WHITESNAKE-A Rocklegenda Magyarországon

WHITESNAKE – A Rocklegenda Magyarországon

Az év hazai legnagyobb rockzenei eseményének igérkezik az egykori Deep Purple énekes David Coverdale alapitotta Whitesnake augusztus 1-i fellépése Budapesten.

Hosszú kihagyás után ismét bombasztikus, sok, fiatalabb pályatársat megszégyenitő formában bizonyitja: ha Rock torok, akkor David Coverdale; ha erőtől duzzadó, energikus dallamos rock, akkor WHITESNAKE. A rock “nagy sármőr”-je és zenekara Budapesten a Petőfi Csarnok szinpadán mutatja be milyen a kompromisszum és bizonyitási kényszer nélküli, igazi örömzenélés.

David Coverdale 1977 körül alapította a WHITESNAKE-et, miután kilépett a Deep Purple-ből, illetve elkészített 1-2 szóló anyagot. A zenekar korai időszakát a blues orientált hard rock jellemezte, soraiban olyan zenésztársak fordultak meg, akikkel Coverdale még a Purple-ben zenélt együtt, Jon Lord és Ian Paice,  rajtuk kívül megfordult a zenekarban Dave Dowle és Neil Murray, valamint egy sor  nagyobbnál nagyobb gitáros: Bernie Mardsen, Micky Moody, John Sykes, Adrien Vandenberg és olyan virtuózok is, mint Vivian Campbell és Steve Vai.

Első tengerentúli sikerüket az 1984-ben megjelent “Slide It In”-el érték el, mely aranylemez lett. Az azt követő, egyszerűen csak “Whitesnake”-nek keresztelt 1987-ben megjelent lemez, jelentette az igazi nagy áttörést az USA-ban. A lemez legnagyobb slágerei, az “Is This Love” cimű rock-ballada és a #1 kislemez “Here I Go Again” a slágerlisták első helyein tanyáztak hosszú heteken át. Csak ebből a lemezből több mint 8 milliót adtak el az Egyesült Államokban, magával húzva az előző lemez eladásait is a 2 milliós határ főlé. A Whitesnake meghóditotta Amerikát (is)!

1989-ben kiadott “Slip Of The Tongue” felvételénél az elöző lemezen szereplők közül csak Adrian Vandenberg van jelen, viszont Steve Vai gitároslegendával megerősödve egy bivalyerős anyagot rögzitenek, mely platinalemezig küzdi magát.

1990-ben napvilágot lát egy “Greatest Hits” válogatás, 1993-ban Coverdale egy másik rock-legendával, a Led Zeppelin gitáros Jimmy Page-el készít közös lemezt, ezt követően csak 1997-ben jelenik meg új Whitesnake anyag, a “Restless Heart”, majd egy japán koncert során rögzitett unplugged, “Starkers In Tokyo”.

2003-ban Coverdale ismét életre kelti a zenekart a 25. évforduló turnéjára, soraiban Doug Aldrich és Reb Beach (gitár), Tommy Aldridge (dob), Timothy Drury (billentyűk) és Marco Mendoza (basszgitár). Maga a turné diadalmenet Coverdale és a Whitesnake részére. Erőlködés, görcsösség nélküli előadásuk mindenkit meggyőznek, hogyan kell visszatérni a szinpadra.
2005-ben Uriah Duffy veszi át a basszusgitárosi posztot a szóló projektét elinditó Mendoza helyett.

2006-ban megjelenik, a turné során a londoni Hammersmith Odeonban rögzitett koncert DVD anyaga, melyen kirobbanó formában mutatkozik David Coverdale mester és az egész zenekar.
A zenekar, sokak szerint és a DVD-n látottak alapján,  a legerősebb felállásában érkezik Magyarországra augusztus 1-én.


Jelenlegi felállás:
David Coverdale (ének)
Doug Aldrich (gitár)
Reb Beach (gitár)
Uriah Duffy (bass)
Tommy Aldridge (dob)
Timothy Drury (billentyűk)


Lemezek:
Snakebite (1978)
Trouble (1978)
Ready An' Willing (1978) #90 US
Lovehunter (1979)
Live...In The Heart Of The City (1980) #146 US
Come an' Get It (1981) #151 US
Saints & Sinners (1982)
Slide It In (1984) #42 US
Whitesnake (1987) #2 US
Slip Of The Tongue (1989) #10 US
Greatest Hits (1990)
Restless Heart (1997)
Starkers In Tokyo (1997)

Top