35 éves a Beatrice - születésnapi nagykoncert

A magyar rocktörténet egyik legeredetibb hangzású, híres, hírhedt csapata idén ünnepli 35. születésnapját. A fergeteges születésnapi koncerten válogatást hallhatunk a 35 év legsikeresebb, és kedvenc dalaiból, slágereiből, a zenekar jelenlegi és régi tagjainak, valamint exkluzív vendégek előadásában.



NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE

Kevés olyan előadó van, aki annyira egyedi és különleges színt képvisel a magyar rock zene történetében, mint Nagy Feró és társulata. Zenei világukat a rock, a blues, a punk a népzene és a kommunista indulók zseniális ötvözésével alakították ki. A zenekar vezetője Nagy Feró markáns egyéniség, kiváló énekes, rendkívül tehetséges showman, zeneszerző és szövegíró.

Nagy Feró énekes, gitáros, zeneszerző. Született: Letenye, 1946. jan. 14. Tanulmányok: Kandó Kálmán Villamosipari Mûszaki Főisk. 1963-70. Zenekarok: a Richmond Heads, majd a Zárvatermők, 1970-81.: a Beatrice, 1981-85.: a Bikini együttes tagja, Backing Group, ill. 1982-től Csiga-Biga néven is szerepel. 1983.: Laborc szerepét alakítja Szörényi - Bródy: István, a király címû rockoperában, 1985-től szólista, majd a kecskeméti Egyetemi Színpadon bemutatja Hamlet átdolgozását, koncertezik a Beatricével, 1989-től a Garázs címû rádiómûsor vezetője. Musica Hungarica könnyûzenei fesztivál, a Rockalapács (TV) munkatársa. Ifjúsági díj (1989). 1990.: országgyûlési képviselő jelölt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke. Fsz. színpadon: Önögész (Szörényi-Lezsák: Attila Isten kardja), filmen: Ki beszél itt szerelemről?; Töredék az életről; Pofonok völgye; István, a király; Úgy érezte szabadon él (1989); Céllövölde (1989); A túlélés ára (1990). F.m.: Európa (dalciklus, 1980). Nagylemezek: Kisstadion '80 (Omega-LGT-Beatrice, 1980); István, a király (1983), Hamlet (1986), Beatrice '78 (1988), Beatrice '88 (1988), Gyermekkorunk lexeb dalai (1988), Utálom az egész XX. századot (1990), Vidám Magyarok (1992), Ki viszi át (1996), Antológia 1 (2004), Antológia 2 (2005)., Vidámság & Rock’n Roll (2011) Könyv: Boldog szép napok (2008).

Beatrice: 1978 elején indult a híres-hírhedt Beatrice vesszőfutás a tiltott-tűrt mezsgyéjén. A zenekar tagjai induláskor: Nagy Feró, Lugosi László, Miklóska Lajos, Donászi Tibor, Gidófalvi Attila.
A zenekar nem illeszkedett a szocialista kultúra kiszolgálói közé, ezért rágalmak özöne zúdult rájuk (pl. csirkedarálás). Ellentétben a többi "őszinte kemény rock" zenekarral, nem jelenhetett meg nagylemezük. Nyíregyháza kivételével az egész országban be voltak tiltva, sehol nem játszhattak. A Beatrice volt a legellenzékibb zenekar az egész műfajban. Az egyedüli, aki a rendszer szemébe merte mondani, hogy "nem kell". Szövegei egyaránt képviselik a helyüket nem találó "nagyvárosi farkasokat", a perifériára szorult rétegeket, és a "térden állva" kényszerült másként gondolkodókat. Nagy Feró útlevelét bevonták, a zenekar működését lehetetlenné tették. 1981 augusztusában oszlott fel a zenekar, amikor a frissen alakuló zenész szakszervezet is elhatárolódott tőlük, a kommunista rezsim kérésére.

< Nagy Feró zenei pályájának következő állomása a "régi" Bikini volt, ez a máig sajátos, egyéni hangvételű, két nagylemezt megélt punk-rock csapat. Teljesen egyéni ízt képviselt a magyar rockpalettán.
1987-ben újjáalakult a Beatrice, 1988-ban jelent meg első nagylemezük. Rövid idő elteltével alakult ki a zenekar történetének máig egyik legsikeresebb formációja: Nagy Feró, Lugosi László, Zselencz László, Pálmai Zoltán. A zenekar a slágerlistákat is átírta (Boldog szép napok, A kétezredik év felé). A közönségsikert végre szakmai elismerés is követte. Feró az év énekese, ez évtized énekese, a Beatrice az év rockzenekara lett. Az 1990-ben kiadott új anyag - "Utálom a XX. Századot”- mérföldkő (alapmű) a magyar rockzene történetében. Rajta az eddigieknél is nagyobb slágerek (8 óra munka, Pancsoló kislány). A zenekar teltházas fellépést produkált - nagy szimfonikus zenekar kísérettel - a Budapest Sportcsarnokban.
2008. 10. 18-án a budapesti Petőfi Csarnokban tartotta a zenekar a 30 éves születésnapi koncertjét, amely hatalmas sikert aratott. A születésnapi koncertről 2009 novemberében jelent meg egy nagyon jól összeszerkesztett DVD jelképes, 1000 Ft-os áron. Ez a felvétel több hétig a MAHASZ DVD-slágerlistájának élvonalában szerepelt.
A bandában számos tagcsere volt, de a karizmatikus frontember, zeneszerző és szövegíró Nagy Feró maradt, és jelenleg is ő vezeti a csapatot. „ Amíg én élek a Beatrice is él. Ez biztos…”- nyilatkozta Feró. A jelenlegi felállás 2010. januárjától:
   • Nagy Feró (ének)
   • Laczik Fecó (basszusgitár)
   • Nagy Hunor Attila (dob)
   • Magasvári Viktor (gitár)
A zenekar és Feró az átszervezéssel megfiatalodik, új lendületet kap.
2010 nyarán Ferót MTV ikonná választják, s egy nagyszabású koncerten ünneplik a siófoki Coke Club-ban, melyen fiatal(abb) zenekarok (pl. Kalapács, Copy Con, Depresszió, stb.) adnak elő Beatrice-feldolgozásokat.
2011 májusban megjelent az új lendületet tükröző korong, Vidámság & Rock'n'Roll címmel.

35 ÉVES A BEATRICE SZÜLETÉSNAPI KONCERT
2013. március 16. szombat 19.00. óra
Pecsa Music Hall (volt Petőfi Csarnok)
Belépő: 6000 Ft

Az ünnepi koncerten fellépnek a Beatrice régi és jelenlegi tagjai, valamint exkluzív vendégek.
Mindenkit szeretettel várunk a baboskendős ünnepre!

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Beatrice koncertre országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Beatrice koncertjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással
Top