Aktuális előadók a legfrissebb Sziget hírekben

Újabb csokornyi zenekart és előadót jelentettek be a Sziget szervezői, köztük a földkerekség legnagyobb partiarcait, azaz az LMFAO-t, Anglia legfelkapottabb zenekarainak egyikét, a londoni The xx formációt, a többszörös platinalemezes énekes-titánt, Paolo Nutinit. Jön továbbá az érzelmes és hősies hangzású Glasvegas, az egyik legígéretesebb brit indie zenekar, a Ting Tings, az elbűvölően karakteres hangú, szexi és vagány csajok alkotta Katzenjammer, a Los Angeles-i underground hip-hop guruja, Flying Lotus, a „felemelő és imádnivaló” dalokkal érkező Fink és a páratlan tehetségű Anna Calvi.

Bár a 20. Sziget igencsak kínálkozó alkalom lenne beburkolózni az emlékekbe, a jubileumi fesztivál inkább a friss, aktuális hangokra helyezi a hangsúlyt, erre bizonyíték a most bejelentett zenészek sora. Persze nosztalgiázni sem rossz, de erre legyen ott a mienkasziget.hu oldal.

LMFAO
Minden ellentétes véleményt kizárva jelenleg Redfoo és SkyBlu bolygónk legnagyobb partiarcai: jelenlétük minden körülmények között, minden helyzetben és idősávban garancia egy hatalmas bulira. Slágereiket szünet nélkül játsszák a legnagyobb kereskedelmi rádiók, rendre több tízezres közönség előtt lépnek fel, mozdulataikat, fazonjukat és stílusukat tinédzserek milliói próbálják utánozni. Ők ketten üzemeltetik az ellenállhatatlan LMFAO-t, a huszonegyedik század szünet nélkül mozgásban lévő, szédületes party rock-gépezetét. Az LMFAO által kirobbantott shuffling-őrület 2011 óta tartja lázban a világot: ebben az évben nem volt olyan másodperc a Földön, amikor legalább egy helyen ne szólt volna az LMFAO őrületes bulihimnusza, a formáció védjegyének számító Party Rock Anthem. Csak az Egyesült Államokban tavaly majdnem hat millióan töltötték le legálisan a számot, amely hat héten keresztül vezette az amerikai Billboard listát. A számhoz készült klipet több százmilliószor nézték meg a világ első számú videómegosztóján, kislemez formátumban pedig csaknem tízmillió példány kelt el belőle. Idén nyáron a Szigeten is hallhatjuk, egy nagy show kíséretében.

The xx
A londoni The xx Anglia egyik legfelkapottabb zenekara: az elmúlt időszak legfigyelemreméltóbb brit alternatív zenei teljesítményét vitték véghez három évvel ezelőtt megjelent bemutatkozó albumukkal. 2009 őszén nem volt olyan könnyűzene-fogyasztó lény Nagy-Britanniában, aki ne az xx egyszerűen nagyszerű teljesítményéről beszélt volna. A kvartettként induló, de jelenleg háromtagú formáció homemade remekműve tizenegy hibátlan dalból állt. Az albumot minden magára valamit adó brit lap az év legerősebb alkotásai közé választotta: a Guardian és a Pitchfork Media szerzői nem hallottak jobb anyagot 2009-ben az xx alig több mint harmincnyolc perces albumánál, az NME világában pedig csak a Horrors Primary Colours című munkája bizonyult jobbnak nála. Ami viszont talán még ennél is fontosabb, hogy a lemezből majdnem ötszázezer példányt adtak el csak az Egyesült Királyságban, ez természetesen azt jelenti, hogy platinalemez lett. A Brit Hanglemezgyártók Szövetsége az xx bemutatkozó albumának ítélete a Mercury-díjat.

Paolo Nutini
Az olasz felmenőkkel rendelkező skót Paolo Nutini , generációjának egyik legtehetségesebb énekese, gitárosa és dalszerzője, többszörös platinalemezes folk-blues titán. Mindössze tizenkilenc éves volt, amikor önálló szerzeményeivel már a világot járta és fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon, a New York-i Carnegie Hallban és koncertet adott Skócia legnagyobb popzenei rendezvényén a T in the Park-on. 2006-ban jelent meg első nagylemeze, a These Streets. A szenzációs bemutatkozó album dobogós helyre is felküzdötte magát a brit albumeladási listákon 2009-ben jelent meg második stúdióalbuma, a Sunny Side Up. Mr. Nutini rendre telt ház előtt lép fel a világ minden pontján, így nem hiányozhat az idei Szigetről sem.

Glasvegas
A Glasvegas zenekar szellemi vezére, a gitáros-énekes, a szédült állapotból euforikus magaslatokat megjáró James Allen és a hangzás fegyelmezett ritmikájáért felelős Rab Allen találkozása nem rendkívüli történet, hiszen - unoktestvérek lévén - mindig is közel álltak egymáshoz. A Glasvegas érzelmes és hősies hangzásának kidolgozásban a kezdetektől jelen van a basszusgitáros Paul Donoghue, a jelenlegi felállásban pedig Jonna Lofgren dobol. Ha a Libertines volt a zajos, ösztönös, koszos és ellenállhatatlan brit pop új korszakának kezdete, az Arctic Monkeys a folytatás, akkor a Glasvegas ennek a dekádnak a lezárása, egyben egy új korszak kezdete - írta az NME az először Angliában átütő sikert arató, aztán az Egyesült Államokat is meghódító Glasvegasról.

Ting Tings
Katie White és Jules De Martino alkotja az egyik legígéretesebb brit indie zenekart, a lendületes gumi-gitárpoppal alternatív körökön túl is hódító The Ting Tings-t, akik idén régóta várt új lemezükkel, a most megjelent Sounds of Nowhereville-lel lépnek fel a 20. Szigeten. Katie és Jules első nagylemezéből több mint két millió példányt, kislemezeikből pedig négy milliónál is többet adtak el világszerte. Sikerhadjáratuk 2012-ben tovább folytatódhat, hiszen Ivor Novello-díjas bemutatkozó albumuk után most februárban jelent meg régóta várt második nagylemezük, a tíz vadonatúj számot tartalmazó Sounds of Nowhereville.

Katzenjammer
Négy, elbűvölően karakteres hangú, szexi és vagány csaj alkotja a Katzenjammer formációt, amely a norvég fővárosból, Oslóból indulva lett az európai kultklubbok, a fehérgalléros rockrajongók kedvenc zenekara. Ínyenceknek való, folkos elemekkel kevert életvidám kocsmazenét, illetve rock'n'rollt játszanak, és nincs olyan hangszer a világon, amit ne szólaltatnának meg: a harmonika, a mandolin, a trombita, a kazu, a gitár, a melodika, a bendzsó és a xilofon csak pár instrumentum azok közül, amiket a rejtélyes Matt Rybř angyalai bevetnek koncertjeiken. Második nagylemezük tavaly szeptemberben jelent meg A Kiss Before You Go címmel, és nemcsak a Katzenjammer hazájában, hanem Ausztriában, Németországban és Svájcban is sikeres volt.

Flying Lotus
Flying Lotus a Los Angeles-i underground hip-hop guruja, az egyik legfrissebb és legdivatosabb, kísérleti elektronikában utazó előadó. Absztrakt hip-hopból eredeztethető munkáit hosszú ideje a kultikus Warp Records adja ki. Legnagyobb szakmai és közönségsikereit két évvel ezelőtt aratta a Cosmogrammával, melyet a Gilles Peterson Worldwide Awards-on, valamint az Independent Music Awards-on az év legjobbjának választottak, de szerepelt a Pitchfork 2010 legfontosabb albumait összegző listáján is. A sokoldalú művész 2011 januárjában ismét nyert az Independent Music Awards-on, ezúttal MmmHmm című számának klipjével.

Fink
Finket, azaz Fin Greenall brit énekest, gitárost és dalszerzőt kreatív dalszövegírói tehetsége, igényes-romantikus és elgondolkodtató számai, valamint megfoghatatlan előadói karizmája emeli ki a Szigetországban kóborló magányos hősök millióinak sorából. Eddigi pályafutásának bő tíz éve alatt öt nagylemeze készült el, közülük a legfrissebb a tavaly nyáron megjelent Perfect Darkness: ez az album a Guardian kritikusa, Caroline Sullivan szerint annyira felemelő és imádnivaló, hogy sosem akarjuk, hogy vége legyen. Először Magyarországon a Sziget közönsége hallgathatja meg élőben Greenall legújabb szerzeményeit, melyeket a karrierjének csúcsán lévő művész két társa, Tim Thornton és Guy Whittaker társaságában ad majd elő.

Anna Calvi
Szintén az idei Szigetre tart a páratlan tehetségű brit énekesnő, dalszerző és gitáros Anna Calvi. Saját néven megjelent bemutatkozó albumát 2011-ben Mercury-díjra jelölték, 2012-ben a legjobb feltörekvő zenésznek/zenekarnak járó BRIT zenei díjért versengett. A most harminc éves Calvi első nagylemezével világossá tette, hogy a jövő nagy ígéretei közé tartozik, sokak egybehangzó véleménye szerint - Patti Smith óta - ő a legnagyobb szám a könnyűzenében.

20. Sziget Fesztivál
Óbudai-sziget
2012. augusztus (6-7) 8-13.

Top