Világzenei zűrzavar a Babel Soundon

Csehországtól Zimbabwéig, Olaszországtól Burkina Fasoig számos országból érkező, a világzene ismertebb művészei és eddig elrejtett gyöngyszemei mutatkoznak be július 17-22-ig Balatonlellén, a Babel Sound fesztiválon. A nemzetközi sodor mellett természetesen a hazai zenei élet jelesei is fellépnek majd a Balaton-parti kisvárosban.

A hazai fesztiválsor kis “kézműves” darabja, a világzenét körbejáró Babel Sound idei programkínálatában a world-music igazi kincsei és mesterei mutatkoznak be. Az itthon sose látott világzenei csemegék és az ismert és közkedvelt sztárok váltakozását olyan mesterek és művészek workshopjai és bemutatói egészítik ki, akik kifejezetten a Babel Sound kedvéért utaznak Magyarországra.

Koncertek tekintetében az idei felhozatalban ott lesz – mások mellett – a Barcelonában élő görög lantművész, Yannis Papaioannou zenekara, mely a jemeni származású izraeli énekesnővel, Tal Ben Aríval kiegészülve flamenco, balkáni, török és arab melódiákat is magába olvasztó programmal készül a Babel Soundra. Jön David és Shango Dely a Tumba y Quema kolumbiai, afro-karibi ritmusokon alapuló zenei világával, megfűszerezve a globális zenei hatások széles választékával, mindezt megerősítve a modern rock, reggae, hip-hop és afro-beat elemeivel, Mellettük a belgrádi Irie FM is a szabadstrandon fogja megalapozni a buli hangulatot. A nyugat-afrikai Burkina Fasoból, zenész famíliából származó Grammy-díjas Mamadou Diabate, aki öt éves korától tanulta a különféle helyi hangszerek megszólaltatásának művészetét, idén a teljes Percussion Mania zenekarral lép fel a szabadstrand színpadán, reméljük szikrázó napsütésben és afrikai forróságban! Az afrikai zene csemegéjének számít a gíneai Djeli Moussa Condé, a Kora nevű hangszer világhírű mesterének koncertje, aki magyarországi fellépését saját elmondása szerint izgalmas kalandként várja, és nem csak egy koncertre, hanem 3 teljes napra jön a Babel Soundra, hogy megismerkedjen a magyar közönséggel és zenészekkel is.

Szintén Afrikából, egyenesen Zimbabwéből robban a Babel Sound nagyszínpadára a Mokoomba zenekar, aki európai lemezbemutató turnéja során Nyugat Európa és Oroszország mellett kis hazánkat is megtiszteli. De a Babel Soundon a női zenekarok is komoly figyelmet érdemelnek: a cseh BraAgas és a szerb Vrelo lányai általában olyan energiát zúdítanak a közönségre a színpadról, hogy kevesen tudnak ellenálni nekik. A több mint félszáz fellépő között természetesen hazai fellépők is lesznek szép számmal. Így például a sok bemutatást nem igénylő Irie Maffia vagy a Holdviola, a Ghymes és a Kistehén. Érkezik a Vojasa is. A 2010-ben alakult zenekar tagjai mind ismert zenészek, akik az oláh cigány zenét szinte az anyatejjel szívták magukba. Jön a Kerekes Band, az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll. Itt lesz az első lemezét május végén megjelentető, a „hazai etnopop élet legvonzóbb színfoltjaként” emlegetett Meszecsinka. A népes felhozatalban felbukkan majd az Iparkutya is, mely zenekar egyszerre táplálkozik ősi ritmusokból, modern gondolatokból, népzenéből és műzenéből.

Ám a koncertek mellett legalább ugyanekkora figyelmet érdemelnek a workshopokra érkező mesterek, művészek: az egyiptomi Mahmoud Fadl a darbukára fogja okítani az érdeklődő zenészeket vagy amatőröket, majd a hangszeres workshop után a Mahasti hastánc iskola lányainak biztosítja tanítványaival az élő zenét. Akash Bhatt az indiai tablát fogja tanítani, a Tumby y Quema zenekarból a kolumbiai Shango Dely egész héten a Babel Soundon marad, hogy a különböző lati-amerikai ütős hangszereket és ritmosukat mutassa be, az Ojos de Brujo énekesnőjeként világhírűvé vált Paloma Povedano pedig azért jön, hogy a Flamenco és Sevillana tánc és ének világába vezessen minket. Lesz még afrikai tánc, latin táncok, cigány táncok, indonéz gamelán és árnyjáték, szerb ritmusok, szitár játék mellett mese az indiai zene világáról, didgeridoo, no meg hangszerkiállítások, ahol nem csak nézni, de kipróbálni is szabad!

A teljes program a www.babelsound.hu oldalon olvasható.

Kapcsolodó weboldalak:
Jegyek a Babel Sound fesztiválra országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Babel Sound jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top