Jarboe, Nachtmystium: extrém zenék Budapesten

Bekategorizálhatatlan okos és elvont zenekarok seregszemléje a vasárnapi Doomsday Festen a Dieselben. A Doomsday Fest keretében igazi zenei csemegében lehet része a magyar közönségnek április 11-én, Budapesten. A Diesel klubban két roppant nehezen behatárolható, a végletekig elvont külföldi zenei kiválóság fog koncertet adni a hazai Korog felvezetése után: nevezetesen Jarboe, aki nem először látható hazánkban és a sötét hangulatú zenét prezentáló Nachtmystium. A koncertre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, és az alábbi weboldalon.

Jarboe Nachtmystium plakátA hazai koncertlátogató számára nem lehet ismeretlen Jarboe neve, hiszen az énekesnő (aki korábban Swans tagjaként is számos lemezt jegyez) nem először fordul meg nálunk - szerencsére most jóval kevesebb kihagyással, alig egy év elteltével tér vissza Budapestre. Érkezése után fellépése sokáig beszédtéma marad a jelenlévők körében, mert minden kétséget kizáróan nagyon egyedi és megindító, amit a színpadon produkálnak. Az angyali és démoni hangok egyaránt könnyedén jönnek elő az énekesnőből, élőben váltva ki igazi katarzist a hallgatóságból.
Avantgarde, indusztriál, gothic, darkwave - ezek a szavak mind-mind eszünkbe juthatnak a művésznőről, és akkor még meg sem említettük a különböző félelmetes nyögéseket és hörgéseket, amikre szintén képes. Legutóbbi koncertjén a 2008-as Mahakali című lemezt népszerűsítette, melyen többek között a Mayhem Csihar Attilája és maga Phil Anselmo is vendégszerepelt. Azóta kijött még két albuma, s erre az estére remélhetőleg az egész életművet felölelő előadással készülnek. Jarboe mindenesetre már a honlapján is külön említette, hogy izgatottan készülnek erre a turnéra.
A szintén amerikai Nachtmystium sem tartozik a könnyen emészthető zenekarok sorába. A Blake Judd által alapított formációt is a pszichedelikus és extrém zenekarok sorában tartják számon. A dalok hangulatát már az a puszta tény is jól előrevetíti, hogy a Nachtmystium tagjai állítják: a zenekar nevével az elfojtó sötétségre utalnak. Náluk már jóval több a black metal elem - például a gyors gitártémák formájában -, legnagyobb hatásaik között is olyan legendákat emlegetnek, mint a Darkthrone vagy a Burzum. A 2010-es év nekik is új lemezt fog hozni: az Addicts: Black Meddle Pt. II című kiadványról várhatóan már most hallhatunk némi ízelítőt.
Természetesen egy hasonlóan elvont bandát kellett találni hazai részről bemelegítésnek, és teljesen jogosan a Korogra esett a szervezők választása. Tehát április 11-én a Diesel klubban nézhetjük meg a csapatokat - jegyeket a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon vásárolhatunk.

Tudnivalók:
2010. április 11.,  vasárnap 18.00 óra
Budapest, Diesel (volt E-klub)
Jarboe, Nachtmystium, Korog koncertek
Belépő: 3900 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Koncertjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Koncertjegyek kezelési költségnélkül, otthoni jegynyomtatással
http://www.concerto.hu
https://www.ticketportal.hu
http://www.thelivingjarboe.com 

Hallgatnivaló, látnivaló:
http://www.myspace.com/jarboeliving
http://www.myspace.com/nachtmystium
http://www.myspace.com/korog

Top