Egy Koncert Kékben - Rákász Gergely az Urániában

Két év munkáját készül megosztani a koncertre látogatókkal Rákász Gergely az Uránia mozi Gershwin korát idéző csodálatos nagytermében. Ennyi ideig érlelődött, formálódott az „Egy Koncert Kékben” – látványkoncert műsora. A koncertre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon

A muzsika életre kelRákász Gergely keze alatt az orgona – az amerikai előadói gyakorlatot követve – nagyzenekarrá változik.
Műsorválasztása különleges, átiratai merészek, hangszerelése egyedülálló.
Egyedi témájú hangversenysorozatait, mint a Romantika Light, Barokk Light, vagy a VERDISSIMO – La Bella Italia, több ezren hallgatták meg két kontinensen.
A darabok között elhangzó – szinte a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így a hallgatók nem csak a muzsikát élvezhetik, de az adott korszakokból is pillanatképet kapnak.
Legújabb hangversenye „Látványkoncert.”Papp Norbert festőművésszel közösen ezúttal túllépnek a megszokott hangversenykereteken, és képi illusztrációkkal a művészi fogantatás közegébe helyezik a résztvevőket, azt az illúziót keltve, hogy a régi korokban szemlélődünk. A zeneszerző pedig lehet, hogy épp mellettünk foglal helyet, hogy pár szóban megossza velünk benyomásait melyek megihlették. Manapság magától értetődik, hogy a filmekhez zenét írnak, azonban most egyedülálló módon a zenéhez készülnek programba vágó művészi képsorok.
Olyan közel hozzák a klasszikus művészetet, hogy ennél már csak akkor kerülhetünk közelebb, ha magunk is műveljük.
Ha szereti minden nap valami új érdekességgel bővíteni ismereteit, és igényes kikapcsolódásra vágyik, akkor ez a koncert kihagyhatatlan.”

Egy év tervezés, egy év gyakorlás és nyolc utómunkálatokkal és forgatásokkal töltött hónap után bemutatásra kerül egy olyan új élmény, amelyben Papp Norbert festőművésszel közösen túlléptek a megszokott hangversenykereteken, és képi illusztrációkkal a művészi fogantatás közegébe helyezik a résztvevőket, azt az illúziót keltve, hogy a régi korokban szemlélődünk. A zeneszerző pedig lehet, hogy képzeletben épp egy szomszédos széken foglal helyet, hogy néhány ecsetvonással beavassa Önt ihletései világába. Olyan közel igyekeznek hozni Önökhöz a klasszikus művészetet, amennyire az alkotás porondjára lépés nélkül csak lehet.
Gershwin hangulatát még amerikai éveimből hoztam magammal, és bár sejtettem, hogy a Kék Rapszódia orgonaátiratát elkészíteni óriási munka lesz, arra nem gondoltam, hogy közel egy évembe kerül majd. A teljes művet - mondja Rákász Gergely - tudomásom szerint soha senki nem játszotta még klasszikus orgonán.
Rákász GergelyStrausst alig játsszák ezen a hangszeren, mert noha gyönyörű, de annyi fáradtság, hogy a Juilliard zeneiskola válogatottan tehetséges diákjait leszámítva kevesen bajlódnak vele nem beszélve arról, hogy milyen kevés olyan orgona van, amelyen hitelesen szólaltatható meg.
Dvořák hazájának Csehországnak, és hazaszeretetének hangulata mélyen bennem él. Történelmünkben nagyon sok közös vonás van, és ha a sajátunkra tekintek, meglelem azt is.
Ravel Bolero-ja nincs ember, akit ne mozgatna meg. De szóló orgonán való előadása, amelyben csupán az ütős szekció kísérete segít, nagyon szűk kevesek privilégiuma. Azoké, akik túllépnek az orgona szellemi keretein, és a hangszert mint szimfonikus zenekart szólaltatják meg. Jómagam hét évig gyűjtöttem a tapasztalatokat, mire jó szívvel bele mertem vágni.
Természetesen a darabok között elhangzó – szinte védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok ezúttal sem maradnak el, így a muzsikán túl az adott korszakok világa is megelevenedik.
Ha szereti minden nap valami új érdekességgel bővíteni ismereteit
- igéri a művész -, és igényes kikapcsolódásra vágyik, akkor ez a koncert az Ön világa lesz.
A premier után az Uránia kávéházában találkozhatunk, megismerhetik a zseniális fiatal alkotó művészt Papp Norbertet, jómagam pedig örömmel válaszolok kérdéseikre a műsorral kapcsolatban.
Tartson velünk, és tapasztalja meg azt az eufóriát, amely bennünket - akik dolgozunk ezzel a műsorral - hónapok óta lázban tart.

ÉLETRAJZ
Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”.
Saját magának okozta a legnagyobb megdöbbenést, hogy fiatal kora ellenére megszaporodtak felkérései, és zenetörténeti kommentárjaival kiegészített előadásai mind több és több érdeklődőt vonzottak.
Éppen ezért lassított karrierjén – alig néhány hangversenyt vállalva – újra tanulni vágyott. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát.
2000-ben indította rendszeres magyarországi turnéit Bach halálának 250-ik évfordulója alkalmából, majd művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival, Romantika Light, Barokk Light, Látványkoncert – Mozart & Gershwin, L’Orgue Monumentale, és a közkedvelt Karácsonyi Történetekkel örvendeztette meg a közönséget.
A legutóbbi „VERDISSIMO – La Bella Italia” című műsorát körülbelül harmincezer ember hallgatta meg két év alatt.
2004-ben a Templomos Lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte.
2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik.
„Úgy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból amit tanult, hazahozza amit lehet. Szükségem van a magyar levegőre, a magyar földre és a nyelvre, hogy felszabadultan dolgozhassak.”
2008-ban szülővárosa Győr Kulturális nagykövetének választotta.
A művész nem csak templomokban és katedrálisokban játszik, hanem „Iskola Programot” indított, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart minden tanuló korosztálynak.
Jelenleg új látványkoncertjén dolgozik, melynek magyarországi bemutatója 2010 őszén várható.
Ma ő Magyarország egyik legkeresettebb koncertező művésze.

Tudnivalók:
„EGY KONCERT KÉKBEN” – Látványkoncert
Gershwin – Ravel – Strauss
Rákász Gergely koncertorgonista
Premier: 2010. szeptember 18. Szombat, 19.30 Uránia Nemzeti Filmszínház

Kapcsolódó weboldalak:
Belépőjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Belépők akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.rakaszgergely.hu/ 

Top