Szegedi Jazz Napok 2012

Az idén 40 éves SZEGEDI JAZZ NAPOK sztárja ezúttal az ötszörös Grammy-díjas amerikai trombitás TERENCE BLANCHARD, a holland dobos-legenda HAN BENNINK és a vajdasági hegedűvirtuóz LAJKÓ FÉLIX... A hazai élvonalat olyan kitűnőségek képviselik, mint VUKÁN GYÖRGY, KŐSZEGI IMRE, GRENCSÓ ISTVÁN, CSEPREGI GYULA vagy RÁTONYI RÓBERT...

FELLÉPŐK:

TERENCE BLANCHARD ötszörös Grammy-díjas, New Orleans egyik legelismertebb jazzmuzsikusa. Art Blakey Jazz Messengersében futott be 1985-ben, majd Donald Harrisonnal megalakította a korszak egyik legsikeresebb hard-bop együttesét. Szerzőként Spike Lee és George Lucas mintegy 50 filmjének zenéjét jegyzi, ezzel Hollywood egyik legkeresettebb komponistája jelenleg. Mint az egyik legtekintélyesebb zenész Amerikában, két rendkívül befolyásos intézet, a Thelonious Monk és a Henry Mancini Institute művészeti igazgatója. Kitűnő muzsikusokból álló kvintettje először jár Magyarországon, fellépése a világon mindenütt rangos eseményt jelent.

HAN BENNINK extravagáns holland dobos, az improvizációs zene apostola. Kreatív, intelligens és eredeti, stílusa az esszenciális jazz és az abszurd színpadi ötvözete. A 60-as évektől játszik a legnagyobbakkal, mint Dexter Gordon, Ben Webster, Wes Montgomery, Johnny Griffin, Sonny Rollins, Eric Dolphy, Don Cherry, Cecil Taylor, Peter Brötzmann, Steve Lacy, John Tchicai vagy Aki Takase. 2008-ban az European Jazz Prize nyertese, életművéért az idén a Holland Királyság Lovagrendjét kapta.

LAJKÓ FÉLIX a szabadkai zeneiskolát otthagyva indult Pestre törött vonóval és kölcsön-hegedűvel, ahol a Dresch Quartet és a Magyar Királyi Udvari Zenekar tagja lett. Azóta ingázik Palics és a világhír között, meghódítva minden színpadot. 1999-ben a Magyar Művészetért díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki. Szegeden késő éjjel, saját bandájával lép fel.

VUKÁN GYÖRGY SZUPER TRIÓJA a hazai jazzművészet egyik legsikeresebb, nagymúltú együttese. Tagjai már a 60-as évek elejétől játszottak együtt különböző formációkban, végül a híres VUKÁN-BERKES-KÖSZEGI felállás 1980-ban állt össze. Brilliáns kompozíciók, sziporkázó hangszerszólók, összhang és alázat jellemzi játékukat. Pályafutásuk során számos fesztiválsikert arattak Európa szerte, valamint több szakmai díjban és társadalmi elismerésben részesültek.

A BUDAPEST ACOUSTIC QUARTET Csepregi Gyula, Rátonyi Róbert, Gayer Ferenc és Jeszenszky György együttese. Ezt a különleges felállást Seress Rezső "Gloomy Sunday" című világslágerének szeretete hozta össze, de akár egy egész korosztály zenész-vállogatottja is lehetne. Mind a négyen gazdag életpályát futottak be és hangszerük mesterei. Kifinomult, választékos standard-jazzre számíthatunk, négy kiváló művészegyéniség sajátos értelmezésében.

AGÓCSI JÁNOS az East-utáni időszak egyik legtehetségesebb gitárosa, pályája a Szeged Jazz Club műhelyében indult. Zenei tanulmányainak elvégzése után 1987-ben Münchenben telepedett le, ahol mint előadóművész és gitártanár szerzett nevet magának. 1994 óta Londonban él, több zenekart szervezett, ír filmzenét és készít lemezeket. Az idén szólókoncertjével kezdődik az 1972-óta fennálló SZEGEDI JAZZ NAPOK.

MATTHEW MITCHELL Új-Zélandról származó gitáros, évek óta Szegeden él. Tanult jazzmuzsikus, számtalan helyen játszott már különböző országokban, fellépett többek között Maynard Ferguson, Dave Holland, John Abercrombie, Evan Parker, Hamid Drake, William Parker és a néhai Pege Aladár társaságában. Zenekarának éjféli előadása zárja az immár 40 éves szegedi jazzfesztivált.

További információ: www.privatemusic.hu  

RÉSZLETES MŰSOR:
1. NAP:
AGÓCSI JÁNOS (GB/H)
GRENCSÓ REAL-TIME KOLLEKTÍVA (H)
HAN BENNINK TRIO (NL/B/DK)
Éjszakai koncert: LAJKÓ FÉLIX ZENEKARA (Vajdaság)

2. NAP:
BUDAPEST ACOUSTIC QUARTET (H)
VUKÁN GYÖRGY SZUPER TRIÓ (H)
TERENCE BLANCHARD QUINTET (USA)
Midnight Session: MATTHEW MITCHELL'S TRIONIC (NZ/H)

BELÉPŐJEGYEK:
1. nap: 3.500.-Ft
2. nap: 3.500.-Ft
BÉRLET: 5.500.-Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Szegedi Jazz Napokra a Ticketportal jegyirodáiban
Szegedi Jazz Napok jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top