Varnus Xaver és Rhoda Scott: Az orgonák csatája

Két élő legenda, két generáció. Varnus Xaver hét esztendős volt, amikor a fiatal, de már akkor világhírű Rhoda Scott megbabonázta elbűvölő orgonajátékával Magyarországot.A koncertre szóló belépőinket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáiban, és az alábbi weboldalon.

Rhoda ScottA kisfiú ámulva nézte a tévében a korszak kultikus figuráját, és együtt nevetett az országgal, amikor Hofi Géza parodizálta a gyönyörű néger nőt. Az egykori kisfiúból is orgonista lett. Nem is akármilyen. Háromezer koncertjével végigturnézta a világot, játszott a párizsi Notre-Dame-tól kezdve a Canterbury-i székesegyházon át a világ legnagyobb orgonájáig, a híres-hírhedt philadelphiai Wanamakerig. A klasszikus orgonazene koronagyémántja ő, bűvös márkanév, sokmilliónyi közönségével e földgolyón. 47. születésnapja előestéjén rendkívüli ajándékkal lepi meg önmagát és roppant rajongótáborát. Barátságos orgona-párbajra hívja ki gyermekkori idolját és mai napig tartó csodálatának tárgyát, Rhoda Scott-ot.

A két művész személyes ismeretsége régebben kezdődött, hiszen az egykori Friderikusz Show ötödik évének ünnepi adásában már találkozott a két orgonazseni, hogy MozartTörök-indulóját adják elő – természetesen négykézláb, hiszen mindkét orgonista egy időben játszott mindkét kezével és lábával ugyanazon a hangszeren. A mostani hangverseny azonban egy szerencsés szerencsétlenségnek köszönhető. Varnus Xaver minden esztendőben hónapokat szokott Thaiföldön tölteni, ahol naponta lemegy a tengerpartra úszónadrágban és baseball-sapkában, hóna alatt egy olcsó, elemmel működő szintetizátorral, hogy következő koncertszezonjának legnehezebb ujjrendjeit és futamait napfürdővel egybekötve tanulhassa meg.
Varnus Xaver Így volt ez két esztendeje is, télen. Egyik délutáni gyakorlását követően beszállt a szálloda liftjébe, és csak a lift váratlan, üzemzavarból adódó leállásakor vette észre, hogy útitársa, szintén baseball sapkában, az örökifjú Rhoda Scott. Remekül elbeszélgettek a tizenötödik emelet és az ég között lebegve, és mivel a liftből csak négy óra elteltével tudták kiszabadítani őket, előkerült a szintetizátor is, és így vált hasznukra az, ami odáig bosszúságuk forrása volt. Pompás közös muzsikálásuk végén elhatározták, egyszer ugyanezt a csatát végigharcolják majd Budapesten, igaz, lift nélkül, ám a nagyérdemű előtt.

A zenetörténeti eseményhez méltó helyszín illik. A budapestiDohány utcai zsinagóga valóban legjobb választás. Mert egyike a legszebb, a leghatalmasabb és legegzotikusabb templomainknak. Amolyan világcsodája. Itt lesz hát az Orgonák csatája, 2011. április 28-án, este 6 órakor, amikoris a két páratlan tudású művész ujjai és lábai bírják majd szóra a királyt. A hangszerek fejedelmét. Az orgonát.




Kapcsolódó weboldalak:
Belépőjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Jegyek az interneten otthoni jegynyomtatással is, kezelési költség nélkül
http://www.danubiusmusic.com/

Top