Sztárparádé az Operettszínház Gershwin-estjében

Az előző évadban hatalmas sikert aratott kortárs opera, a Mario és a varázsló a 2011/2012-es szezonban egy sztárokat felvonultató, különleges Gershwin-esttel együtt tekinthető meg, mindössze 3 alkalommal januárban.

Opera a Budapesti Operettszínházban! A Mario és a varázsló azon kevés kortárs magyar zeneművek egyike, melyek kül- és belföldön egyaránt sikeresek. Vajda János darabja az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann 1930-ban írott műve alapján készült, melynek alaphelyzete az író családi nyaralása egy kis olasz üdülőfaluban. Itt tartja előadását Cipolla, a mutatványos, aki testi hibája miatt alkalmatlan a katonai szolgálatra, így a front helyett az olasz városokat járja produkciójával. Ördögi megjelenése, fizikai torzsága hipnotizőri képességekkel és belső démonokkal párosul: megszabadítja saját akaratától, miközben ösztönlénnyé csupaszítja, és megalázó helyzetbe hozza "áldozatait".

Különös, izgalmas és felkavaró előadás készült KERO® rendezésében az előző évadban, melynek zenéje különböző stílusok szokatlan keverékéből áll össze. Az egyszerre szürreális és dallamos muzsika, valamint Bókkon Gábor végkifejletre kihegyezett librettója remek lehetőség, hogy Cipolla szerepében Szabó P. Szilveszter hipnotizálja a színpadon játszókat és a nézőtéren ülőket egyaránt...

"Nagyon furcsa, érdekes és izgalmas az előadás menete, ami ránk, szereplőkre fantasztikusan hat. A zene nem egyszerű, olyan, mint egy matematikai rendszer. Tulajdonképpen egy másik dimenzióba kerül az egész társulat a színpadon. Ez a mentalitás érződik a nézők felé is: ők biztos, hogy elsősorban nem a játékot látják, a bohóc, a mentalista, a számmisztikában igencsak topon lévő Cipollát, hanem azt veszik észre, hogy tulajdonképpen ott ülnek a lakókocsi körül és őket is hatalma alá kerítette a mágus. Az operában láthatjuk, hogy különböző embertípusok hogy válnak áldozattá, közben megnőtt Mario szerepe, s kiderül, hogyan lesz általa áldozattá maga Cipolla, amire nem számít…" - nyilatkozta szerepéről Szabó P. Szilveszter, aki mellett látható még a színpadon Marioként Szabó Dávid, valamint Farkasréti Mária, Dézsy Szabó Gábor, Petróczi Gábor és Szegedi Andor, illetve Musical Együttesünk is. Karmester: Somogyi-Tóth Dániel.

A már hatalmas kritikai- és közönségsikert aratott kortárs opera a 2011/2012-es szezonban egy sztárokat felvonultató, különleges Gershwin-esttel együtt tekinthető meg, melyben színpadra lép operaénekes, operett- és musicalsztár egyaránt! A legkiválóbb előadók - Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra, Cser Krisztán, Frankó Tünde, Kerényi Miklós Máté, Szendy Szilvi, Szabó P. Szilveszter, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Szabó Dávid, Vágó Bernadett és Szulák Andrea/Náray Erika - szólaltatják meg például a Porgy és Bess-ből a Benjo-dalt, a Summertime-ot, vagy az I got rhythm, a Crazy for you és a The man I love című örökzöldeket.

A XX. század egyik legfontosabb amerikai komponistája, George Gershwin dallamai mindenkit elbűvölnek. Fergeteges ritmusaival, a komolyzene és a dzsessz keverékével gyakorlatilag új műfajt teremtett: lefektette a musical alapjait.

A látványos gálát mindenki várja, Kerényi Miklós Máté már az Operettszínház karácsonyi németországi tunéján megtapasztalhatta, milyen sikere van Gershwin-számoknak - Szendy Szilvivel közösen ők zárták az I. felvonást itt, az I got rhythm fergeteges produkciójával: "Ekkor énekeltem először Gershwint, a nézők szinte szétverték a házat, Lőcsei Jenő olyan remek koreográfiát készített nekünk! Persze nem voltak ismeretlenek a dalok számomra, nagyon szeretem a zenéjét. Kiskoromban mindig föltettem a Kék rapszódiát bakelit-lemezen és arra aludtam el..." - emlékezik Kerényi Miklós Máté.

Vágó Bernadett már stúdiósként énekelt az amerikai szerzőtől: "A nagyszínpadon az egyik vizsgaelőadásunkban léptem fel Gershwin-dallal, tehát nem a mostani lesz az első alkalom. Mivel nyolc évig hegedültem és tíz évig kórustag voltam Szekszárdon, nem okozott problémát a szólamtanulás. A gálán Szabó Dáviddal lépek fel, ami örömmel tölt el, mivel számos darabban szerepelünk együtt, de egymás partnerei még sosem voltunk. Számomra ez egy jutalomjáték" - mondja Vágó Bernadett.

Náray Erika a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakát is elvégezte, itt a vokális-standerdek jelentős része Gershwin. "Szerintem nincs olyan dala, amelyet ne ismernék. Egy részüket énekeltem is, másikat pedig hallottam már. Nekem a szívem csücske Gershwin, így most lubickolok a szerepben. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy én anno Gershwin miatt lettem jazzénekesnő..." - így Náray Erika.

Látványos, hiánypótló produkció készül tehát Lőcsei Jenő koreográfiáival, Makláry László dirigálásában, melyben Ének- és Balettkarunk is közreműködik. A rendező: KERO®.

A Mario és a varázsló, valamint a Gershwin-est mindössze három alkalommal tekinthető meg 2012 januárjában.

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek az Operettszínház előadásaira országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Gershwin-est előadásjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top