Dir En Grey: először Budapesten a japán metal banda

Gackt Camui, a Malice Mizer egykori tagjának augusztus eleji bemutatkozása után nem sokkal egy újabb legendás japán csapat érkezik Magyarországra. A több mint egy évtizede működő, és augusztus 18-án végre Budapestre is ellátogató Dir En Grey az egyik legvitatottabb munkásságú visual kei banda Japánban. Szinte nincs két hasonló albuma az Oszakai ötösfogatnak, és koncertjeik nemcsak a japán z7enéket általában kedvelők széles hazai táborának, hanem az experimentális metalt kedvelőknek is páratlan élményt kínálnak.

Az 1997-ben alakult Dir En Greyt az énekes Kyo, két gitáros, Kaoru és Die, a basszusgitáros Toshiya valamint a a dobos Shinya alkotja, és már fennállásuk első éveiben sikerült betörniük a köztudatba. Hamar felfigyeltek az egyedi hangzásvilágukra, gyorsan megjelentetett kislemezeik pedig egytől-egyig nagyon sikeresnek bizonyultak Japánban. Ma már világszerte elismertek (az Egyesült Államokban legutóbb az Apocalypticával karöltve bonyolítottak le egy nagysikerű turnét), és már immár nyolcadik stúdióalbumukat adták ki Dum Spiro Spero címmel.

A zenekar tagsága az alapítás óta változatlan, és a jól bevált zenei receptjükön sem változtattak: főként érzelmekre építenek számaikkal, miközben a dalok megkérdőjelezhetetlen technikai felkészültségüket is kellőképpen megmutatják. Többnyire agresszív, lüktető dalokban gondolkoznak, zúzós riffeléssel és lenyűgözően változatos énektémákkal. Habár Kyo többnyire japánul énekel, mindezt olyan kifejezően teszi, hogy mindenféle nyelvi akadályt leküzdve tud szólni a közönséghez. Könnyedén képes a legvadabb mély hörgésből is teátrális énekdallamokba váltani, így nem is csoda, hogy a Los Angeles Times is megdöbbentő énekesként írta le - hiszen mindenféle elektronikus segítség nélkül hozza elképesztő témáit.

Természetesen az élő fellépéseik is legalább olyan sokszínűek, mint a lemezeik. Magával ragadó hangulatú koncertjeiknek köszönhetően például a KoRn is meghívta őket az Egyesült Államokba, a Family Values elnevezésű utazó cirkuszukba. A 2008-as Uroboros album maratoni, 2 évig tartó turnéját DVD őrzi.. a kétkedőknek érdemes belenézni a Vinushka című dalról készített felvételbe: (http://youtu.be/nDLH-_WprS8 )

Sajnos akkor elkerültek minket, most augusztusban viszont érkezik a már említett új lemez, s ennek a bemutatójára hazánkban is sor kerül, augusztus 18—án a Club 202-ben. Az új szerzemények mellett természetesen a legnagyobb számaikból is válogatnak majd, egy kellőképpen színes előadás során. Jegyeket a helyszínen és elővételben is vásárolhatunk a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban - továbbá a www.ticketportal.hu oldalon. Utóbbinál az otthoni jegynyomtatás kényelmes lehetősége is választható.

A Concerto Music bemutatja: Tour 2011 Paradox of Retaliation
2011. augusztus 18., csütörtök 18.00 óra
Budapest, Club 202
Dir En Grey koncert
Belépő: 5900 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Dir En Grey jegyek országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Jegyek a Dir En Grey koncertre az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top