Újabb fellépők és zenélő robotok a SZIN-en

Nemjuci, aki most mutatta be legújabb albumát, amelynek számait a SZIN-re is elhozza, a SZIN ReRobot Race-be is beszáll: ő zsűrizi majd az újrahasznosított alapanyagokból fesztiválbérletért készülő gépeket, amelyek a fesztiválon, az ügyességi fordulóban nem árt, ha tudnak zenélni is. Ugyan nem ReRobot Race versenyzők, de a dallamokhoz nagyon jól értenek a Szegedi Ifjúsági Napok fellépői: a Punnany Massif, a Zagar, a NEO és a Beat Dis különböző ütemekkel, de biztosan átmozgatja a SZINezőket a mediterrán nyárzárón, a népies dallamokat ügyesen szövi a 21. századba a Maszkura és a Tücsökraj, Harcsa Veronikával az élén érkezik a Bin Jip, játszik a Napra, a Pély Barna Trió, a Blues Brothers, a Dystópia, a Fabula Rasa, a Paddy and the Rats, a kötelező őrületért pedig Soerii és Poolek felel.

Az ország kedvenc Jucija, Németh Juci zenésztársaival az elmúlt hónapokban saját kezűleg ragasztotta az újrahasznosított anyagokból készült CD-borítókat új, második albumának korongjaira. Az énekesnőnek és a csapatnak is a legfontosabb a zene, de életében komoly szerepet játszik az újrahasznosítás és az egyediség is. Nem csak a CD-tokjaik készülnek mások által kidobott papírból, amelyeket a saját kezükkel ragasztva tesznek egyedivé, hanem az együtteses pólókat is turkálókból szerzik be és varázsolják újjá. Ezek után szinte természetes, hogy Jucit választotta a ReRobot Race háziasszonyának. Az újrahasznosított anyagokból épülő robotokért cserébe fesztiválbérletek várják a szerelőcsapatokat, augusztusban, a SZIN-en pedig a döntőbe jutott ReRobotok versenyeznek. Juci a készítés folyamatát is figyelemmel kíséri majd, a helyszínen pedig neki mutathatják meg a csapatok, hogy ki építette a legjobb és ki a legügyesebb ReRobotot. Hogy melyik gép számít a legügyesebbnek? Az, amelyik a legjobban érzi a zenét – például a Nemjuci Runaway című számára kell táncolnia, lehetőleg úgy, hogy magának játssza le. Részletek a SZIN ReRobot Race blogján.

Ritmus és tánc a szegedi mediterráneumban
A nyarat idén is Szegeden a legjobb zárni: a lebarnult bikinis lányok a Tisza partjáról egyenesen a színpadok elé vándorolnak, hogy meghallgassák a Harcsa Veronika édes hangján megszólaló Bin Jip dalokat, hogy egy hideg sörrel a kezükben táncoljanak a Pély Barna Trió fellépésén, rázzák a Maszkura és a Tücsökraj nótáira. Persze a perzselő napsütést a SZINező fiúk sem bírják állig felöltözve, így közülük is fesztelenül csemegézhet, aki igazán szépet akar látni – megfigyelőállásnak a Beat Dis koncert első néhány sora, a Punnany Massif fellépésén a színpad előtti terület erősen ajánlott. A fesztiválnak otthont adó Újszegedi Partfürdőt átjáró ritmusokért Zagar és a NEO felel, az egyre népszerűbb Paddy and the Rats bulija is várja a fesztiválozókat, ahogy a Blues Brothers-é a Fabula Rasa-é és a Dystopia-é is. A bolondéria nagykövetei, Soerii és Poolek sem hagyják ki a Szegedi Ifjúsági Napokat idén augusztusban.

A kedvenc SZIN-ünk: a Szegedi Ifjúsági Napok
A napfény városának fesztiválja igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol a megjelenés kötelező minden szegedinek, akinek valaha is köze volt Szegedhez, aki a zöld gondolat híve, és annak is, akit egyszerűen csak vonz a mediterrán életérzés és persze a zene. A SZIN helyszínét, az Újszegedi Partfürdőt egy híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. De a „SZIN beachen” nem csupán a zenében és a kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, itt a dél-magyarországi szépség is tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, a SZIN-hangulat alapja.

A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, a fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határontúli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A gondos odafigyeléssel összeállított zenei programnak köszönhetően az elmúlt években többek között a Cure, Kelis, a Kosheen, Diana King, az Apollo 440, az Alphaville és The Tarantinos is megfordult a négynapos fesztiválon.

A minőségi zene mellett a SZIN a fenntarthatóság és a környezetvédelem elkötelezettje is, aminek bizonyítéka az elnyert Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díj is. A 2011-ben debütált SZIN Dizájnparton a zöld eszmék és a dizájn házasításának lehetnek tanúi, sőt segítői a SZINezők. Az öko itt nem csak szemlélet, de szórakoztat is.

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a SZIN országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
SZIN jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top