélt együtt mint Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento és David Bowie. Lyle Maysszel olyan szerzőpárost alkot, amelyet a kritikusok és zenekedvelők a híres Lennon-McCartney és Ellington-Strayhorn párosokhoz hasonlítanak. Elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója ugyanúgy, mint a modern jazz vagy rock daloké.
Amellett, hogy ennyire elismert zenész, tanárként is nagyon népszerű. Tizennyolc évesen ő volt a legfiatalabb ember, aki valaha is tanított a Miami Egyetemen. Ugyanezzel a „címmel” büszkélkedhetett egy évvel később a Berklee College of Music falain belül, ahol húsz évvel később tiszteletbeli doktorrá avatták.
Metheny ezen kívül még a világ minden részén tart kurzusokat.
A fiatal zenészek azért is tisztelik, mert az elektronikus zenét ugyanolyan értékesnek tartja, mint a klasszikus stílusokat. Ennek köszönhetően például az első olyan jazz zenészek közé tartozott, akik komoly hangszernek tekintik a szintetizátort. Többfajta gitár „kifejlesztésében” is szerepet vállalt, ilyen volt a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár vagy az Ibanez PM-100-as jazz gitár.
Pat Metheny többször is elnyerte a "legjobb jazzgitáros" címet és aranylemez lett a Talking, a Letter from Home és a Secret Story című albuma. Tizenhét Grammy-díjat nyert különböző kategóriákban. Maga a Pat Metheny Group hét egymást követő évben kapott Grammy Díjat hét egymást követő albumért. Életének legnagyobb részét turnézással tölti, évente átlagban 120-240 koncertet ad.

Jacques LoussierJacques Loussier Trio
2010. Augusztus 24.
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Az Élő Legenda ismét Budapesten ad feledhetetlen koncertet.
A tavaly Gramophone Díjjal kitüntetett Jacques Loussier generációjának azon képviselője, akinek stílusa nem sorolható egyik zenei műfajba sem. Eddigi munkásságát változatosság és meglepő zenei ötletek jellemzik. Loussier mindig ott tűnik fel, ahol legkevésbé várjuk. Johann Sebastian Bach műveinek jazz adaptációival lett világhírű, de ezen kívül részt vett számos más produkcióban is, valamint többszáz mozi és tévéfilm zenéje fűződik a nevéhez.
Negyvenöt évesen döntött úgy, hogy visszavonul, mert idejét a zenei kutatómunkának akarta szentelni. Pályafutásának misztikus korszaka volt ez, amelynek során misét komponált és addigi tapasztalatait végül a Lipcsei Mester nyomdokain haladva tökéletesítette. A jazz és a klasszikus zene harmóniáinak egyedülálló ötvözésében Vivaldi, Ravel, Satie, Debussy és Schumann is nagy hatással voltak rá.
Mással össze nem téveszthető virtuóz előadói stílusa és merész zenei kísérletei hallatán jelentette ki a híres francia zenetudós, Bernard Gavoty, hogy Loussier minden kétséget kizáróan sajátságos stílusával a világ legjobb zongoristája”.
Karrierjének fél évszázados összefoglalásaként tavaly The 50th Anniversary Recording címmel készített albumot, amely egyfajta visszatekintés a Loussier Trio történetének eddigi legjelentősebb állomásaira, ugyanakkor egyfajta jövőképet is sejtet, főleg a Chromatic Fantasia című szerzeménnyel.
A zongorista-zeneszerző állítja, az album csupán egy állomás a még előtte álló hosszú úton. „Talán soha nem zongoráztam ilyen jól” – nyilatkozta Loussier elégedetten az albumról. – „Úgy gondolom, ezek után bizakodva várhatjuk a századik évfordulót!”

Kapcsolódó weboldalak:
Koncertjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Pat Metheny Group belépők akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
Jacques Loussier Trio jegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.danubiusmusic.com/ 

Top