Samael koncert Budapesten

Az őszi koncertszezon kellőképpen extrém kezdéssel indít: szeptember 8-án Budapesten is bemutatja vadonatúj, „Lux Mundi” című lemezét az indusztriális metal svájci nagyágyúja, a Samael zenekar. Az öt hetes európai turné keretében szintén szerepel a Közel-Keletről érkező, experimentálisan gonosz zenét játszó Melechesh és az újabb generációs norvég black metalt képviselő Keep of Kalessin. Egy kellőképpen sokszínű, a fekete különböző árnyalatait legalábbis biztosan felvonultató koncertestre számíthatunk a Club 202-ben.

A Samael történetében a folyamatos fejlődés és újítani vágyás a legmeghatározóbb momentum. Ami tiszta és nyers black metalként indult (1991-es „Worship Him” és 1992-es „Blood Ritual” albumok), az az idők során egy teljesen másfajta szörnyeteggé alakult át. A „Passage” című 1996-os album jelentette az igazi fordulópontot: ahol már súlyos, mélyreható dark metalt játszanak a svájciak. Zenei világukat folyamatosan szélesítették: elektronikus, keleti vagy éppen világzenei hatások is megfigyelhetők a dalaikban, például a roppant sikeres „Solar Soul” lemez számaiban.

Egy rövid románc erejéig visszatértek a korai karrierjük brutális megszólalásához (ez a 2009-es „Above” albumot eredményezte), de máris itt a Samael soron következő megújulása. A legfrissebb, Lux Mundi című albumot sokan egyenesen az elhíresült Passage-hoz hasonlítgatják, mert ugyanaz a páratlan fogósság és dalszerzői képesség jellemzi; de ugyanúgy érződik rajta a hosszú évek zenei tapasztalata és kísérletezése is. Az eredmény magáért beszél: a koromsötét anyag hemzseg az epikus dallamoktól, zúzós riffektől és zseniális groove-októl. A turnén az album legjobb pillanatai mellett természetesen mindegyik korszakból szemezgetni fognak, vagyis igazán összetett showra lehet számítani! (http://youtu.be/6dRGPgP3Mpw)

A Melechesh-t egy fiatal, Ashmedi névre hallgató elszánt gitáros alapította 1993-ban, Jeruzsálem városában. Először csak egyszemélyes projektnek tervezte, ami teljesen önálló stílusban fog működni: a nyers black metalt mediterrán dobtémákkal és gitárskálákkal színezte. Az ennek eredményeképpen megszületett demo hamar felkeltette a metalrajongók érdeklődését szerte a világban: így a Melechesh az első jeruzsálemi zenekar lett, amelyik nemzetközi lemezszerződéshez jutott. 1998-tól Ashmedi is Európába költözött, a zenekar azóta maximális fordulatszámon pörög. Az általuk is használt „mezopotámiai metal” kifejezés kellőképpen leírja, hogy nem mindennapi zenei megoldásokról beszélhetünk velük kapcsolatban.

A közös turnén a norvég Keep of Kalessin nyit, akik a banda 1993-as alapítása óta nagyon kitartóan dolgoznak, tégláról téglára építve a zenekar hírnevét. A melodikus black metal banda jó felé tart, egyre ismertebbek: például az Eurovíziós Dalfesztiválon 3. helyezést értek el, ami más, ennyire extrém zenekarnak biztosan nem sikerült volna.

A három fő fellépő szereplését az olasz Dark End és a cseh Minkus koncertje egészíti ki a turné budapesti állomásán, a Club 202-ben. A szeptember 8-ai koncertre a belépőjegyeket a Ticketportal országos bolthálózatában - köztük az ismert rockboltokban – vásárolhatunk, továbbá a www.ticketportal.hu oldalon, ahol az otthoni jegynyomtatás kényelmes lehetősége is adott.


A Concerto Music bemutatja:
Lux Mundi Europe Tour 2011
Samael, Melechesh, Keep of Kalessin, Dark End, Minkus koncertek
2011. szeptember 8., csütörtök 18.00 óra
Budapest, Club 202
Belépő: 2900 Ft elővételben - 3900 Ft a koncert napján


Kapcsolódó weboldalak:

Jegyek a "Lux Mundi" turnéra országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
"Lux Mundi" jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással
Top