Cinema Strange: libabőrös rock and roll

Ugyan a deathrock zene fénykora az ameikai Christian Death, vagy az Alien Sex Fiend nyolcvanas évekbeli tevékenységéhez köthető, mind a mai napig találhatunk olyan alkotókat, akik eredetiségükkel friss lendületet adnak e műfajnak. Ilyen például az 1985-ben alakult, de új generációsnak számító Cinema Strange, mely június 9-én végre Budapesten is fellép majd.

A deathrock stílus valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján született, amikor egyre több punk, poszt-punk együttes kezdett horrorisztikus elemeket, borzongató hangulatokat társítani zenéjéhez. Hogyan képzeljünk el egy ilyen bandát? Karcos négynegyedek gitáron, különleges effektek szintetizátoron, s mindehhez bizarr, kihívó énekhangok szürreális, gyakran ironizáló dalszövegekkel. Az öltözködés is fontos: a deathrockerek körülbelül úgy néznek ki, mintha egy punk halála után holmi pimasz zombiként tért volna vissza az evilágra. A jó két évtizede létező stílus angol képviselőit - az egykori legendás londoni szórakozóhely után - batcave együtteseknek kezdték nevezni, míg a Christian Death nevével fémjelzett Los Angeles-i vonalat deathrocknak hívták. A deathrock/batcave a mai goth szubkultúra elődjének tekinthető, hiszen később ebből fejlődtek ki a különböző dark-goth zenei irányzatok.

A nagy zenekarokkal együtt a stílus is elhalványult a kilencvenes évekre, de nem sokkal később, nagyjából 1998 táján újjáéledt Los Angelesben, ahol a gyökerekhez visszanyúló zenekarok koncertjei, kulturális programok és persze horrorfilm-vetítések biztosítják a szubkulturális pezsgést.

Ezen új generáció képviselői közül talán a kaliforniai Cinema Strange a legismertebb. A három zenészből és számos további kreatív segítőből álló csapat nemrég egy igazán meglepő dobással került a lapok címoldalaira: megalkották a Big Ben 1:20 arányú mását – fogpiszkálókból, légylábakból és köröm-nyesedékből. Ahogy a kiszámíthatatlan társulat nyilatkozta: „Tucatszor zenéltünk Európában, csináltunk már filmet táncoló katonákról és zombikról, az utolsó albumunk meg olyan, mint egy mesekönyv. A Big Ben volt az egyetlen logikus folytatás.”

Az LA-i szcénában nagy ismertségnek örvendő banda egyedi és teátrális, néha 10 színészt vagy performert is felvonultató előadásainak is köszönheti hírnevét, meg persze a védjeggyé vált bizarr poszt-punknak. Az már biztos, hogy a két saját kiadású, ill. a további két, a Trisol kiadó által jegyzett albummal a Cinema Strange nyomot hagyott a világ gótjaiban, és mindenképp érdekes: mi lesz a következő meglepetésük?

A zenekar 2000-ben járt először Európában, egy évvel később pedig már a gótok legnagyobb nyári fesztiválján, a lipcsei Wave Gotik Treffenen szerepeltek. Azóta is rendszeresen visszatérnek az öreg kontinensre, ahol elsősorban Németországban turnéznak, hiszen ma itt a legerősebb a deathrockerek közössége. Magyarországon most járnak először; koncertjükre június 9-én, a budapesti Blue Hellben kerül sor.

Tudnivalók a koncertről:
2006. június 9., péntek 21.00 óra
Budapest, Blue Hell (ex-KékYuk, III. Fényes Adolf u. 28.)
Cinema Strange koncert
+vendégzenekar
Afterparty: DJ Gelka (gothic.hu) &mások
Belépő: 2000 Ft, elővételben 1800 Ft.
Jegyek kaphatók a Last Exitben (Bp. VIII. Légszesz u. 4.), valamint a Ticketportal hálózatában. ( www.ticketportal.hu )

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.negativeart.hu
http://www.cinemastrange.de/
Kimerítően a deathrock stílusról:
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_rock
Cinema Strange interjú a gothic.hu-n
http://www.gothic.hu/interjuk_kulfoldi_cinema.html

Top