Alvin Lee Budapesten koncertezik - jegyek a Ticketportalnál!

Alvin Lee, a Ten Years After egykori szólógitárosa és alapítója 2010. szeptember 25-én Budapesten koncertezik az idén először megrendezésre kerülő Budapest Blues Legends Feszitválon. A rock-blues gitározás ikonikus alakja utoljára 5 évvel ezelőtt járt hazánkban, idén a Petőfi Csarnokban égeti ki a színpadot. A koncertre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon.

A hatvanas-hetvenes évek egyik legizgalmasabb gitáros egyénisége Alvin Lee, a legendás Ten Years After együttes szólógitárosa. A Jimi Hendrix, Eric Clapton, Peter Green, Rory Gallagher és mások által fémjelzett nagy gitáros-nemzedékének eredeti és kitűnő képviselője.
Az I. Budapest Blues Legends fesztivál célja olyan világsztárok bemutatása, akik a zene univerzumának legjobbjaiként évtizedek óta minőséggel közvetítik a muzsikát! 2010-ben a lánglelkű gitár virtuózAlvin Lee a legjobbakra jellemző tulajdonságokkal felvértezve nyitja meg a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő eseményt.
Az est folyamán két magyar zenekar kapja meg a lehetőséget, hogy a világsztárral lépjen színpadra.
Egy feltörekvő, a progresszív rock-blues rajongói körében már jól ismert első lemezes zenekar, a Bőrgyári Capriccio vezeti fel a rendezvényt. A hazai és európai fesztiválok sztárzenekara,  Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers pedig a rá jellemző örömzenével  pörgeti fel a hangulatot Alvin Lee előtt.

Alvin LeeAlvin Lee
Alvin Lee Nottinghamben született 1944. december 19-én. A zene szeretete otthon, szűkebb környezetében ragadt rá. Példaképe az a Charlie Christian volt, aki Benny Goodman együttesében gitározott.
15 évesen alapította első zenekarát, mely már magában hordozta a későbbi Ten Years After gyökereit. A Jaybirds zenekar hamar népszerű lett, de a valódi áttörését az 1966-os év hozta el, mikor az együttes áttette székhelyét Londonba és nevét Ten Years After-re változtatta. A zenekart 1968-ban hívták meg első amerikai turnéjára, melyen a közönség hamar Alvin lélekteli tüzes gitárjátéka és a zenekar különleges blues- swing -rock hangzásból kevert világának hatása alá került. A hatalmas sikert követően az együttes 7 év alatt 28 turnét tett az Egyesült Államokban, melyre korábban nem volt példa a brit zenekarok körében. Nagy esztendő volt Alvin és bandája életében az 1969-es, amikor a woodstocki fesztiválon Lee fergeteges gitárjátékával hatalmas sikert aratott. A világsiker ekkor már elkerülhetetlen volt.  A TYA  hatalmas sikerrel futott és 10 albumot jelentetett meg, melynek gyöngyszemeknek számító saját dalait többnyire Alvin Lee szerezte.
1973-ra, több mint 10 év után Alvin Lee úgy érezte, hogy a zenekar kialakult stílusa korlátozza őt, így elindította szóló pályafutását. Az amerikai gospel énekesselMylon LeFevre-vel és számos rocklegendával, mint George Harrison, Steve Winwood, Ron Wood and Mick Fleetwood közösen vette fel az On The Road To Freedom című albumát, mely vezetővé vált a  country rock műfajban. Később tovább kalandozva a blues és rock kimeríthetetlen világában rhythm & blues, és rock and roll hangzással színesítette tovább virtuóz gitárstílusát. Az Alvin Lee & Co formációval, később a Ten Years Later nevű triójával búcsúzott a hetvenes évektől, akkora már összesen 4 szóló lemezzel és számos nagysikerű Egyesült Államok-beli és európai turnéval a háta mögött.
Újabb irányt a 80-as évek hoztak Lee pályáján: 2 új albuma jelent meg Steve Gould-val a Rarebirdből, valamint egy turnét, melyen a Rolling Stones-ból ismert Mick Taylor csatlakozott Lee zenekarához.
A következő 20 évben Lee főként szólóban járta Európát, ekkor jutott el először, majd a kilencvenes években, legutóbb pedig 2005-benMagyarországra. Sok lemezt készített, teljes életműve több mint 20 albumot tartalmaz. Szóló albumain - a már említett nevek mellett - olyan hírességekkel közös felvételekkel, mint Jerry Lee Lewis, Jon Lord, Scotty Moore vagy D.J. Fontana. George Harrisonnal közös dalát, a The Bluest Blues-t sokan a valaha rögzített legtökéletesebb blues nótaként tartják számon.
A mindig újító szellemben dolgozó Lee munkássága széles zenei spektrumot fed le, és minden dalát átitatja a blues és a rock and roll iránti rajongása. Több mint negyven év koncertezéssel és felvételeivel méltán érdemel előkelő helyet a zenei legendák között.

Karen Caroll with The Mississippi Grave Diggers
Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers neve számos közös fellépés és sikeres turné után mára már összeforrt, és fogalommá vált az európai blues életben! Szuggesztív előadásmód, felhőtlen jókedv és fergeteges muzsikálás jellemzi a zenekar telt házas koncertjeit. A Mississippi Grave Diggers, a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebup, a folk blues, és fiatalos grooveok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a kortárs blues világának. Ez teszi egyedivé a zenekar által megteremtett, kontinenseken átívelő, majd hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét.
A zenekar frontemberét, Karen Carrollt, a „fekete boszorkát”az egyik leghitelesebb énekeseként tartják számon a nemzetközi kortárs blues életében. Olyan nevekkel említik együtt, mint Koko Taylor vagy Etta James.
A zenekar repertoárjában szereplő standard műsort nagy sikerű, saját szerzemények teszik színesebbé, melyekből különleges hangzásvilág bontakozik ki.
2008-ban és 2009-ben végigturnézták legnagyobb fesztiválokat: MUPA, Millenáris Park, Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel fesztivál, Esztergomi művészeti hetek, Sziget fesztivál, Borfalu, Szentendrei nyitott Éjszakák stb. A 2008. és 2009. év végén a Bluespatika fesztivál házigazda zenekaraként léptek fel. A 2009-es év első turné időszakát egy nagyszabású európai koncertsorozattal indították németországi, csehországi, szlovákiai és ausztriai helyszíneken! Első, élő felvételeket tartalmazó lemezük 2009. novemberében, a Gryllus Kiadó gondozásában jelent meg.

Bőrgyári Capriccio
A zenekar 2000-ben alakult a legendás újpesti bőrgyár területén. Eredetileg klasszikus négyes felállásban interpretálták a 60-70-es évek kiemelkedő slágereit. Zarubay Bence ének mellett szájharmonikán és fuvolán színesíti a hangzást, Gazdag Viktor a Les-Paul gitárhang híve, Barabás Attila játszott basszusgitáron, Tóth "Diza" Dénes a háttérben a sokrétű dobos.
Kedvenceik a klasszikus blues mesterek, mint John Mayall, Peter Green mellett a keményebb hangzású Ten Years After, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Eric Clapton slágerek. Sikeres fellépőik különböző fesztiváloknak és motoros találkozóknak. Így például rendszeresen találkozhatunk velük a Sziget Fesztiválon, de játszottak már a Paksi Bluesfesztiválon és a nagysikerű Magyar Dal Napja fesztiválon is.
2010-ben jelent meg, Túlsó oldalon címmel első önálló szerzeményekből álló albumuk sok hazai blues híresség közreműködésével. Egy-egy szám erejéig hallhatjuk az albumon Török Ádámot, Tátrai Tibort, Póka Egont, Németh Károlyt és Oláh Andort is. Az új album új hangzást is hozott a zenekar életébe, így billentyűn rendszeresen Németh Károly játszik velük, Paróczai „Tacskó” Attila basszusgitáros pedig a Mini mellett most már a Bőrgyári Capriccionak is állandó tagja.


I. Budapest Blues Legends Fesztivál
Petőfi Csarnok, 2010. szeptember 25.
Alvin Lee
Karen Caroll with The Mississippi Grave Diggers
Bőrgyári Capriccio


Kapcsolódó weboldalak:
Koncertjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Belépők akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül

Top