Omega 50 Jubileumi Nagykoncert

Mesébe illő karriertörténete során az Omega mindent elért, amiről zenekar csak álmodhat. A Papp László Budapest Sportaréna béli első koncertjükre idén októberben egy páratlan apropó ad alkalmat. 2012 őszén éppen 50 éve lesz annak, hogy kis hazánk legnagyobb zenei sikereit elérő Omega, első hivatalos koncertjét adta a budapesti Műegyetem klubjában…

A legenda szerint a két iskolai zenekarból alakult banda, az immár új nevét egy koncertplakátról tudta meg. Miután a hangszeres muzsikálást a Fiúk ez idő tájt még igencsak tanulgatták és a kezdeti időket a gyakori tagcserék jellemezték, feltehetően senki sem gondolta volna, hogy épp a legnagyobb magyar könnyűzenei sikertörténet veszi kezdetét. Benkő, Kóbor, Mihályi, Laux  mellett már az első években olyan nevek fordultak meg a zenekarban, mint Koncz Zsuzsa, vagy Somló Tamás. A szerzőként is remeklő Presser Gábor billentyűssel és Molnár György szólógitárossal viszont már az Omega első igazi Aranycsapata állt össze. A bemutatkozó kislemezeik egyike, a „Kiabálj, énekelj”című, egyenesen a Táncdalfesztivál döntőjébe repítette őket, majd nem sokkal később első magyar zenekarként jutottak el a beat őshazájába is. Londoni koncertjüket követően még Eric Clapton és George Harrison gratulációját is bezsebelhették, csakúgy, mint a Decca cég lemezszerződését. Ezután példátlan nemzetközi elismerés után a Hungaroton is szerződést ajánlott, melynek eredménye az első Magyarországon napvilágott látott album, a „Trombitás Frédi és a rettenetes emberek” azonnal 100.000 eladott korongot és Aranylemez státuszt ért el. Tv-show, filmszerepek és a meginduló slágergyártás jellemezte a következő éveket. Megszületett a Tízezer lépés, Petróleumlámpa, vagy a Gyöngyhajú lány. Ez utóbbiból cseh és lengyel utánzatok is készülnek, de feldolgozta az NDK sztárja, Frank Schöbel és később a Scorpions is. A dal díjakat nyert a tokioi Yamaha Fesztiválon és Mallorcán a Barbarella Fesztiválon. A 70’ es évek elején Debreczeni Ferenc csatlakozott a Benkő László, Kóbor János, Mihály Tamás, Molnár György alkotta formációhoz, ezzel a mai, végleges felállás is kialakult. Ezekben az időkben az Omega már nemzetközi sztárzenekar. Azóta Európa összes tv-s, rádiós show-műsorát megjárták, a nemzetközi fesztiválokon a legnagyobb világsztárok társaságában szerepeltek. A német, angol, holland, francia, spanyol, finn turnék és megannyi olyan sláger, mint az Ezüst eső, Fekete pillangó, Léna, Babylon, vagy a Hajnali óceán mára egy összetéveszthetetlen zenekari arculatot és pályafutást határoznak meg, melynek sikereit magyar zenekarnak megismételni azóta sem sikerült. Megszámlálhatatlan Arany és Platinalemezük mellett az Omega nevéhez kötődik az első magyar Gyémántlemez is, ötmillió eladott albumuk után, de a leggrandiózusabb magyar koncertek rekorderei is Ők akár a Kisstadiont vesszük, vagy az egészen példátlan 4 Népstadion-béli Szuperkoncertet.

A félszáz évnyi kilométer-, hangjegy- és turnétenger után az öt „égi vándor” még egy utolsó méltóságteljes előadássorozatra invitálta híveit 2012 tavaszán. 11 zsúfolásig telt sportcsarnok után az OMEGA 50 Turné legnagyobb állomásához érkezik október 6-án a Papp László Budapest Sportarénába. „Hatalmas sikerrel ment a tavaszi szimfonikus turné, de most októberben, az Arénában mást mutatunk a közönségnek – mondja Kóbor János – szeretnénk egy igazán látványos, meglepetésekkel teli bulival emlékezni az 50 évre.

Az elementáris erővel megszólaló nagyzenekar ezúttal a klasszikus Omegával közösen fog zenélni szinte a koncert teljes hosszában. Igazi rock múltidézésre készülhetnek a kilátogatók. Az elmúlt évtizedek valamennyi slágere különleges hang-és látványelemek kíséretében csendül majd fel. A legszerencsésebbek egyenesen a „Omegában érezhetik magukat”. A banda jellegzetes logójára mintázott színpadi kifutón belül elhelyezkedők úgy érzik majd, mintha a koncert körülöttük zajlana. A grandiózus előadás minden bizonnyal még sok meglepetéssel kecsegtet majd, hogy a közös ünneplés a magyar pop-rock nagy veteránjaival a legméltóbb legyen.

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a budapesti Omega koncertre országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Omega 50 jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top