ExperiDance – Ezeregyév: Román Sándor ismét színpadon!

Az idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját az ExperiDance Tánctársulat, melynek neve a kezdetektől garancia a minőségre és a sikerre. Az együttes több mint 1300 teltházas előadással büszkélkedhet, a hazai előadások mellett a határokon túl is aratja diadalait, mint „a Magyar Tánc Utazó Nagykövete”. Több turnét tudhatnak maguk mögött Spanyolországtól, Törökországon át egészen Kínáig.Az előadásra szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon

ExperiDance - Ezeregyév„A szürke hétköznapok mellett kell az élmény, óhatatlanul kellenek az ünnepek! Kell, hogy apropó legyen egy, a családunk, barátaink vagy akár üzleti partnereink körében eltöltött színházi élmény vagy étterem kedvéért ünneplőbe öltözni kívül és belül.” /Román Sándor/
Néhány éve a produkció saját Rendezvényházzal büszkélkedhet, ahol a közönség „hazai pályán” gyönyörködhet előadásaiban, de az idei jubileumi alkalomból rendezendő Gálaelőadás helyszínéül a Papp László Budapest Sportaréna szolgál majd. A társulat történetének legmonumentálisabb attrakciója minden régi és új rajongónak szolgál majd csemegékkel, hisz a szokásos létszámú tánckar duplájára kiegészítve, 40 fővel lép majd a színpadra. A műsor a mára legendás Ezeregyév vonalát követi, kizárólag ezen az estén a főszerepet pedig újra a számtalan szakmai és állami díjjal elismert társulatvezető rendező-koreográfus, Román Sándor, az ExperiDance alapítója táncolja majd.
Augusztus 15-én az Arénában rendezendő egyedülálló díszelőadás nem csupán az ExperiDance 10 éves jubileumi produkciója, de a hódító társulat munkássága során egyenesen a hagyományos értékeken alapuló magyar tánc ünnepe is lesz.
Az Ezeregyév volt az első egész estét betöltő produkciója a társulatnak, mely a magyar történelmet dolgozza fel a Honfoglalástól napjainkig 260 kosztümre, fénytechnikára és fergeteges zenére épülve.
Az Életben betöltött szerepünket a bennünk élő jó és rossz keveréke határozza meg. Az egyén befolyásolja a közösségek és a társadalmak alakulását. Ez a szerepvállalás múltat, jelent és jövőt teremt, alakítja történelmünket, történetünket. A Teremtő angyalaival (a Föld és az első emberpáros, Ádám és Éva megteremtésével), Lucifer pedig ördögeivel alakítja ebben az egész estét betöltő táncvízióban az arányokat.
A jó és a rossz klasszikus -értelemben vett- csatája a magyar történelem nagy metszéspontjaiban csúcsosodik ki. Ezeket a metszéspontokat vázolja fel a műfaj jellegzetes elemeit felhasználva előadásunk.
Az ezeregy éves magyar történelem feljegyzésre érdemes, nagy pillanatainak felvillanásával monumentális és egyedülálló kísérletet élvezhetünk - az alkotó optikáján keresztül.

Román Sándor
1983-ban végez az Állami Balett IntézetbenTímár Sándor növendékeként, akivel már akkor is több gyűjtő és tanító körúton vesz részt.
A Honvéd Együttes szólistájaként, később koreográfusként a néptánc műfaján belül olyan új koreográfiákat hoz létre, mint a Nagyapáék tánca vagy a Kertész álma. Dolgozik a Budapest Táncegyüttesben, az Állami Népi Együttesben, ahol szintén a magyar folklórkincs új irányban való megfogalmazásával foglalkozik.
Egy éves amerikai tanulmányútja után a kortárs tánctechnikák magyar néptáncba való beépítésével létrehozza saját tánctársulatát, az ExperiDance-t. Koreográfusként emellett a Nemzeti Színházban és számos vidéki színházban, több rendezővel együtt, évente különböző műfajú előadást hoz létre. Több film rendezőjével is dolgozott együtt (Jancsó Miklós, Bereményi Géza, Novák Emil, Meskó Zsolt) a filmek koreográfusaként és aktív közreműködőjeként. A színházban és filmezésben felhalmozott tapasztalatait az ExperiDance együttesben sűríti össze, melynek eredménye egy új táncstílus létrejötte. Az ExperiDance hatalmas nézettségnek örvend, több éve szerepel a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház és Művészetek Palotája repertoárjában teltházas előadásokkal.
Ezek mellett elkezd újra a klasszikus balettel foglalkozni, hiszen az Állami Balett Intézet mesterképzésén klasszikus balettmesteri diplomát szerez. Dolgozik a Táncművészeti Főiskolán, a Győri és a Pécsi Balettnek, a Szlovén Nemzeti Operában Ljubljanában és a Bolzano Városi Színházban. Célja, hogy a balettművészetbe beleépítse azokat a magyar elemeket, melyek egyedi stílusjegyeket hoznak létre a klasszikus műfajban, de megtartva annak hagyományait is. 2006-ban "Érdemes Művész" kitüntetésben részesítik.
2007-ben a nagysikerű németországi "Apassionata" lovas európai turnésorozat rendezője és koreográfusa. A turné nyolc hónapja alatt 350.000 nézőhöz jutott el Európa-szerte.
2007. július 14-én Nagyidán, a "Nagyidai cigányok" díszelőadása után ünnepélyes keretek között Nagyida díszpolgárává választották.
2008. március 15-én átvehette a "Magyar Köztársaság Bíbor Tiszti Keresztje" kitüntetést a magyar tánckultúrában elért, letett eredményeiért.
2008. június 07-én a Nemzeti Színházban ünnepélyes keretek között, mint a legfiatalabbikak egyike - egy a szakmai értékeket képviselő kuratórium és a nézők döntése, szavazata alapján - beválasztásra került a "HALHATATLANOK TÁRSULATÁBA", s ezzel "Örökös Tagja" lett a mindössze 70 művészt tömörítő elit klubnak. A választás alapjai azok az évtizedekben mérhető és időálló értékek, melyekkel a szavazatok alapján mára talán mi is rendelkezünk…

Tudnivalók:
ExperiDance – Ezeregyév
10 éves Jubileumi Díszelőadás
2010. augusztus 15. (vasárnap), 20:00,  Papp László Budapest Sportaréna
 
Kapcsolódó weboldalak:
Belépőjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Belépők akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.experidance.hu/ 

Top