Ismét Kyuss LIVES! koncert: visszatérnek Budapestre a sivatagi rock kultfigurái

A tavalyi éve egyik nagy visszatérője, a műfajteremtő kaliforniai zenekar idén is visszatér Magyarországra. A Kyuss LIVES! a nagy sikerű Pecsa-koncert után idén május 29-én a Barba Negra Music Clubba várja a stoner rock híveket. Jegyek már kaphatók!

„Egyszer egy évre kiköltöztem a sivatagból. Már amikor az első dobozt elkezdtem kirámolni, éreztem, hogy nagy hiba volt.”

Mondta el John Garcia, a Kyuss énekese nemrég. A rockzene egyik legkülönlegesebb énekhangjával rendelkező Garcia valóban igazi sivatagi rocker: a kaliforniai Coachella-völgyből származik, ahol már a városok neve is beszédes: itt található például Desert Hot Springs, vagy Palm Desert. Ez utóbbi sivatagi városkában töltötte Garcia tinédzseréveit, többek között a Kyuss és ezzel egyben a stoner rock alapító figuráival: Brant Bjork dobossal, Nick Oliveri bőgőssel és Josh Homme gitárossal, és itt kezdtek el együtt zenélni, eleinte Katzenjammer, aztán Sons Of Kyuss (Kyuss fiai, utalva egy szerepjáték gonosz szereplőjére), majd Kyuss néven.

Persze akkoriban még egyáltalán nem hívták stonernek a zenéjüket, sőt: amikor hat év kemény sivatagi partizás és több hosszas turné után a srácok ’95-ben bedobták a törülközőt, még akkor sem a stoner rock legendás csapatát siratták a rajongók. Az elnevezés csak valamikor a ’90-es évek második felében született meg, utalva a zene egyes könnyű drogokra hasonlító hangulatára: a súlyos, tömör hangzás, az erősen torzított gitárriffek és a lassú tempó hatására könnyen lemerevedik a hallgató.

Maga a Kyuss legenda is csak a csapat feloszlása után kezdett kialakulni, akkor viszont egyértelműen jelentkezett. Például akkor, amikor zenéjük összetéveszthetetlen elemei kezdtek visszaköszönni a ’90-es évek közepének rockbandáinál: Los Angelestől Stockholmig hirtelen egy csomó srác hangolta dörmögősen mélyre a basszusgitárját, és bivalyerős erősítőn keresztül kezdte bömböltetni. Mások nemes egyszerűséggel Kyuss dalokról nevezték el frissen alakuló bandájukat.

Eközben az egykori Kyuss tagok továbbra is aktívan zenéltek különböző formációkban, és persze időről időre tartottak kisebb múltidézéseket is… Majd – miután egy franciaországi fesztivál színpadán ismét egymás mellé keveredett Garcia, Oliveri és Bjork, a varázslat ismét működésbe lépett, és a 14 éves koruk óta együtt zenélő Kyuss fiai úgy döntöttek, hogy ismét életre keltik a Kyuss-t.

2011-ben pedig már Kyuss LIVES! néven kezdett közös turnézásba Oliveri, Bjork, Garcia, és a koncertek rendre teltház előtt zajlottak szerte Európában. Gitárosként a nem alapító tag Bruno Fevery csatlakozott, aki Bjork szerint emberileg és zenei tudását tekintve is remekül illik a csapatba. Csakúgy mint az a Scott Reeder, aki eredetileg 1992-től volt tagja a Kyussnak, és az amerikai turnén már ő helyettesítette Oliverit. Garcia elmondása szerint eddig annyira jó visszajelzéseket kaptak, hogy már egy új lemez készítésén is elgondolkodtak, ami talán idén megjelenhet.

Mindenesetre az idei év sem lesz unalmas a Kyuss rajongói számára, hiszen az már biztos, hogy folytatja a koncertezést a zenekar: az ausztráliai, amerikai és európai kanyar után 2012-ben ismét Európában turnézik a Garcia-Bjork-Fevery-Reeder felállás. Május 29-én érkeznek Budapestre, ahol a Barba Negra Music Clubban lépnek majd fel. A jegyértékesítés február 6-án indul.

a Negative Art bemutatja:
2012. május 29., kedd 19:30
Budapest, Barba Negra Music Club (XI. Prielle Kornélia utca. 4.)
Kyuss LIVES! koncert
+ vendég
Belépő: február 29-ig 5800 Ft, utána 6500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek Kyuss Lives! koncertre országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Kyuss Lives! koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top