OM: transzcendens koncertélmény a Dürer Kertben

Újabb különleges koncertre készülhet a budapesti underground színtér: szeptember 18-án érkezik a Dürer kertbe a Sleep egykori bőgőse által alapított OM zenekar, hogy egy transzcendentális hangulatú koncert segítségével hangolja rá az egybegyűlteket a világegyetem természetes rezgésére. A meditatív hangulatú dob és basszusgitár szólamok, valamint ájtatos hangulatú énekek nem csak a stoner vagy a doom metal kedvelőinek ígérnek izgalmas zenei élményt.

A hindu és a buddhista vallásban elterjedt meditációk egyik eszköze a különböző mágikus formulák, hangok, szavak és rövid mondatok ismételgetése – ezeket a vallásos szövegeket hívják mantrának. A mantrák egyik leggyakoribb eleme, s egyben a hindu vallás szimbóluma, s így számos mantra alapja az Om (vagy Aum) szótag, mely a hinduk szerint az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való, és az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli.

Éppen ilyen filozófiai mélységekbe képes magával húzni a hallgatót az amerikai Al Cisneros zenéje. Nem véletlen tehát, hogy a Sleep nevű stoner doom alapzenekar egykori basszusgitárosa és dobosa, Chris Hakius az OM nevet választotta 2003-ban alakított együttesének, mely a kezdetben szinte csak dob, basszusgitár és ének elemekre épült fel, majd később különböző fúvósok, cselló és tambura bevonásával váltak színesebbé, és talán könnyebben befogadhatóvá. Az OM nemcsak zenéjével képez transzcendens hangulatot, hanem lemezborítóik is vallási kötődést érzékeltetnek: legfrissebb lemezük borítóján például Keresztelő János látható.

A filozófiai mélységet valóban komolyan veszik: egy jeruzsálemi fellépésükön 2007-ben például több mint öt órán keresztül zenéltek - a földöntúli hosszal és hangulattal bíró koncert felvételének egy részét később lemezen is kiadták. Cisneros szerint ez az alkalom minden bizonnyal egyszeri és megismételhetetlen volt, ami éppen annak köszönhette létrejöttét, hogy a fellépés előtti napokban lehetőségük volt személyesen is megismerkedni a Szent Város nevezetességeivel, melyek az ott tartózkodó rengeteg zarándokkal együtt komoly hatást gyakoroltak a zenészekre. Persze azért egy „átlagos” OM koncert sem nélkülözi az átszellemülést – ez az alábbi koncertfelvételből is kiderül: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=417pqJ6mjIs

Hakius 2007-es távozása után Cisneros – aki civilben egyébként sakk oktatóként is tevékenykedik, és a Shrinebuilder nevű underground szupergroupban is zenél - Emil Amos meghívásával vitte tovább a zenekart. 2009-ben már az új dobossal jelent meg a God is Good című album. Ezt idén júliusban követte az Advaitic Songs című lemez, mely rendkívül kedvező visszajelzésekben részesült mind a szakma, mind a rajongók részéről. A címválasztás itt is beszédes: az advaita kifejezés egy olyan ortodox hindu iskolára utal, melynek tanai szerint a személyes lélek és az Egyetemes Lét nem különválasztható, vagyis az Abszolútum a kozmosz és minden létező Önvalója. Ezen egység élményét hivatott megidézni a lemezen található öt dal. A duó a meghívott vendégszereplők mellett egy harmadik taggal is kiegészült: Robert Aiki Aubrey Lowe többek között tamburán zenél, például az alábbi linken meghallgatható Gethsemane című kompozícióban is: http://www.npr.org/player/v2/mediaPlayer.html?action=1&t=1&islist=false&id=156009737&m=156010062

A világegyetem természetes vibrálására rezonáló OM élőzenés performanszát hamarosan mi is megtapasztalhatjuk, az amerikai zenekar ugyanis szeptember 18-án a Dürer Kertben csavarja majd meg a hangulatot – jegyek még kaphatók!

a Concerto Music bemutatja:
2012. szeptember 18., kedd 19 óra
Budapest, Dürer Kert
OM koncert
Belépő: elővételben 3900 Ft, a koncert napján 4500 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek az OM koncertre a Ticketportal jegyirodáiban
OM koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top