Szegedi Ifjúsági Napok idén is!

Szegedi Ifjúsági Napok (2006. augusztus 23. - 2006. augusztus 26.)

Web: www.szin.org

E-mail: info@szin.org


A Szegedi Ifjúsági Napok nemcsak a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai fesztivál, de 2003-as újraéledése óta már megkerülhetetlen esemény napjaink fesztiválkínálatában is. Az egyre bővülő nemzetközi kínálat mellett a hazai zenei élet legismertebb képviselőinek koncertjei, a SZIN zenei tehetségkutató verseny legjobbjai, valamint filmvetítések, közönségtalálkozók, sportprogramok szórakoztatják publikumot.Százötvennyolc fellépő, hazai és külföldi sztárok, köztük olyan nevek, mint a Toy Dolls – sőt, idén először óriás Globe Party Sátor is várja a látogatókat. A Szegedi Ifjúsági Napok házigazdája Jáksó László lesz.


A Tisza parti város Újszegedi Partfürdőjén a korábban bejelentett Adam Freeland és a Transglobal Underground mellett a house-dance vonalat erősíti Németországból Tom Novy és a spanyol Jerry Rospero. Szintén a SZIN vendége lesz a dark-electro-ebm szcéna meghatározó zenekara, a svéd Covenant.

Tom Novy neve hazánkban sem ismeretlen, hiszen 1995-ös „I House U” című első slágere óta, szinte szakadatlanul, minden harmadik hónapban előrukkolt valami újjal, amely az európai slágerlisták csúcsait döngette. Olyan megaslágerek fűződnek a nevéhez, mint a Superstar, Someday – Somehow, I Rock, Lovin U, Music Is Wonderful, Your Body.


Jerry Ropero karrierje úgy kilenc évvel ezelőtt kezdődött a belgiumi N.B.G. (Natural Born Grooves) –ban, akikkel olyan slágereket készítettek, mint a „Forerunner” és a „Groovebird”. Az igazi áttörés 5 évvel ezelőtt következett be, amikor is a németországi Hamburgban olyan művészekkel sikerült összetalálkoznia, mint a kitűnő vokalista Terri B., aki többek között a „2 Eivissa”-ban vagy a „Future Breeze”-ben is hallható, vagy DJ Maui-val. A „Get Down”-nal az Avantgarde számos listát meghódított, 5 héten át vezette, a holland listákat, Kanadában és Olaszországban a 7.helyezést ért el, Ausztráliában a top50-ben is megtalálható volt, sőt az amerikai Billboard Dance Chart-ján 12-dik lett.


Szintén fellép a SZIN-en a 90-es évek óta a dark-electro-ebm szcéna meghatározó zenekara, a svéd Covenant, a műfaj egyik legnépszerűbb csapata és a Depeche Mode klubok közönsége körében is kedvelt banda. Legutóbbi turnéjuk előzenekara az Andy Fletcher által menedzselt Client volt.


Természetesen a hazai zenei élet kiválóságai is szép számmal képviseltetik magukat. Vannak köztük olyanok is, akik már törzsfellépőnek számítanak a fesztiválon: így a Kispál és a Borz, a Quimby és az Anima Sound System, továbbá a Heaven Street Seven, az Emil RuleZ!, a Kiscsillag, a Hiperkarma, a NEO, a Hooligan's, a Bes o drom, a PASO, a Zagar és sokan mások…


Hét színpad a Partfürdőn, egy a Dugonics téren várja a látogatókat. A legnagyobb színpad 450 négyzetméteres lesz, előterében 25 ezer ember élvezheti a koncerteket. Pénteken, vagyis 25-én este itt játszik a Transglobal Underground, az a zenekar, melynek nevéhez az elektronikus világzene megteremtését kötik, csütörtökön, 24-én pedig a Toy Dolls lép fel. A Tarantino-filmek - Kill Bill, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Jackie Brown - slágereit játssza az angol The Tarantinos, a svéd Covenant zenéje pedig a Depeche Mode, a Pink Floyd hangzásvilágával jellemezhető.


Az ezerötszáz négyzetméteres Globe Party Sátorban kever majd DJ Palotai, Junior, Erős és Spigiboy, és itt koncertezik majd a Pannonia All Star Orchestra, a Neo, a Balkan Fanatic is.


A Viva Megawatt színpadon a zenei csatorna műsorában gyakran játszott hazai együttesek lépnek színpadra, például a Hiperkarma, az Alvin és a Mókusok, a youJane vagy a Replika. A Port.hu - Film-, Színház, Muzsika sátorban zenélnek a Belmondo és a Kiscsillag, a Kistehén Tánczenekar, a Heaven Street Seven, Zagar, de itt mutatkoznak be a SZIN tehetségkutató nyertesei is: az akusztikus gitáron latin zenét játszó három testvér, vagyis a csongrádi Seress Formáció, a színpadon megőrülő, zombinak öltözött "belezős rock and roll"-lal fellépő Yellow Spots, az effektezett elektronikus muzsikát nyomó Spacesh!t, valamint a budapesti Destrado.


Az elővételben váltott bérlet 7500 forintba kerül, a napijegy 3500. A helyszínen a bérlet nyolcezer, a napi jegy négyezer forint, kivéve a nulladik napra, akkor csak háromezer forint. A rendezvényen a Borsodi korsója 250 forint, ugyanennyi Stella 300 forint lesz. A félliteres üdítő 250-300 forintba kerül majd.

Idén először arcot is választott magának a fesztivál, illetve annak közönsége. A nézők emailben szavazhattak arra, hogy kit látnának legszívesebben SZIN-arcként, és a legtöbben Jáksó Lászlóra voksoltak. A Szegeden született műsorvezető örült a felkérésnek, hiszen erősen kötődik a Tisza-parti városhoz. Elmondta: nem biztos, hogy jót tenne a rendezvénynek, ha ő folyton a színpadon állna és előtérbe tolakodna, ehelyett inkább csak jelen kíván lenni, reklámozni, a sajtóban képviselni a fesztivált.


Nem csak koncertek lesznek a Szegedi Ifjúsági Napokon. A Szegedi Est Nájt Múvi filmekkel - Barbárok a kapuk előtt, Fekete kefe, Fehér tenyér, Akira, Chihiro Szellemországban, Ponyvaregény, Kill Bill - várja a látogatókat, az esélyegyenlőségi parkban pedig a hátránnyal élők életét, mindennapi küzdelmeiket ismerhetik meg. A sportok helyszíne a Hydrogamez lesz, a SZINformatika Stage-en internetezhetnek, a CivilStrandon civil szervezetekkel találkozhatnak az érdeklődők.


Top