Pain of Salvation: Road Salt Two turné

Ez a kivételes képességű banda, a svéd PAIN OF SALVATION folytatja örökös útkereső zenei kalandozását a „Road Salt” c. dupla-album projekttel, mely emocionálisan rendkívül intenzív, s ezúttal a hetvenes évek klasszikusabb, ugyanakkor hihetetlenül színes rockzenéje felé hajlik. Világunkban, melyben a művészetet egyre merevebb szabályok s egyre konformistább koncepciók vezérlik, a PAIN OF SALVATION megteremtette a maga kis zugát a nemzetközi zenei színtéren. Intelligensen megkomponált és okosan összerendezett dalaikban funk, pop, metal, disco, blues, gót elemek vegyülnek arab és keleti zenei hatásokkal, s egyéb, némiképp extrém zenei stílusokkal, s ez mind egységes egésszé áll össze. A PAIN OF SALVATION tudatosan igyekszik elkerülni minden művészi kompromisszumot, kizárólag minőségi munkára és elmélyült tartalmakra törekszik. „Ügyesség és komplex szemlélet kell ahhoz, hogy működjön a dolog, nem pedig funkcionalizmus vagy design,” mondja a banda frontembere, Daniel Gildenlöw, - „szóval igyekszem eldugni a motort, a masina alapvetően azért van, hogy gondolatokat és érzéseket közvetítsen.” Pontosan ez az, amiért albumaikat olyan jól fogadják a kritikusok és a különféle táborokhoz – a nu metaltól a prog rockig, sőt a világzenéig - tartozó rajongók egyaránt.

Mióta 1984-ben megalakította első fontosabb bandáját, a Reality-t, az agytröszt és zenekarvezető Daniel Gildenlöw mindig a saját feje után ment a határokat át-áthágó, míves progresszív rock különféle irányzatainak világában. 1991-ben keresztelte át a zenekart PAIN OF SALVATION-re, s azóta 6 stúdióalbumot és egy unplugged felvételt jelentettek meg, köztük olyan klasszikusokat, mint a „Scarsick” (2007 és a „BE” (2004), valamint a „Remedy Lane” (2002). Ezek mind nagyhatású, sokrétegű konceptalbumok, súlyos szociális és politikai témákat érintenek, ám ugyanakkor nagyon intim, individualista szemléletet tükröznek.

A PAIN OF SALVATION 2009. novemberében megjelent „Linoleum” c. EP-je a „Road Salt” dupla album projekt egyfajta bevezetője, mely előre vetíti, hogy hamarosan nagy dolgok történnek. A banda az EP kiadását követően egy Európán és Oroszországon átívelő turné főszereplője volt, Ausztráliában a Dream Theater vendégeként koncertezett, valamint részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti válogatóján, a Swedish Melodifestivalen-en, melyet milliók kísértek figyelemmel az országos tv csatornán. A PAIN OF SALVATION a versenyen az új album különös hangulatú címadó dalával, a ’Road Salt’-tal indult, s a dal minősége és előadásmódja mély nyomokat hagyott a közönségben, annak ellenére, hogy a banda kerekterénél fogva erősen kilógott az esemény megszokott fellépői közül; mindez egyből a zenekarra irányította a média figyelmét. A banda vigaszágon jutott a második fordulóba, de végül a döntőbe nem került be. Mindazonáltal a ’Road Salt’ Svédország minden sarkában hatalmas elismerést kapott, és a nemzeti lista 12 helyére lépett (annak ellenére, hogy csak digitális formában jelent meg!), következésképpen megadta a kezdősebességet az új albumnak.

A „Road Salt One” (amit korábban „Road Salt Ivory”-nak is neveztek) nem csupán az album lenyűgöző címadó dalát és a már korábban említett EP-n is megjelent ’Linoleum’ c. dalt tartalmazza (melyhez a banda egy energikus videoklipet is gyártott), de egyéb fontos nótákat is, mint pl. a magával ragadó nyitó szám, a ’No Way”, a hátborzongató ’Sisters’ (melyből egy single is készül) vagy az átható erejű „Where It Hurts” (egy újabb videóklip alapanyaga), s mindezektől a „Road Salt One” kiváló és nagy hatású hullámvasútként száguld a hallgatóval, magával ragadja az elkötelezett rajongókat, s ugyanakkor valószínűleg új követőket is bevonz kreatív és változatos zenei világával, gazdag szerkezetével és lírai mélységeivel. Gildenlöw így folytatja: „a Road Salt One izzadó kavicsok, aszfalt-pillangók, járatlan utak és bátor döntések lemeze. Nem fog könyörögni azért, hogy szeresd, nem kér bocsánatot, nem segít abban, hogy átkelj a veszélyes vizeken. Ha nem kapod el a ritmusát, simán otthagy az útpadkán. Igen, lehet, hogy a Road Salt One durva szerető, de ha van merszed hozzá, hogy teljes szíveddel kövesd, ha képes vagy arra, hogy alárendeld magad a hangjának, olyan dolgokat mutat, amiket látnod kell.”

A második részt, a hamarosan megjelenő Road Salt Two-t is mindenkinek látnia kell!

A Live Sound Production bemutatja:
Pain of Salvation - Road Salt Two Tour
vendég: support: Von Hertzen Brothers
2011. október 18., 20.00 óra
Budapest, A38
Belépő: 5900 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Pain of Salvation koncertre országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Pain of Salvation koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top